Helsenorge
Ortopedi

Kneproteseoperasjon

Artrose er en degenerativ leddsykdom hvor leddbrusken brytes ned. Hovedsymptomet er smerter i forbindelse med belastning og bevegelser. Noen utvikler også smerte i hvile og om natten. For noen er det ikke alltid samsvar mellom grad av smerter og artroseforandringer sett på røntgen.

Flere faktorer kan disponere for utvikling av artrose. Overvekt, alder, kjønn, arv og kneskader er noen av disse. I de fleste tilfeller oppstår artrose uten at man kjenner årsaken.

Kneet omfatter leddet mellom lårbenet og leggbenet, og leddet mellom lårbenet og kneskålen. Leddflatene er belagt med brusk og glir mot hverandre ved bøye- og strekkebevegelser. Kneet er et hengselledd med stort bevegelsesutslag. For å være stabilt er det avhengig av leddkapsel, leddbånd (sidebånd og korsbånd) og ikke minst lårmusklene.

I dag er det ikke mulig å erstatte utslitt brusk med ny brusk i kneleddet og derfor erstattes leddet med en protese


 

Ventetider

Innledning

Kneprotese

Ved stor skade av brusken i kneleddet velges en protese. Leddflaten på lårbenet erstattes med en metalldel. Leggbensdelen er av plast (polyetylen) festet på en underliggende metallbasis.

Totalprotese (helprotese): Dette er den vanligste kneprotesen hvor man erstatter leddflatene på lårbenet og leggbenet.

Uniprotese (halvprotese): Dersom det kun er skade av brusken i den ene halvdelen av leddet, kan en halvprotese velges.

Femuropatellar protese: Dette er en spesialprotese for de med artrose kun i leddet mellom kneskjellet og lårbenet.

Henvisning og vurdering

Lege, fysioterapeut og manuellterapeut kan henvise.

Før

Kneskolen

På kneskolen vil du få informasjon om forberedelsene til operasjonen, behandlingen og tiden etterpå. Der møter du sykepleier, anestesisykepleier og fysioterapeut som kan svare på spørsmål.

Du kan se en digital versjon av kneskolen her.

Dine forberedelser før innleggelsen

Les nøye innkallingsbrevet og skjema "Viktig informasjon til deg som skal opereres"

Forebygging av infekjson

Sykdom og hud

Det er viktig at du er frisk når du skal opereres for å unngå komplikasjoner i forbindelse med operasjonen. Ring oss dersom du har:
 
 • forkjølelse, feber, urinveisinfeksjon, eller andre infeksjoner i kroppen
 • sår, rifter eller kviser på huden rundt operasjonsområdet, da dette kan være inngangsport for bakterier
 • sår andre steder på kroppen
 • vært innlagt på sykehus, eller gjennomgått kirurgiske inngrep (også i tennene) siden siste kontakt med sykehuset
Det kan da være nødvendig å utsette operasjonen for å ivareta din sikkerhet.


Tannstatus

Dersom du mistenker at du kan ha infeksjon i munnhulen eller i tenner bør du oppsøke tannlege i god tid før innleggelse for eventuell behandling.

Hjelp oss å hindre smitte av antibiotikaresistente bakterier

Har du selv eller noen du bor sammen med fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, ESBL eller VRE) de siste 12 måneder?

Eller har du de siste 12 måneder:

 • Ligget på sykehus eller fått annen helsehjelp eller tannbehandling i utlandet?
 • Oppholdt deg som pårørende på sykehus i utlandet?
 • Arbeidet i helsevesenet i utlandet?
 • Bodd eller arbeidet i asylmottak i utlandet eller Norge?
 • Bodd i utlandet i mer enn 6 uker?
 • Fått tatovering eller piercing i utlandet?

Hvis JA til noe av dette, må du:

 1. Gi oss beskjed snarest
 2. Kontakte fastlegen for å bli testet for antibiotikaresistente bakterier (MRSA, ESBL eller VRE). Fastlegen skal sørge for at svaret kommer til sykehuset/ behandlingsstedet. Ta med kopi av prøvesvaret.

Andre forberedelser

Smerte:

Smerte påvirker aktivitet og søvn. Benytt derfor smertestillende ved behov.

Kosthold

Før en operasjon er det viktig å ha et sunt og næringsrikt kosthold med høyt proteininnhold.  Vi anbefaler at du tar et daglig tilskudd av 10 ml tran (eller 2 trankapsler) og 1 multivitamintablett i tiden før operasjonen.

Hygiene

 Negler på hender og føtter skal være nyklipte. Neglelakk, shellakk og kunstige negler må fjernes. Føttene skal være nystelte.

Barbering

Ikke barber rundt operasjonsområdet, i bikinilinjen eller under armen de siste 2 ukene før operasjonen, dette for å unngå sår eller rifter på huden.

Røyking

Røyking øker risikoen for komplikasjoner, spesielt sårinfeksjoner. Det tilrådes røykestopp 8 uker før og 4 uker etter planlagt operasjon. Nikotinplaster, tyggegummi eller e-sigaretter kan være alternativer dersom du ikke klarer å stoppe.

Hva trenger du hjemme, hjelpemidler

Tenk gjennom hvordan det vil bli å komme hjem:

Bor du alene: Avtal med pårørende eller bekjente dersom du bor alene og ønsker noen hos deg første natten etter hjemkomst. 

Ved behov for hjelp i hjemmet: Kontakt din bydel eller hjemkommune hvis du tenker at du trenger hjelp når du kommer hjem. 

Tilrettelegge hjemme:  Fjern løse tepper og lag plass mellom møblene slik at det er lettere å komme rundt. Sørg for at baderomsgulvet og dusjen er sklisikker. 

Mat: Planlegg slik at du har mat. 

Hente medisiner fra apoteket før hjemreise: Det blir skrevet e-resept utreisedagen. Denne må du hente ut selv eller avtale med noen som kan hjelpe deg. 

Planlegg oppstart av fysioterapi: Ta kontakt med fysioterapeut på hjemstedet i forkant av operasjonen.

Krykkegang

Øv deg gjerne på forhånd. 

 

Rehabilitering: Den viktigste opptreningen etter en proteseoperasjon er å komme raskt i gang med dagliglivets aktiviteter. Våre pasienter blir derfor vanligvis utskrevet til hjemmet. Dersom du likevel ønsker et opphold på rehabiliteringssenter må du betale dette selv. 

Hjelpemidler

Hjelpemidlene kan kjøpes i noen apotek og butikker som fører hjelpemidler,  eller lånes på hjelpemiddellager i enkelte kommune.

Følgende hjelpemidler må medbringes ved innleggelse:

 • krykker (med ispigger om vinteren)
 • langt skohorn
 • eventuelt gripetang

Dagen før operasjon

Du skal spise som vanlig denne dagen.

Ta med til Operasjonsforberedende poliklinikk:

 • Egne medisiner i originalpakning og oppdatert legemiddelliste fra fastlegen.
 • Skal du legges inn dagen før operasjonen (se innkallingsbrevet) ta i tillegg med det som står listet opp under operasjonsdagen.

Oppmøte

Møt opp på venterommet for Operasjonsforberedende poliklinikk (OFP). Sett av dagen da det blir noe venting. Ta gjerne med lesestoff og ev. matpakke

I løpet av dagen får du snakke med sykepleier og anestesilege som vil fortelle om hvilken bedøvelse som er aktuell for deg.

Overnatting

Etter du har vært på OFP drar du hjem/hotell, med mindre du har fått beskjed om at du skal legges inn på sykehuset.

Ved behov for hotell, se ev. alternativer på sykehusets nettside. For informasjon om refusjon, se www.helsenorge.no/rettigheter/pasientreiser/rettigheter

Dusj

Du skal dusje og vaske deg med desinfiserende såpe (Hibiscrub, som du får på sykehuset). Du skal fjerne smykker, sminke og neglelakk før du dusjer.

Hensikten med grundig og gjentagende dusj før operasjonen er å redusere risiko for sårinfeksjoner etter operasjonen. Hibiscrub er erstatning for andre såper og må ikke blandes med andre såpeprodukter, sjampo, balsam eller lignende.

Slik skal du vaske deg både kvelden før operasjonen og operasjonsdagen

Fasting

Les om faste før operasjonen

Under

Operasjonsdagen

Det er viktig å møte fastende og presis ved ventearealet i 4. etg. Der blir du tatt imot av sykepleier og får snakke med ortoped før operasjonen.

Ta med:

 • romslig og behagelig tøy til hele oppholdet
 • stødige sko som er enkle å ta på og ikke er glatte
 • toalettsaker
 • krykker, gripetang og langt skohorn

 

Ved oppmøte får du eventuelle faste medisiner og smertestillende, deretter skifter du til sykehustøy. Operasjonsområdet merkes av ortoped, og barberes ved behov.

Bedøvelse

De fleste får spinalbedøvelse. Du vil ikke klare å bevege bena så lenge spinalbedøvelsen varer (ca. 3–5 timer). De fleste kan også få lett sovemedisin under operasjonen.

Når operasjonen er ferdig flyttes du til Postoperativ avdeling (overvåkningsavdelingen). På Postoperativ avdeling vil du bli overvåket, smertelindret og mobilisert til stående stilling. Du får drikke og etter hvert tilbud om et lett måltid. Du blir på avdelingen noen timer eller til dagen etter operasjonen. Det er ikke tillatt med besøk på Postoperativ avdeling, hovedpårørende kan kontakte avdelingen på telefon.

Fra overvåkningsavdelingen blir du overflyttet til kirurgisk post 2 eller post 10.

Etter

Medikamenter og smertebehandling

De medisinene du har brukt før operasjonen skal du vanligvis fortsette med etter operasjonen. Under innleggelsen får du dine faste medisiner av sykepleier på avdelingen.

En kneproteseoperasjon vil medføre smerter. Du vil få smertestillende til faste tider og ellers ved behov. Sammen med smertestillende medikamenter kan du benytte en mansjett med isvann som kjøler ned kneet og reduserer smerte og hevelse. 

Det er svært viktig at du sier fra til sykepleier og lege hvor sterke smerter du har, hvordan de oppleves og om behandlingen virker. En smerteskala kan hjelpe oss å gradere intesiteten av smerte.

 

0         1          2        3        4        5        6        7       8         9         10 

Ingen          Svake                   Moderate                  Sterke      Verst tenkelige smerter                                                         smerter

 

Målet med smertebehandling er at du skal kunne være i aktivitet, men også få tilstrekkelig hvile.

Besøkstid

Det er besøkstid for pårørende hver dag mellom kl. 15.00 - 19.00.

Vi ber deg om å ta hensyn til dine medpasienter hvis du har langvarig besøk eller mange besøkende samtidig.

Egeninnsats og opptrening

Det er viktig å komme tidlig i gang med opptrening etter operasjonen. Personalet vil hjelpe deg med å stå opp de første gangene til du er trygg på å klare dette selv. Det forventes gradvis økende aktivitet. 

Personalet vil også tilrettelegge for stell og du vil gradvis bli mer selvhjulpen. Vi ønsker at du bruker privat tøy etter operasjonen.

Du tilses av fysioterapeut under oppholdet og får informasjon om det videre forløpet.

Som hovedregel kan det opererte benet belastes med full tyngde. I praksis er det smertene som avgjør hvor mye du klarer å belaste.

Forebygging av blodpropp

I forbindelse med operasjonen er det en risiko for blodpropp. Dette forebygger vi ved å gi deg et blodfortynnende medikament.
 Det er i tillegg viktig å være i aktivitet i tiden etter operasjonen, også etter hjemreise.

Sirkulasjonsøvelser i seng:

 • bevege ankelledd
 • stramme musklene på forsiden av låret
 • stramme setemusklene

Se film med sirkulasjonsøvelser.

Utskriving

Du kan regne med å være på sykehuset 1–2 dager etter operasjonen.

Oppsummering før hjemreise

Operasjonsdagen

Opp og stå ved sengen

1. postoperative dag

Ha på private klær 
Opp å gå   

Før hjemreise 

Gå med krykker
Trappetrening 
Samtale med kirurg
Røntgenkontroll

Hjemreisedag:

Bandasjekontroll
Mottatt private medisiner som har vært innelåst
Elektronisk resept
Fysioterapirapport
Sykmelding ved behov
Sykepleierapport til hjemmetjenesten ved behov

 • dato for kontrolltime etter 6 uker hos fysioterapeut ettersendes
 • dato for kontrolltime med røntgen etter 3 måneder hos fysioterapeut (eventuelt operatøren) ettersendes

Transport

Pasientreiser refunderer utgifter til hjemreise, men du må betale en egenandel, såfremt du ikke har frikort.

Hvis du har fått behandling utenfor din helseregion og benyttet deg av retten til fritt behandlingsvalg, kan du få dekket reisen med forhøyet egenandel. Helseekspressen benyttes i hovedsak hvis du bor utenbys. Dine pårørende kan også kjøre deg dersom de har anledning til det.

Videre forløp

Bandasjen og såret

Før utreise vil operasjonsområdet tilses. Dersom bandasjen holder seg tørr kan den sitte på til stingene fjernes.Bandasjen du får på ved utreise er en pustende dusjbandasje. Den beskytter såret slik at det ikke blir vått.

Du kan dusje etter 2 dager dersom såret er tørt. Før du dusjer er det viktig å kontrollere at bandasjen er tett og sitter godt. Hvis bandasjen blir våt (f.eks gjennomtrukket med blod) eller løsner, må den skiftes. Det er ikke nødvendig å skifte bandasjen hvis den bare har skygge av blod.

Bandasjeskift

Sting

Stingene skal fjernes ca. 16 dager etter operasjonen hos din fastlege. Dersom du har sting som løser seg opp av seg selv vil du få beskjed om dette. Det første året etter operasjonen bør du unngå direkte sollys på arret for at det skal bli penest mulig. Før soling bør du dekke til arret med plaster eller høy solfaktor.

Hevelse og misfarging av det opererte benet

Det er normalt at det opererte benet er hovent og misfarget etter operasjonen på grunn av økt væske- og blodansamling. Dette forsvinner etter hvert.

Smerter

Det er normalt å ha smerter etter operasjonen. Bruk derfor smertestillende som avtalt den første tiden, spesielt ved økt aktivitet og før trening. Du kan gradvis trappe ned på smertestillende etter hvert som smertene avtar. Se eget smerteskjems (dette vil du få fra sykehuset før hjemreise).

Bilkjøring

Når du kan begynne å kjøre bil er avhengig av smerte og funksjon. Ofte tar det flere uker før du kan kjøre igjen. Vær oppmerksom på at du ikke kan kjøre bil når du bruker smertestillende medikamenter merket med rød trekant. Sikkerheten er ditt eget ansvar. Ta kontakt med eget forsikringsselskap om du er usikker.

Mat/ernæring

Etter en operasjon har kroppen økt behov for næringsstoffer til sårtilheling og opptrening. Det er viktig at kroppens behov for protein og energi dekkes. Har  du dårligere appetitt enn vanlig, spis små og hyppige måltider. Det anbefales at du tar 10 ml tran (eller 2 trankapsler), 1 multivitamintablett, samt jern og C-vitamin tilskudd i 6–8 uker etter operasjonen.

Bruk av smertestillende og jerntabletter kombinert med redusert aktivitet, kan gi forstoppelse. For å forebygge dette anbefaler vi deg å spise fiberrik kost og drikke rikelig. Under innleggelsen blir du tilbudt Lactulose/Duphalac. Dette kan du også kjøpe reseptfritt på apoteket hvis du trenger det etter hjemkomst.

Opptrening

Din egeninnsats er viktig for et godt resultat.

Etter operasjonen kan du gjøre det du føler deg i stand til. Du kan forvente å være litt mer trøtt når du kommer hjem, det skyldes ettervirkningene fra operasjonen. Daglige gjøremål er en fin trening i seg selv, men kan oppleves tyngre og ta litt lengre tid. Dette er helt normalt..

Smerte og hevelse er en veileder for aktivitetsnivå, trening og hvile. Du kan sykle på ergometersykkel så snart bevegeligheten i operert kne tillater det. Løping som regelmessig treningsform anbefales ikke.

Du beholder krykkene til du føler deg trygg nok til å gå uten.

Vi anbefaler at du kommer i gang med fysioterapi 1-2 uker etter hjemkomst.

Bevegelighet

Du tilpasser treningen etter smerter og hevelse. Det forventes at du har tilnærmet full strekk og ca. 90° bøy i kneet 2-3 uker etter operasjonen. Dersom du ikke oppnår dette tar du kontakt med fysioterapeut på sykehuset på telefon 23 22 54 11 mellom kl. 09.00-14.00.

ØVELSER ETTER PROTESEOPERASJON I KNE

Forslag til øvelser som kan utføres 2-3 ganger daglig, ca. 5-10 repetisjoner.
Det viktigste er at du utfører øvelsene med kvalitet, ikke antall repetisjoner.

1. Knestrekk
Løft opp foten og strekk kneet ut så langt du klarer. Hjelp til med et bånd/håndkle for å få strukket kneet helt ut. Senk foten rolig ned.

2. Sittende bøying av kneet
Sitt med kroppsvekten likt fordelt over setet (ikke len deg til siden). Bøy kneet så langt bakover du klarer.

3. Føre foten langs underlaget
Sett deg litt ut mot kanten av stolen. Legg for eksempel en klut mellom foten og gulvet slik at det glir lett. Før foten frem og tilbake.

4. Øvelser i stående utgangsstilling
Stående strekk av kneet.
Stå med lett bøy i kneet og tærne i gulvet. Strekk ut kneet så langt du klarer mens du fører hælen mot underlaget. 

Målet for øvelsene er å gjenvinne god bevegelighet.

Video av øvelsene kan du se her.
 

 


 

Vær oppmerksom

Komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå komplikasjoner. De vanligste komplikasjonene er blodansamling i såret, sårinfeksjon og blodpropp i leggen. Ved operasjoner i nærheten av nerver kan det oppstå nerveskader.

De aller fleste komplikasjoner og skader kan behandles eller er forbigående og påvirker sjelden det endelige resultatet. Hvis du mistenker at det har oppstått en komplikasjon, spesielt infeksjon eller blødning, bør du kontrolleres av ortoped og du tar direkte kontakt med sykehuset på telefon.

Infeksjon

Tegn på infeksjon kan være:

 • rødt, hovent, irritert sår
 • siving av puss fra såret
 • feber
 • smerter

Blodpropp

Blodpropp kan gi varierende grad av plager. Tegn på blodpropp kan være:

 • smerter i tykkleggen
 • ekstra hevelse i benet (spesielt hvis hevelsen varer til morgenen etter)

Dårlig bevegelighet

Se under begelighet, litt tidligere

Senere sykdom

Ved betennelse (bakteriell infeksjon) ulike steder i kroppen, er det en liten risiko for at bakterier kan føres med blodet og sette seg i proteseleddet. Dette kan gi en alvorlig infeksjon.

Hvis du har betennelse i huden eller urinveier (blærekatarr/nyrebekken- betennelse/prostata), betennelse i tykktarmen eller galleveiene er det viktig å oppsøke lege for å få fastslått om dette er en bakteriell infeksjon som skal behandles med antibiotika. Det samme gjelder hvis du går til tannlegen og får behandling for tannbyll.

Til legen som behandler infeksjon hos protesepasienter

Som nevnt kan bakteriell infeksjon i hud, galleveier, gastrointestinal tractus og urinveier, føre til hematogen spredning til et proteseledd med alvorlige konsekvenser til følge. Ved cystoskopi/colonoskopi og skopi av galleveier hvor det åpenbart foreligger en infeksjon, er det også indisert med infeksjonsprofylakse.

Man kan bruke Keflin 0,5–1 g rett før behandling og ny dose etter fire timer, ev. Dalacin (Clindamycin) 300 mg x 2, eller Erytromycin 500 mg x 4.

Til tannlegen som behandler infeksjon hos protesepasienter

Rutinemessig antibiotikaprofylakse er ikke nødvendig ved tannbehandling. Følgende pasientgrupper bør ha antibiotikaprofylakse i forbindelse med tannbehandling :

 • Pasienter med nedsatt immunforsvar (f. eks. kreftpasienter som star på cellegift, revmatikere som bruker biologiske legemidler eller >10 mg prednisolon/dag, organtransplanterte som bruker immunsuppresiva.
 • Pasienter som tidligere har vært behandlet for infeksjon i leddproteser

Referanse

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Faste til operasjon

Du kan spise som normalt inntil 6 timer før oppmøtetid operasjonsdagen, deretter skal du ikke spise mat, frukt eller drikke melk.

Du kan drikke vann, saft, kaffe/te uten melk, brus eller juice uten fruktkjøtt inntil 2 timer før oppmøtetid. Tyggegummi, drops, røyk og snus kan også brukes inntil 2 timer før oppmøtetid, men tyggegummi og drops må ikke svelges.

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 09:30-15:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-19:00, (lørdag: 10:00-17:00, søndag 11:00-18:00).

Kroppsvask før operasjon

Slik skal du vaske deg både kvelden før operasjonen og operasjonsdagen:

 1. ​Vask håret grundig med sjampo (kun kvelden før operasjonen).
 2. Skyll hår og kropp grundig med vann.
 3. Skru av dusjen.
 4. Fyll hånden med Hibiscrub.
 5. Såp inn hele kroppen. Unngå å få Hibiscrub i øynene og øregangen. Vær spesielt nøye med bakterierike områder som neglene, armhuler, navle, lyske, skritt og anus.
 6. Skyll hele kroppen nøye.
 7. Gjenta punkt 4–6 en gang.
 8. Tørk deg med et rent håndkle og ta på deg rene klær.
 9. Kroppen skal ikke smøres inn med fuktighetskrem e.l. etter dusj.
 10. Legg på rent sengetøy.

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Viktig informasjon til deg som skal opereres

Relaterte artikler

Fant du det du lette etter?