Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Redusert gapeevne

Medfødte syndromer og sykdomstilstander kan påvirke kjevefunksjon og bløtvevets elastisitet. Dette kan påvirke den enkeltes gapeevne.

Publisert 21.10.2024
Sist oppdatert 22.10.2024
Kvinne som gaper
Gaper maksimalt. Foto: OMT

På TAKO-senteret har vi observert redusert gapeevne hos personer med ulike sjeldne diagnoser, blant annet hos enkelte med diagnosen Epidermolysis bullosa (EB). Dette henger sammen med sår med påfølgende arrdannelse i munnslimhinnen. Arrdannelse i munn og ansikt fører til stivere vev og redusert bevegelighet av tunge, lepper, tyggemuskulatur og kjeveledd. Dette gjør at gapeevnen forringes fordi tyggemuskulaturen ikke blir strukket tilstrekkelig. 

Kjevefunksjon

Bruk av kjeven innebærer aktiviteter hvor begge leddene brukes samtidig som når vi spiser, drikker, gjesper, snakker, og ikke minst når vi gaper høyt i tannlegestolen. Alle disse aktivitetene kan bli påvirket ved nedsatt kjevefunksjon. Bevegelighet, styrke og stabilitet i kjeven er grunnleggende for god oralmotorisk funksjon, og en forutsetning for å kunne utføre presise og raske bevegelser med lepper og tunge. 

Video med øvelser

Oralmotorisk team (OMT) har nylig laget en kort video med øvelser for kjevebevegelighet. Hensikten med øvelsene er å opprettholde eller øke gapeevnen, forbedre bevegelsesutslaget og oppnå bedre kontroll over kjevebevegelsene. Vi i OMT tror at videoen kan være til stor nytte ved å illustrere enkle øvelser for kjeveledd. Du kan se videoen på Oralmotorikksidene våre under Oralmotorisk trening/Kjeve/Kjevebevegelighet.

Ta hensyn til smerter

Ved EB understrekes viktigheten av å ta hensyn til eventuelle smerter ved trening og at det tilrettelegges med utgangspunkt i dette. Kom på TAKO-dagene for å lære mer om Redusert gapeevne og temporomandibulær dysfunksjon!