Øke følsomheten i ansikt og munn
Redusert følsomhet i munnen (hyposensibilitet) kan føre til biting i kinn eller tunge. Det kan også føre til vanskeligheter ved bearbeiding av mat, f.eks. tap av mat og drikke eller matrester på leppene og i munnen.
Andre tegn til hyposensibilitet kan være sikling, å ta store munnfuller, suge og tygge på fingre eller gjenstander.
Før oralmotorisk trening og stimulering settes i gang, er det noen hensyn og forberedelser som bør tas i betraktning. Et behandlingsopplegg må blant annet tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter ved valg av øvelser og dosering. Vennligst les Retningslinjer for trening før du begynner.
Hensikt
- Forbedre evnen til å lokalisere berøring i ansikt og munn.
- Forberedelse til videre oralmotorisk trening for å bedre spising eller minske sikling.
- Forberedelse til artikulasjonstrening.
Manuell stimulering utføres etter prinsippene til Castillo Morales. Stimuleringen skal gis pulsvis i noen få sekunder, dvs. med distinkt og jevnt trykk. For lett trykk, kan irritere eller kile, mens for hardt press, kan føles smertefullt. Det er viktig å slippe opp trykket for å stadig gi ny informasjon til nervesystemet. Små variasjoner, som å bruke ulike materialer og skifte område for stimuleringen, vil også stille høyere krav til personen om å tolke ulike sanseinntrykk. Variasjon gjør at øktene kan vare i flere minutter.
Det er viktig med positive opplevelser i munn- og ansiktsområdet. Du må derfor ha personens tillit før du berører disse områdene. Det å gi tydelig beskjed om hva som skal skje er tillitsbyggende. Vær hele tiden oppmerksom på eventuelle tegn til ubehag eller vegring, slik at stimuleringen kan tilpasses underveis. Det er viktig at det er støtte for bakhodet. For noen er det derfor best å ligge ned mens andre har stabil stilling i sittende. Det er likevel ofte behov for å støtte underkjeven for optimal stabilitet.
Stimulering i ansikt
Ved ansiktsstimulering trykker, strekker og vibrerer man med fingertuppene fra en muskels utspring til feste der man slipper slik at det blir en sammentrekning. Start med pannen og rundt øynene. Fortsett nedover mot munnen.
Stimulering inne i munnen
Ved stimulering inne i munnen (intraoralt) brukes alltid engangshansker. Avklar om det er allergi mot materialet i hanskene. Begynn med å fukte pekefingeren i vann for at hansken skal gli lett. Trykket skal være distinkt. Stimulering i munnen starter der pasienten aksepterer stimuleringen. Vanligvis på tannkjøttet på utsiden av fortennene før man fortsetter bakover i både over- og underkjeve. Stimulering på punktet rett bak fortennene i overkjeven, papilla incisiva, er med på stimulere til løft av tungen.
Etter tannkjøtt fortsetter man med tungen. Start med punktvis stimulering foran på tungen. Kjenn at tungen gjør motstand. Når dette går greit drar man tre streker med en finger fremover fra tungeryggen og mot tungespissen. Tegn deretter et kryss over tungeryggen. Gjentas tre ganger. Trykk og vibrer langs sidene av tungen mot tungespissen. Trykk til slutt mot tungespissen.
Vær oppmerksom på at motstandsøvelser mot tungespissen er kontraindisert ved tungepress (protrusjon) eller selvstimulerende aktive tungebevegelser, ettersom disse kan forsterkes ytterligere.
Se video om intraoral stimulering med elektrisk tannbørste:
Vibrasjon
Et alternativ for å øke stimuleringen kan være å benytte en enkel elektrisk tannbørste uten roterende hode. Baksiden av børstehodet brukes på samme måte som ved stimulering med fingertuppene. Andre oralmotoriske redskap med vibrasjon kan også brukes. Vibrasjon gir kraftig stimulering. Det kan brukes på tungen, på innsiden av kinnene og mellom leppene. Det er viktig å unngå å berøre tennene og underliggende ben fordi de fleste vil oppleve det som ubehagelig eller smertefullt.