Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Behandling

Stabiliseringsgruppe - gruppebehandling

Gruppebehandling har dokumentert god effekt på en rekke psykiske lidelser. Under ledelse av en eller flere gruppeterapeuter møtes deltakerne jevnlig for å jobbe mot mål som er viktige for dem.

Det finnes både langtids- og korttidsgrupper med ulike metoder for tilnærminger til behandlingen. Gruppeterapi kan være den sentrale behandlingsformen, som ved behov kan kombineres med andre former for behandling.

Noen grupper er rettet mot å gi kunnskap om mestring av ulike former for psykiske lidelser, for eksempel depresjon, ulike angstlidelser og bipolar lidelse (mestringsgrupper). Andre grupper legger mer vekt på samspillet mellom gruppedeltakerne og prosessen som skjer i gruppen over tid (psykoterapeutiske grupper).

Gjennom oppveksten danner vi mønstre for hvordan vi opplever oss selv og andre. Av og til kan disse mønstrene være lite hensiktsmessige og gi oss vansker i våre forhold til andre. Gjennom gruppeterapi blir du kjent med dine mønstre og får mulighet til å jobbe med å endre dem. Du får også mulighet til å møte andre som har tilsvarende problemer og lære av deres erfaringer.

De fleste som deltar i gruppeterapi opplever at det de selv strever med, strever også andre med. De kjenner også at det er godt å uttrykke vanskelige tanker og følelser i en trygg ramme.

Samtaletemaer i gruppen er gjerne problemer forbundet med:

  • Forhold til andre mennesker
  • Intimitet og nærhet, og å dele med andre
  • Selvfølelse og nedsatt stemningsleie
  • Kommunikasjon, og å motta og akseptere kritikk eller ros

Andre temaer er sosial tilbaketrekning og isolasjon, frykt for selvhevdelse eller overdreven selvhevdelse.

I gruppen kan du føle tilhørighet, få støtte, aksept og forståelse. Du trener på å tørre å si ting til andre samtidig som du blir bedre kjent med deg selv. I møte med andre kan du få håp og inspirasjon.

Hver enkelt gruppe har eller lager seg et sett med grupperegler. Her legges det blant annet vekt på hva som skal til for at gruppen skal være et trygt sted for å utforske seg selv og hverandre.

Noen grupper arrangeres som kurs, med formidling av kunnskap om mestring av ulike psykiske lidelser. Eksempler er mestringskurs for depresjon, angstlidelser, søvnproblemer eller bipolar lidelse. Andre eksempler er gruppebasert opplæring for personer med ADHD og deres pårørende, eller stabiliseringsgruppe ved posttraumatisk stresslidelse.

Slike gruppebaserte tilbud skiller seg fra psykoterapeutiske grupper ved å ha en pedagogisk tilnærming og i mindre grad legge vekt på gruppeterapeutiske prosesser. De har imidlertid til felles at deling av erfaringer mellom gruppedeltakerne står sentralt.

I mestringsgrupper får du god og oppdatert informasjon om den aktuelle lidelsen, for eksempel depresjon eller bipolar lidelse. Deltakerne får anledning til å drøfte egne erfaringer og sammenlikne seg med hverandre. God informasjon gir et grunnlag for selvhjelp, fordi det styrker opplevelsen av å mestre. Noen mestringsgrupper inneholder også øvelser i metoder som kan være til hjelp, for eksempel trening i å håndtere angst eller teknikker for å redusere stressbelastninger.

 

Henvisning og vurdering

For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning fra fastlege eller annet helsepersonell. Spesialisthelsetjenesten vil da på bakgrunn av prioriteringsveilederen Psykisk helsevern for voksne avgjøre om du har krav på behandling.

Før du eventuelt starter i gruppebehandling er det vanlig å komme til samtale med gruppelederen i forkant. Her får du vite mer om gruppen du er søkt inn til, og behandleren får vite mer om deg og dine behov. Sammen finner dere ut om denne gruppebehandling er egnet for deg i din situasjon nå.

Stabiliseringsgruppe - gruppebehandling

Stabiliseringsgruppen er en gruppe for mennesker som har vært utsatt for skadelige traumeerfaringer.

Stabiliseringsgruppen er et gruppetilbud som fokuserer på å gi stabiliserende behandling av traumereaksjoner ved hjelp av undervisning, ferdighetstrening gjennom øvelser og hjemmearbeid.

Før deltakelse i gruppen blir du innkalt til kartlegging med gruppelederne. Dette for å avgjøre om du kan nyttiggjøre deg deltakelse i gruppen.

For å delta i gruppen må du allerede være i individuell behandling på poliklinikken. Du og din behandler skal være enig om at du kan ha nytte av behandlingstiltaket.

For å ha utbytte av gruppen bør du ha en stabil livssituasjon uten pågående livskriser hvor du bruker rusmidler, er i behov av hyppige innleggelser eller at du på noen måte er utrygg i din hverdag. Du må kunne møte til deltagelse i gruppen.

Du går i individualterapi hos din behandler samtidig som du deltar i gruppen.

Gruppen er et supplement til din ordinære behandling. Detaljer i traumeopplevelser deles ikke i gruppen, men tas opp med din behandler. Du må ha respekt for og verne om de andre gruppemedlemmenes navn og identitet ovenfor andre. Det er moralsk taushetsplikt vedrørende forhold som blir tatt opp i gruppen.

Kontakt

Lovisenberggata 21 Gruppebehandling

Kontakt Gruppebehandling

Besøkstider

  • I dag STENGT
  • Mandag 08:00 - 15:30
  • Tirsdag 08:00 - 15:30
  • Onsdag 08:00 - 15:30
  • Torsdag 08:00 - 15:30
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Lovisenberggata 21

Lovisenberggata 21

0456 Oslo

Praktisk informasjon

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

Det er gratis WiFi: "LDS-Gjest". Bruk av gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter.  

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. 

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Forløpskoordinatorene er tilgjengelig mellom kl 08.00-15.30.

Seksjon døgn: Charlotte Schrøder – 24 07 44 00
Ruspoliklinikken: Torgeir Hjellnes – 24 07 44 00
Helse og arbeid: Gunn-Astrid Sørdal, Merethe Haavi Lybekk, Per Gunnar Gudmundsson - 24 07 44 00
Seksjon for gruppebehandling: Turid Haug - 24 07 44 00
Poliklinikk Grünerløkka: Ida Cathrine Jakobsen – 24 07 44 00
Poliklinikk Gamle Oslo: Tine Irene Høye – 24 07 44 00
Poliklinikk St. Hanshaugen: Grete Holstad - 24 07 44 00

Seksjon ambulant virksomhet
SOFT: Hassan Namvar - 995 02 495
APAS: Lars Kvisle - 24 07 44 00
Fact BGA: Hanne Wigaard - 947 87 825
Fact BGO: Eirik Ystad - 930 81 003
Fact BSH: Olav Andersen – 41 67 95 19


 

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.