Ortopedi

Kneproteseoperasjon

Artrose er en degenerativ leddsykdom som kjennetegnes av nedbrytning av leddbrusk. Hovedsymptomet er smerter i forbindelse med belastning og bevegelser, og etter hvert også i hvile og om natten. For mange er det ikke alltid samsvar mellom grad av smerter i kneet og røntgenforandringer.

Flere faktorer kan disponere for utvikling av artrose, blant annet overvekt, alder, kjønn, arv og skader. Artrose er den hyppigste årsaken til at man får innsatt et kunstig kneledd og de fleste tilfeller av artrose oppstår uten at man kjenner årsaken.

Kneet omfatter både leddet mellom lårbenet og skinnebenet, og lårbenet og kneskålen. Leddflatene er belagt med brusk og glir mot hverandre ved bøye- og strekkebevegelser. Kneet stabiliseres både av leddkapsel og leddbånd (sidebånd og korsbånd) og av lårets og leggens muskler. Kneets konstruksjon tillater stort bevegelsesutslag.

I dag er det ikke mulig å erstatte utslitt brusk med ny brusk i kneleddet og derfor erstattes leddet med en protese


Ventetider

Innledning

Kneprotese

Totalprotese (helprotese)

Ved stor skade av brusken i kneleddet velges en totalprotese. Protesens lårbensdel er av metall og skinnebensdelen er av plast (polyetylen) festet på en underliggende metallbasis.

Uniprotese (halvprotese)

Ved skade av brusken i den ene halvdelen av leddet velges en uniprotese. Leddflaten på lårbenet erstattes med en metalldel. På skinnebenet settes en plastdel med metallunderlag.

Henvisning og vurdering

Lege, fysioterapeut og manuellterapeut kan henvise.

Før

Dine forberedelser før innleggelsen

Les skjema "Viktig informasjon til deg som skal opereres"

Du kan se en digital versjon av kneskolen her.

Forebygging av infekjson


Sykdom og hud

Det er viktig at du er frisk når du skal opereres for å unngå komplikasjoner i forbindelse med operasjonen. Ring oss dersom du har:

 • forkjølelse, feber, urinveisinfeksjon, eller andre infeksjoner i kroppen
 • sår, rifter eller kviser på huden rundt operasjonsområdet, da dette kan være inngangsport for bakterier
 • sår andre steder på kroppen
 • vært innlagt på sykehus, eller gjennomgått kirurgiske inngrep (også i tennene) siden siste kontakt med sykehuset
Det kan da være nødvendig å utsette operasjonen for å ivareta din sikkerhet.

Tannstatus

Dersom du mistenker at du kan ha infeksjon i munnhulen eller i tenner bør du oppsøke tannlege i god tid før innleggelse for eventuell behandling.

Hjelp oss å hindre smitte av antibiotikaresistente bakterier

Har du selv eller noen du bor sammen med fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, ESBL eller VRE) de siste 12 måneder?

Eller har du de siste 12 måneder:

 • Ligget på sykehus eller fått annen helsehjelp eller tannbehandling i utlandet?
 • Oppholdt deg som pårørende på sykehus i utlandet?
 • Arbeidet i helsevesenet i utlandet?
 • Bodd eller arbeidet i asylmottak i utlandet eller Norge?
 • Bodd i utlandet i mer enn 6 uker?
 • Fått tatovering eller piercing i utlandet?

Hvis JA til noe av dette, må du:

 1. Gi oss beskjed snarest
 2. Kontakte fastlegen for å bli testet for antibiotikaresistente bakterier (MRSA, ESBL eller VRE). Fastlegen skal sørge for at svaret kommer til sykehuset/ behandlingsstedet. Ta med kopi av prøvesvaret.

Andre forberedelser

Les igjennom alle papirene du har fått fra sykehuset.

Overnatting natt til operasjonsdagen

Siste virkedag før operasjon skal du møte på Operasjonsforberedende poliklinikk. Deretter drar du hjem/ til privat overnatting og kommer tilbake operasjonsdagen. Ved behov for hotell, se ev. "Viktig informasjon".

For informasjon om refusjon se: https://helsenorge.no/rettigheter/pasientreiser/rettigheter

Aktivitet

Hold deg i aktivitet og utfør tilpasset trening helt frem til operasjonen. Det bidrar til at du kommer deg fortere etter operasjonen.

Smerte

Smerte påvirker aktivitet og søvn. Benytt derfor smertestillende ved behov også i tiden før innleggelse. For restriksjoner siste uke før innleggelse, se eget skriv: «Viktig informasjon til deg som skal opereres».

Kosthold

Før en operasjon er det viktig å ha et sunt og næringsrikt kosthold. Det er spesielt viktig at du får dekket kroppens behov for energi og proteiner. Gode proteinkilder er blant annet kjøtt, fisk, egg, ost og melkeprodukter. Vi anbefaler at du tar et daglig tilskudd av 10 ml tran (eller 2 trankapsler) og 1 multivitamintablett i tiden før operasjonen.

Hygiene

Føttene skal være nystelte. Negler på hender og føtter skal være nyklipte. Neglelakk, shellakk og kunstige negler må fjernes.

Barbering

Ikke barber rundt operasjonsområdet, i bikinilinjen eller under armen de siste 2 ukene før operasjonen, dette for å unngå sår eller rifter på huden.

Røyking

Røyking øker risikoen for komplikasjoner, spesielt sårinfeksjoner. Det tilrådes røykestopp 8 uker før og 4 uker etter planlagt operasjon. Nikotinplaster, tyggegummi eller e-sigaretter kan være alternativer dersom du ikke klarer å stoppe.

Planlegg oppstart av fysioterapi

Ta kontakt med fysioterapeut på hjemstedet i forkant av operasjonen.

Ved behov for hjelp i hjemmet

Kontakt din bydel eller hjemkommune hvis du tenker at du trenger hjelp når du kommer hjem.

Krykkegang

Øv deg gjerne på forhånd. 

 

Tenk gjennom hvordan det vil bli å komme hjem:

 • Det blir skrevet e-resept utreisedagen. Denne må du hente ut selv før hjemreise eller avtal med noen som kan hjelpe deg.
 • Avtal med pårørende eller bekjente dersom du bor alene og ønsker noen hos deg første natten etter hjemkomst.
 • Planlegg slik at du har mat.
 • Fjern løse tepper og lag plass mellom møblene slik at det er lettere å komme rundt.
 • Sørg for at baderomsgulvet og dusjen er sklisikker.
 • Den viktigste opptreningen etter en proteseoperasjon er å komme raskt i gang med dagliglivets aktiviteter. Våre pasienter blir derfor vanligvis utskrevet til hjemmet. Dersom du likevel ønsker et opphold på rehabiliteringssenter må du betale dette selv.

Hjelpemidler

Hjelpemidlene kan kjøpes i noen apotek og butikker som fører hjelpemidler,  eller lånes på hjelpemiddellager i din kommune.

Følgende hjelpemidler må medbringes ved innleggelse:

 • krykker (NB ispigger om vinteren)
 • langt skohorn
 • eventuelt gripetang

Dagen før operasjon

Du skal spise som vanlig denne dagen.

Ta med til Operasjonsforberedende poliklinikk:

 • Egne medisiner i originalpakning og legemiddelliste fra fastlegen.
 • Skal du legges inn dagen før operasjonen (se innkallingsbrevet) ta i tillegg med det som står listet opp inder operasjonsdagen.

Oppmøte

Møt opp på venterommet for Operasjonsforberedende poliklinikk (OFP). Følg skilting fra hovedinngang eller hjørneinngang. Sett av dagen da det blir noe venting. Ta gjerne med lesestoff og ev. matpakke om du ikke vil benytte kantinen.

I løpet av dagen får du snakke med sykepleier og anestesilege som vil fortelle om hvilken bedøvelse som er aktuell for deg.

Bedøvelse

De fleste får spinalbedøvelse. Du vil ikke klare å bevege bena så lenge spinalbedøvelsen varer (ca. 3–5 timer). De fleste kan også få lett sovemedisin under operasjonen.

For enkelte er det av medisinske årsaker best å være våken. Dette diskuterer du med anestesilegen. 

Forberedelser til operasjon

Dusj

Du skal dusje og vaske deg med desinfiserende såpe (Hibiscrub, som du får på sykehuset). Du skal fjerne smykker, sminke og neglelakk før du dusjer.

Hensikten med grundig og gjentagende dusj før operasjonen er å redusere risiko for sårinfeksjoner etter operasjonen. Hibiscrub er erstatning for andre såper og må ikke blandes med andre såpeprodukter, sjampo, balsam eller lignende.

Slik skal du vaske deg både kvelden før operasjonen og operasjonsdagen

Fasting

Les om faste før operasjonen

Under

Operasjonsdagen

Det er viktig å møte fastende og presis ved ventearealet i 4. etg. Der blir du tatt imot av sykepleier og får snakke med ortoped før operasjonen.

Ta med:

 • romslig og behagelig tøy til hele oppholdet
 • stødige sko som er enkle å ta på og ikke er glatte
 • toalettsaker
 • krykker, gripetang og langt skohorn
 • kontanter til å kjøpe medisiner

Ved oppmøte får du eventuelle faste medisiner og smertestillende, deretter skifter du til sykehustøy. Operasjonsområdet merkes av ortoped, og barberes ved behov.

Når operasjonen er ferdig flyttes du til Postoperativ avdeling (overvåkningsavdelingen). På Postoperativ avdeling vil du bli overvåket, smertelindret og mobilisert til stående stilling. Du får drikke og etter hvert tilbud om et lett måltid. Du blir på avdelingen noen timer eller til dagen etter operasjonen. Det er ikke tillatt med besøk på Postoperativ avdeling, hovedpårørende kan kontakte avdelingen på telefon.

Fra overvåkningsavdelingen blir du overflyttet til kirurgisk post 2 eller post 10.

Etter

Forebygging av blodpropp

I forbindelse med operasjonen er det en risiko for blodpropp. Dette forebygger vi ved å gi deg sprøyter med et blodfortynnende medikament. Du vil også komme opp og stå ved sengen operasjonsdagen. Vi anbefaler videre at du gjør sirkulasjonsøvelsene som vist på video under.

Sirkulasjonsøvelser i seng:

Personlig hygiene og kosthold

Personalet vil tilrettelegge for stell og du vil gradvis bli mer selvhjulpen. Vi ønsker at du bruker privat tøy etter operasjonen.

Du kan dusje fra og med 2. dag etter operasjonen. Før du dusjer er det viktig å kontrollere at bandasjen er tett og sitter godt. Så lenge du er i avdelingen får du hjelp til å kontrollere dette og eventuelt skifte bandasje.

Du oppfordres til å spise måltidene i spisesalen. Det er viktig at du spiser og drikker noe til alle måltider da du trenger næringsstoffer og energi til sårtilheling og opptrening. Ta gjerne et ekstra mellommåltid om du ikke klarer å spise nok til hovedmåltidene.

Medikamenter og smertebehandling

De medisinene du har brukt før operasjonen skal du vanligvis fortsette med etter operasjonen. Under innleggelsen får du dine faste medisiner av sykepleier på avdelingen.

Siden du mister noe blod under inngrepet, kan det i sjeldne tilfeller være nødvendig med blodoverføring. 

En kneproteseoperasjon vil medføre smerter. Du vil få smertestillende til faste tider og ellers ved behov. Sammen med smertestillende medikamenter kan du benytte en mansjett med isvann som kjøler ned kneet og reduserer smerte og hevelse. 

Det er svært viktig at du sier fra til sykepleier og lege hvor sterke smerter du har, hvordan de oppleves og om behandlingen virker. En smerteskala forteller oss hvor sterke smerter du har.

 

0         1          2        3        4        5        6        7       8         9         10 

Ingen          Svake                   Moderate                  Sterke      Verst tenkelige smerter                                                         smerter

 

Hvis du mener smertene dine er på 4 eller mer på smerteskalaen, må du si ifra til sykepleier. Du kan for eksempel be om hjelp på følgende måte:

«Jeg har smerte på 4 – jeg trenger mer smertestillende.»

Det er ikke alle som bruker ordet «smerte» når noe er vondt. Noen beskriver smerte som ubehag eller sårhet. Du kan likevel bruke smerteskalaen for å gradere opplevelsen av ubehag.

Målet med smertebehandling er at du skal kunne være i aktivitet, men også få tilstrekkelig hvile.

Egeninnsats og opptrening

Det er viktig å komme tidlig i gang med opptrening etter operasjonen.

Personalet vil hjelpe deg med å stå opp de første gangene til du er trygg på å klare dette selv. Det forventes gradvis økende aktivitet. 

Du tilses av fysioterapeut under oppholdet og får informasjon om det videre forløpet.

Som hovedregel kan det opererte benet belastes med full tyngde. I praksis er det smertene som avgjør hvor mye du klarer å belaste. Du beholder krykkene til du føler deg trygg nok til å gå uten.

Røntgen

Det blir tatt et kontrollbilde av kneet i løpet av innleggelsen.

Besøkstid

Det er besøkstid for pårørende hver dag mellom kl.15–19.

Vi ber deg om å ta hensyn til dine medpasienter hvis du har langvarig besøk eller mange besøkende samtidig.

Utskriving

Du kan regne med å være på sykehuset 1–3 dager etter operasjonen.

Før du utskrives fra sykehuset skal du:

 • være selvhjulpen inn og ut av seng
 • være selvstelt
 • klare å gå med krykker
 • klare å gå i trapp

Du får med deg følgende ved utreise:

 • private medisiner og verdisaker som har vært innelåst
 • resepter sendes elektronisk til apoteket
 • fysioterapirapport
 • sykmelding ved behov
 • sykepleierapport til hjemmetjenesten ved behov
 • dato for kontrolltime etter 6 uker hos fysioterapeutdato ettersendes 
 • daot for kontrolltime med røntgen etter 3 måneder hos fysioterapeut (eventuelt operatøren) ettersendes

Transport

Pasientreiser refunderer utgifter til hjemreise, men du må betale en egenandel, såfremt du ikke har frikort.

Hvis du har fått behandling utenfor din helseregion og benyttet deg av retten til fritt behandlingsvalg, kan du få dekket reisen med forhøyet egenandel. Helseekspressen benyttes i hovedsak hvis du bor utenbys. Dine pårørende kan også kjøre deg dersom de har anledning til det.

Videre forløp

Bandasjen og såret

Bandasjen du får på ved utreise er en pustende dusjbandasje. Den beskytter såret slik at det ikke blir vått.

Før utreise vil såret tilses og bandasjen skiftes. Dersom bandasjen holder seg tørr kan den sitte på til stingene fjernes. Du må kontrollere at bandasjen sitter godt på før du dusjer. Hvis bandasjen blir våt (f.eks gjennomtrukket med blod) eller løsner, må den skiftes. Det er ikke nødvendig å skifte bandasjen hvis den bare har skygge av blod.

Bandasjeskift

Sting

Stingene skal fjernes 16 dager etter operasjonen hos din fastlege. Dersom du har sting som løser seg opp av seg selv vil du få beskjed om dette. Det første året etter operasjonen bør du unngå direkte sollys på arret for at det skal bli penest mulig. Før soling bør du dekke til arret med plaster eller høy solfaktor.

Hevelse og misfarging av det opererte benet

Det er normalt at det opererte benet er hovent og misfarget etter operasjonen på grunn av økt væske- og blodansamling. Dette forsvinner etter hvert.

Forebygge blodpropp

Det er økt risiko for blodpropp også etter operasjonen. Du reduserer risikoen for blodpropp ved å være i aktivitet.

Smerter

Det er normalt å ha smerter etter operasjonen. Bruk derfor smertestillende som avtalt den første tiden, spesielt ved økt aktivitet og før trening. Du kan gradvis trappe ned på smertestillende etter hvert som smertene avtar.

Mat/ernæring

Etter en operasjon har kroppen økt behov for næringsstoffer til sårtilheling og opptrening. Det er viktig at kroppens behov for energi (kalorier) og næringsstoffer dekkes. Om du har dårligere appetitt enn vanlig, spis heller små og hyppige måltider. Det anbefales at du tar et daglig tilskudd av 10 ml tran (eller 2 trankapsler), 1 multivitamintablett, samt jern og C-vitamin tilskudd i 6–8 uker etter operasjonen.

Bruk av smertestillende og jerntabletter kombinert med redusert aktivitet, kan gi forstoppelse. For å forebygge dette anbefaler vi deg å spise fiberrik kost og drikke rikelig. Under innleggelsen blir du tilbudt Lactulose/Duphalac. Dette kan du også kjøpe reseptfritt på apoteket hvis du trenger det etter hjemkomst.

Opptrening

Etter operasjonen kan du gjøre det du føler deg i stand til. Du kan forvente å være litt mer trøtt når du kommer hjem, det skyldes ettervirkningene fra operasjonen. Daglige gjøremål er en fin trening i seg selv, men kan oppleves tyngre og ta litt lengre tid. Dette er helt normalt.

Din egeninnsats er viktig for et godt resultat. Vi anbefaler at du kommer i gang hos fysioterapeut i løpet av en uke etter hjemkomst.

Smerte og hevelse er en veileder for aktivitetsnivå, trening og hvile. Du kan sykle på ergometersykkel så snart bevegeligheten i operert kne tillater det. Løping som regelmessig treningsform anbefales ikke.

Bilkjøring

Når du kan begynne å kjøre bil er avhengig av smerte og funksjon. Ofte tar det flere uker før du kan kjøre igjen. Vær oppmerksom på at du ikke kan kjøre bil når du bruker smertestillende medikamenter merket med rød trekant. Sikkerheten er ditt eget ansvar. Ta kontakt med eget forsikringsselskap om du er usikker.

ØVELSER ETTER PROTESEOPERASJON I KNE

Forslag til øvelser som kan utføres 2-3 ganger daglig, ca. 5-10 repetisjoner.
 Det viktigste er at du utfører øvelsene med kvalitet, ikke antall repetisjoner.

Øvelsene er tilsiktet den første tiden etter operasjonen. Fysioterapeuten på ditt lokale institutt vil følge opp egentreningen videre, og tilpasse øvelser som er hensiktsmessige for deg.

Det forventes minimum 90° bøy i kneet 2-3 uker etter operasjonen. Dersom fremgangen ikke er som forventet ber vi om at sykehusets fysioterapeut kontaktes.


 


Vær oppmerksom

Komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå komplikasjoner. De vanligste komplikasjonene er blodansamling i såret, sårinfeksjon og blodpropp i leggen. Ved operasjoner i nærheten av nerver kan det oppstå nerveskader.

De aller fleste komplikasjoner og skader kan behandles eller er forbigående og påvirker sjelden det endelige resultatet. Hvis du mistenker at det har oppstått en komplikasjon, spesielt infeksjon eller blødning, bør du kontrolleres av ortoped og vi ønsker at du tar direkte kontakt med sykehuset.

Infeksjon

Tegn på infeksjon kan være:

 • rødt, hovent, irritert sår
 • siving av puss fra såret
 • feber
 • smerter

Blodpropp

Blodpropp kan gi varierende grad av plager. Tegn på blodpropp kan være:

 • smerter i tykkleggen
 • ekstra hevelse i benet (spesielt hvis hevelsen varer til morgenen etter)

Senere sykdom

Ved betennelse (bakteriell infeksjon) ulike steder i kroppen, er det en liten risiko for at bakterier kan føres med blodet og sette seg i proteseleddet. Dette kan gi en alvorlig infeksjon.

Hvis du har betennelse i huden eller urinveier (blærekatarr/nyrebekken- betennelse/prostata), betennelse i tykktarmen eller galleveiene er det viktig å oppsøke lege for å få fastslått om dette er en bakteriell infeksjon som skal behandles med antibiotika. Det samme gjelder hvis du går til tannlegen og får behandling for tannbyll.

Til legen som behandler infeksjon hos protesepasienter

Som nevnt kan bakteriell infeksjon i hud, galleveier, gastrointestinal tractus og urinveier, føre til hematogen spredning til et proteseledd med alvorlige konsekvenser til følge. Ved cystoskopi/colonoskopi og skopi av galleveier hvor det åpenbart foreligger en infeksjon, er det også indisert med infeksjonsprofylakse.

Man kan bruke Keflin 0,5–1 g rett før behandling og ny dose etter fire timer, ev. Dalacin (Clindamycin) 300 mg x 2, eller Erytromycin 500 mg x 4.

Til tannlegen som behandler infeksjon hos protesepasienter

Rutinemessig antibiotikaprofylakse er ikke nødvendig ved tannbehandling. Følgende pasientgrupper bør ha antibiotikaprofylakse i forbindelse med tannbehandling :

 • Pasienter med nedsatt immunforsvar (f. eks. kreftpasienter som star pa cellegift, revmatikere som bruker biologiske legemidler eller >10 mg prednisolon/dag, organtransplanterte som bruker immunsuppresiva.
 • Pasienter som tidligere har vært behandlet for infeksjon i leddproteser

Referanse

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Faste til operasjon

Du kan spise som normalt inntil 6 timer før oppmøtetid operasjonsdagen, deretter skal du ikke spise mat, frukt eller drikke melk.

Du kan drikke vann, saft, kaffe/te uten melk, brus eller juice uten fruktkjøtt inntil 2 timer før oppmøtetid. Tyggegummi, drops, røyk og snus kan også brukes inntil 2 timer før oppmøtetid, men tyggegummi og drops må ikke svelges.

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 09:30-15:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-19:00, (lørdag: 10:00-17:00, søndag 11:00-18:00).

Kroppsvask før operasjon

Slik skal du vaske deg både kvelden før operasjonen og operasjonsdagen:

 1. ​Vask håret grundig med sjampo (kun kvelden før operasjonen).
 2. Skyll hår og kropp grundig med vann.
 3. Skru av dusjen.
 4. Fyll hånden med Hibiscrub.
 5. Såp inn hele kroppen. Unngå å få Hibiscrub i øynene og øregangen. Vær spesielt nøye med bakterierike områder som neglene, armhuler, navle, lyske, skritt og anus.
 6. Skyll hele kroppen nøye.
 7. Gjenta punkt 4–6 en gang.
 8. Tørk deg med et rent håndkle og ta på deg rene klær.
 9. Kroppen skal ikke smøres inn med fuktighetskrem e.l. etter dusj.
 10. Legg på rent sengetøy.

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Viktig informasjon til deg som skal opereres

Relaterte artikler

Fant du det du lette etter?