Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Kneproteseøvelser

På denne siden viser vi hvordan du kan gå med krykker og i trapp, og øvelser for tiden etter operasjon.

De fleste kommer i gang med krykker første eller andre dag etter operasjonen. Det er lurt å prøve ut krykkegange i forkant av operasjonen, spesielt om du ikke har gått med krykker tidligere.

Som hovedregel kan du belaste det opererte benet med full tyngde. I praksis er det smertene som avgjør hvor mye du klarer å belaste. Du beholder krykkene til du føler deg trygg nok uten. Du tilpasser aktivitetsnivå og trening etter smerte og hevelse. Dersom smerter eller hevelse øker, kan dette være et tegn på at treningsbelastningen må justeres ned.

Du kan sykle på ergometersykkel så snart bevegeligheten i operert kne tillater det.

Krykkegange

Trepunksgange

 

Diagonalgange

 

Gå opp med det ikke-opererte benet først. Gå ned med det opererte benet først. Krykken følger det opererte benet. Bruk gelender dersom dette fins, og ha begge krykkene i den andre hånden som vist på videoen.

Dette er for den første tiden etter operasjon. Du velger selv når du ønsker å gå normalt i trapp.

Trappegange

 


Gå opp med det ikke-opererte benet først. Gå ned med det opererte benet først. Krykken følger det opererte benet. Bruk gelender dersom dette fins, og ha begge krykkene i den andre hånden som vist på videoen.
Dette er for den første tiden etter operasjon. Du velger selv når du ønsker å gå normalt i trapp.

Øvelser

Øvelsene kan du gjøre 2-3 ganger om dagen, 5-10 repetisjoner. Du tilpasser treningen etter smerte og hevelse. Du trenger ikke å gjøre alle øvelsene, men det er viktig at du jobber med både bøy og strekk.

Sitt på stolkanten med benet strakt og hælen i gulvet. Stram muskelen foran på låret, hold i noen sekunder, og slipp.

Aktivering av forside lår, sittende 

Her er målet at du får kontakt og kontroll på muskulaturen i fremside lår. Sitt på stolkanten, beinet strakt og hælen i gulvet. For å få kontroll på lårmuskelen er det viktig å tenke at du bruker den delen av muskelen som sitter ned mot kneet. Strekk ut kneet ved  å stramme muskelen på forsiden av låret, se at kneskålen beveger seg mot deg. Hold i 2-3 sekunder, og slipp. Det er viktig at du kjenner forskjell på når du strammer og når du slipper.  

 

Tøyning av knestrekk 

Sitt på stolkanten, beinet strakt og hælen i gulvet. Legg hendene rett ovenfor kneet, og press slik at du kommer enda lenger ut i strekk. Hold noen sekunder, og slipp.  

 

Føre foten langs underlaget 

Sitt på stolkanten med en klut (eller noe annet glatt) under foten på operert ben. Strekk ut i kneet så mye du klarer, mens hælen glir langs gulvet. Trekk så foten langs gulvet og bøy så du klarer.

 

Sittende knestrekk 

Finn et bånd, skjerf eller lignende og slå dette rundt foten. Løft opp foten, og strekk kneet ut så langt du klarer ved hjelp av muskelen på framsiden av låret. Trekk litt i båndet samtidig for å hjelpe deg med å strekke ytterligere. Så slipper du opp litt på båndet, og kjenn at du klarer å holde kneet strakt uten at det bøyer seg. Senk beinet kontrollert ned igjen, bruk båndet ved behov. Etterhvert kan du gjøre øvelsen uten bånd.

 

  

 

Sittende knebøy

Sitt med benet hengende fritt, bøy kneet så mye du klarer. Du kan også bruke et bånd samtidig for å bøye ytterligere.

 

Knebøy 

Stå med litt avstand mellom føttene med lik vekt på begge ben. Bøy lett i hofter og knær. Rett deg helt opp mellom hver knebøy.

 

Aktivering av forside lår, stående 

Stå med ryggen inntil en vegg, med hælen inntil veggen. Stram muskelen på forsiden av låret og press knehasen bakover. Hold noen sekunder før du slipper opp. 

 


 

Trappetrinn opp

Dette er en øvelse du kan gjøre etterhvert. Sett operert ben opp på et trappetrinn ved å bøye i kne og hofte, uten å løfte bekkenet. Før tyngden over på operert ben og løft deg opp ved å strekke i kne og hofte. Senk deg rolig ned igjen.  

 

Bøy av kne på trinn

Sett operert ben opp på en stepkasse eller trappetrinn. Skyv kneet fremover du klarer. Gå tilbake til utgangsstilling. 

 


 

Sist oppdatert 16.02.2024