Etablere leppelukke
Redusert evne til å lukke leppene kan bidra til å gjøre spising, drikking og svelging vanskelig, og kan føre til sikling og vanskeligheter med å uttale leppelyder (m, p, b).
Før oralmotorisk trening og stimulering settes i gang må noen viktige hensyn og forberedelser være på plass. Vennligst les Retningslinjer for trening før du begynner. Noter at kjevestabilitet er en forutsetning for å opprettholde leppelukke. Dersom denne funksjonen er utilstrekkelig, bør den trenes opp parallelt med øvelser for å etablere leppelukke. Treningsråd finner du under Kjevestabilitet for munnlukke.
Legg merke til at et behandlingsopplegg må tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter når det gjelder valg av øvelser og dosering.
Mål
- Minske lekkasje av mat og drikke
- Minske sikling
- Forberedelser til å uttale leppelyder (m, p, b)
Kontraindikasjoner
- Hindret nesepust
Manuell stimulering
Du finner mer informasjon om du klikker på lenken om Forberedelse til stimulering av ansikt og munn. Begynn med underleppen, press bestemt med fingertuppen oppover med korte bevegelser like utenfor leppen. Arbeid så med overleppen og bruk en nedadgående bevegelse utenfor leppeområdet. Merk at for svakt press kan irritere eller kile, mens for hardt press kan føles ubehagelig eller smertefullt.
Elektrisk vibrasjon
Et alternativ til manuell stimulering er å bruke elektrisk vibrasjon. Det finnes spesielt designet utstyr, men en elektrisk tannbørste av enklere type som kun vibrerer og ikke har roterende hode, kan være et like godt alternativ. Du kan bruke baksiden av børstehodet på samme måte som ved manuell stimulering.
Holde med leppene
Øvelsen innebærer at personen holder et sugerør eller en trespatel på plass mellom leppene. Tenk på at det er lettere å starte med en tykkere gjenstand. Du skal forsikre deg om at personen bare bruker leppene og ikke biter i eller holder gjenstanden mellom tennene. Til å begynne med er det tilstrekkelig å holde i bare noen få sekunder. Etter hvert som utholdenheten øker, kan personen holde gjenstanden i lengre perioder, samtidig som han eller hun er opptatt med andre aktiviteter som for eksempel å se på TV, tegne eller spille pc-spill.
Trening med munnskjerm
For ytterligere trening i å lukke leppene kan en munnskjerm være til hjelp. Plasser munnskjermen bak leppene, men foran tannrekkene. Lukk munnen rundt ringfestet. Trekk forsiktig i ringen slik at personen bruker leppemusklene aktivt for å holde skjermen i munnen. Treningens varighet økes gradvis for å øke utholdenhet og styrke. Ved sideforskjell i leppestyrke anbefales det å trene den svake siden dobbelt så mye som den sterkere - enten dobbelt antall repetisjoner eller dobbelt så lang tid inntil symmetri er oppnådd.
Drikke med sugerør
Det er viktig å klarlegge svelgefunksjon før det brukes væske i oralmotorisk trening. Ved drikking med sugerør trenes flere muskelgrupper i munnen - lepper, tunge, kinn og gane. En naturlig fremgangsmåte er å begynne med sugerør som er korte, rette og tykke siden disse krever mindre muskelkraft. Lange, tynne og spiralformede sugerør kan brukes utover i treningen.
Øvelsen gjennomføres slik at behandler holder i sugerør og glass. Enden av sugerøret (ca. 1 cm) plasseres på underleppen før personen oppfordres til å lukke leppene. Kontroller at personen bruker bare leppene og ikke holder sugerøret mellom tennene. Instruer deretter personen til å ta en slurk og holde væsken i munnen før den svelges. Gjenta minimum 10 ganger. Bruk ved behov en hånd for å stabilisere underkjeven. Det er enkelt å bruke drikking med sugerøret i dagliglivet og kan dermed være god trening for å vedlikeholde muskelstyrken i leppene.
Ganeplate
Noen personer kan ha utbytte av å kombinere leppetreningen med en ganeplate som er utstyrt med facialbue med stimuleringselementer. Ganeplater er imidlertid sjelden et førstevalg, og andre behandlingsformer bør derfor overveies samtidig som ganeplate blir vurdert.