Kurs og opplæring for pasienter og pårørende

Bedre helse gjennom økt kunnskap.

Ingen kurs for pasienter og pårørende gjennomføres inntil videre for å hindre mulig smitte av korona-virus.
Nye kurs blir satt opp.

Når du er på sykehuset som pasient, har du og pårørende rett på god opplæring om sykdommen og behandlingen.  Opplæringen får du i samtale med helsepersonell med ulik, faglig bakgrunn. Det er også mulig å få opplæring i gruppe ved å delta i kurs.

”Mangel på opplæring er like alvorlig som mangel på medisiner og gode behandlingsformer. Opplæring er en forutsetning for mestring av livet som kronisk syk og for å hindre forverring av sykdommen og utvikling av alvorlige komplikasjoner.”
Odelstingsproposisjon nr. 10 om lov om spesialisthelsetjenesten m m 1999, pkt. 6.8.6. (Helse- og omsorgsdepartementet, 1999).

• Astmakurs

Kurset går over en halv dag. Målsettingen for kurset er at deltakerne får økt kunnskap om sykdommen og behandlingen og dermed opplever egenkontroll og anfallsmestring.

• Atrieflimmer

Målsettingen for kurset er at deltakerne får økt kunnskap om sykdommen og behandlingen og opplever større trygghet rundet det å leve med atrieflimmer.

• CPAP kurs

CPAP kurset er for pasienter som er utredet og har fått diagnosen obstruktiv søvnapné og skal starte opp med nattlig pustestøttebehandling (CPAP).

• Cøliaki

Kurset går over 1 dag, 6 ganger i året. Hensikten med kurset er å få kunnskap for å kunne leve et godt liv med cøliaki.

• Diabetes type 2

Kurset går over 3 dager, 4 ganger i året. Målsettingen med kurset er at deltakerne får mer kunnskap om sykdommen og behandlingen og opplever økt mestring av selvbehandlingen i hverdagen.

• Etterlattekurs - Lovisenberg Lindring og Livshjelp

Gjennom etterlattekurset ønsker vi å bidra til mestring av veien videre, gjennom økt kunnskap og erfaringsutveksling med andre i samme situasjon.

• Hjerneslag

Kurset går over 3 dager fra kl. 10.00 til 14.00. Hensikten med kurset er å formidle kunnskap og dele erfaringer om hvordan man kan mestre dagliglivet etter hjerneslag.

• Hjertekurs – Kransåre

Kurset går over 2 dager. Målet for kurset er at du får økt kunnskap om sykdommen og behandlingen og opplever større trygghet rundt det å leve med hjertesykdom. Pårørende er velkomne til å delta.

• Hjertesvikt

1 dag: arrangeres ved behov.

• Hofteskolen

Hofteskolen er for pasienter som skal få protese i hoften. På hofteskolen vil det bli gitt informasjon om forberedelsene til operasjonen, behandlingen og tiden etterpå. Hofteskolen holdes av sykepleier, anestesisykepleier og fysioterapeut.

• Hørselskurs

Hørselskurset er åpent for personer henvist til hørselssentralen for hørselsproblemer og høreapparatutprøving. Målsettingen med kurset er å bygge opp kunnskap og kompetanse rundt mestring av hørselstap.

• IBD-kurs (Crohns sykdom eller Ulcerøs kolitt)

Kurset går over 3 dager. Målsettingen med kurset er at deltakerne får økt kunnskap om sykdommen og ulike behandlingsformer gjennom undervisning, veiledning og erfaringsutveksling.

• KOLS-kurs

Kurset går over 3 dager. Målsettingen med kurset er at deltakerne får økt kunnskap om sykdommen og behandlingen og opplever økt mestring av selvbehandlingen og mer trygghet rundt det å leve med kols.

• Kneskolen

Kneskolen er for pasienter som skal få protese i kneet. På kneskolen vil det bli gitt informasjon om forberedelsene til operasjonen, behandlingen og tiden etterpå. Kneskolen holdes av sykepleier, anestesisykepleier og fysioterapeut.

• Korsbåndskolen

Korsbåndskolen er for pasienter som skal få korsbåndoperasjon (ACL). På Korsbåndskolen vil det bli gitt informasjon om forberedelsene til operasjonen, behandlingen og tiden etterpå. Korsbåndskolen holdes av fysioterapeut.

• Livsstilsendring

Dette er et kurs for mennesker mellom 18 og 60 år med sykelig overvekt som vil gjøre en innsats for å oppnå varig endring av livsstilen.

• Mindfullnesskurs etterlatte - Lovisenberg Lindring og Livshjelp

Når sorgen setter seg i kroppen. Å være i sorgprosess påvirker oss på ulike vis. Hvordan vi håndterer dette vil være individuelt.

• Pårørendegruppe - Psykisk helsevern

På grunn av korona-situasjonen utgår dette tilbudet inntil videre.

• Pårørendekurs - Lovisenberg Lindring og Livshjelp

Å leve som pårørende til en kreftsyk, gir ulike utfordringer i hverdagen. Med pårørendekurset ønsker vi å bidra til mestring gjennom økt kunnskap og erfaringsutveksling.