Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Deltok på iADH konferanse i Seoul

Vi var åtte ansatte ved TAKO-senteret som nylig reiste til vår viktigste møteplass, den internasjonale iADH konferansen. Det var rundt 650 deltakere fra hele verden til stede 26.-29. september i Seoul, Sør-Korea.

Publisert 18.10.2024
Sist oppdatert 22.10.2024
Gruppebilde
På bildet fra venstre: Tannlege Therese B. Gran, overtannlege og spesialist i pedodonti Pernilla Östenson, overtannlege og spesialist i kjeveortopedi Gisela Vasconcelos, tannlege Ole Rasmus Theisen, tannlege Maret Hætta, avdelingsleder og dr.odont Hilde Nordgarden. Spesialfysioterapeut Malik Mahic og tannlege, dr.odont Maung Myint var på konferansen, men ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Privat.

IADH står for «International Association for Disability & Oral Health». Konferansen avholdes annethvert år. IADH konferanser er en viktig møteplass for oss som jobber med munnhelse og ulike former for funksjonsnedsettelser. Vi på TAKO-senteret delte også våre erfaringer med deltakerne på konferansen:

Søkeverktøyet «Unique teeth»
Tannlege Ole Rasmus Theisen holdt en oral presentasjon om søkeverktøyet «Unique teeth», som han har utviklet i samarbeid med tannlege Tiril Berggren ved TAKO-senteret. Dette er et nyttig web-basert verktøy som er tilgjengelig både på norsk og engelsk. Verktøyet gir informasjon om munnhulefunn ved ulike sjeldne diagnoser og er åpent tilgjengelig på uniketenner.no og uniqueteeth.net.

En kvinne som snakker med en plakat
Overtannlege og spesialist i kjeveortopedi Gisela Vasconcelos. Foto: Privat.

Krevende behandling
Overtannlege og spesialist i kjeveortoped Gisela Vasconcelos presenterte en poster om kjeveortopedisk behandling av to pasienter med den alvorlige slimhinne- og hudsykdommen Epidermolysis bullosa (EB). Dette er krevende behandling fordi vanlig kjeveortopedisk apparatur (regulering) kan medføre sårdannelse i slimhinner og ikke minst fordi mange har redusert evne til å gape. Nye metoder og individuelt tilpassede behandlingsplaner er viktig for disse pasientene.

En person som holder en presentasjon
Tannlege Therese B. Gran. Foto: Privat.

Behandling ved Huntingtons sykdom
Tannlege Therese Gran presenterte en poster om hvordan tannhelsepersonell ved Sykehustannklinikken har behandlet en mann med Huntingtons sykdom, som er en progressiv nevrologisk lidelse. Her er det viktig med tett samarbeid mellom flere fagpersoner og individuelt tilpasset behandling.

En mann som står ved siden av et skilt
Tannlege og dr.odont Maung Myint. Foto: privat.

Arvelig ataxi
Tannlege og dr.odont Maung Myint presenterte et forskningsprosjekt hvor munnhulefunn hos seks personer med mutasjoner genet POLR3A er vurdert. Mutasjoner i dette genet fører til arvelig ataxi eller arvelig spastisk paraparese. I tillegg er det beskrevet korte tannrøtter, noe denne studien bekrefter. 

En mann som snakker med en kvinne
Spesialfysioterapeut Malik Mahic. Foto: Privat.

Teknikker for å redusere vegring
Spesialfysioterapeut Malik Mahic presenterte en poster om orofaciale funn hos tre pasienter med MIRAGE syndrom som er en svært sjelden diagnose. Alle tre barna mistet melketenner prematurt med tannrøttene nesten intakte, i tillegg til at de vegret seg sterkt mot berøring i ansikt og munnområde. Mahic presenterte teknikker for å redusere denne vegringen.

En gruppe mennesker som poserer for et bilde
Fra venstre: Overtannlege og spesialist i pedodonti Pernilla Östenson, 
tannlege Maret Hætta og spesialfysioterapeut Malik Mahic. Foto: Privat.

Systematisk oppfølging
I tillegg til disse presentasjonene hadde vi med to postere til. Overtannlege og spesialist i pedodonti Pernilla Östensen var førsteforfatter på en poster om hvordan vi på TAKO-senteret systematisk følger opp pasienter med Epidermolysis bullosa (EB). Tannlege Maret Hætta var førsteforfatter på en poster om oral helserelatert livskvalitet hos pasienter henvist til sykehustannklinikken ved Lovisenberg diakonale sykehus. 

–Alt i alt var det en svært givende konferanse der vi både delte egne erfaringer og tok med oss ny kunnskap hjem, forteller avdelingsleder og dr.odont Hilde Nordgarden ved TAKO-senteret.