Utvikle nesepust
Munnpusting kan skyldes anatomiske hindringer eller være en vane. Det kan medføre munntørrhet og gjøre det vanskelig å spise, drikke og svelge. Langvarig munnpusting kan også bidra til endret kjevevekst og utvikling av bittfeil. Det er mulig å trene denne opp dersom strukturelle forutsetninger er til stede.
Før oralmotorisk trening og stimulering settes i gang, er det noen hensyn og forberedelser som bør tas i betraktning. Et behandlingsopplegg må blant annet tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter ved valg av øvelser og dosering. Vennligst les Retningslinjer for trening før du begynner.
Kontraindikasjoner
- Strukturelle hindringer for nesepust.
Hensikt
- Underlette spising og drikking.
- Minske sikling.
- Bevisstgjøre nasale lyder.
Bevisstgjøring av nesepust
En grunnleggende øvelse for å styre luftstrømmen gjennom nesen er å puste på en papirbit, fjær eller speil som holdes under nesen. Gjør personen oppmerksom på bevegelsen som oppstår i papirbiten/fjæren ved utpust, eller vis at det er dogg på speilet. Ved behov kan man hjelpe til med å støtte leppene manuelt.
Hold med leppene
Etablering av leppelukke kan bidra til å utvikle nesepust. Øvelser for etablering av leppelukke kan innebære at personen holder et sugerør eller en trespatel på plass mellom leppene. Til å begynne med er det ofte lettere med et noe tykkere sugerør. Du skal forsikre deg om at persoene bare bruker leppene og ikke holder gjenstanden mellom tennene. Til å begynne med er det tilstrekkelig med noen få sekunder. Etter hvert som utholdenheten øker kan øvelsen gjøres samtidig som man ser på TV, tegner eller spiller spill.
Trening med munnskjerm
For ytterligere trening i leppelukke kan en munnskjerm være til hjelp. Plasser munnskjermen bak leppene, men foran tannrekkene. Lukk munnen rundt ringfestet. Trekk forsiktig i ringen slik at personen bruker leppemusklene aktivt for å holde skjermen på plass i munnen. Øvelsen kan enten gjøres med gjentatte trekk og slipp tilbake, eller med utholdende stramming av leppene. Treningen økes gradvis for å øke utholdenhet og styrke.
Ved sideforskjell i leppestyrke anbefales det å trene den svake siden dobbelt så mye som den sterkere siden. Dette kan gjøres ved å trekke munnskjermen i den retning hvor leppene er svakest, slik at denne siden må jobbe hardere for å holde den på plass.
Ganeplater
Enkelte kan ha utbytte av å komplettere leppetreningen med en ganeplate som er utstyrt med facialbue med stimuleringselementer. Ganeplater er imidlertid sjelden et førstevalg, og andre behandlingsformer bør derfor overveies samtidig som ganeplate vurderes.