Øking av gapeevne
Sykdom og bakenforliggende medisinske tilstander kan føre til nedsatt kjevefunksjon.

Foto: TAKO-senteret
Noen viktige hensyn og forberedelser må være på plass før oralmotorisk trening og stimulering settes i gang. Vennligst les Retningslinjer for trening før du begynner.
Legg merke til at et behandlingsopplegg må tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter når det gjelder valg av øvelser og dosering.
Mål:
- Bedre munnhygiene
- Gjøre det lettere å bearbeide mat
- Øke bevegeligheten for å underlette tale
NB! Medisinske faktorer, f. eks. økt risiko for kjeveleddsdislokasjon, må være klarlagt av lege før oppstart av trening. Videre skal eventuell opplevelse av smerte, prikking eller tap av følelse under trening medføre at behandling øyeblikkelig avsluttes og en må søke medisinsk råd.
Målet med øvelsene er å øke gapeevnen, og at dette kan utføres selvstendig med eller uten bruk av hjelpemidler. I mange tilfeller kan det være nødvendig med støtte av behandler for å utføre øvelsene med god kvalitet. Treningen bør uansett ikke medføre smerte.
Gape
Hjelpemiddelet TheraBite kan brukes for å øke eller opprettholde gapeevnen. TAKO-senterets erfaring er at denne typen hjelpemidler kan bidra til motivasjon til å gjennomføre trening regelmessig. Generelt kan vi anbefale at det utføres syv økter med tøying per dag som hver består av syv munnåpninger i syv sekunder. Behandlingen skal ikke være smertefull. Under rehabilitering skal TheraBite vanligvis brukes i lang tid. Treningshyppigheten bør evalueres over tid.
Et annet hjelpemiddel som kan brukes for å øke gapeevnen er JawTrainer. TAKO-senterets erfaring er at JawTrainer kan være et hensiktsmessig verktøy for tøying av kjeveleddet, spesielt når gapeevnen er så begrenset at TheraBite ikke er anvendbar. Dette kan være tilfelle når munnstykket til TheraBite blir for stort og bredt, og når den reduserte gapeevnen gjør at bruk av TheraBite ikke gir tilstrekkelig tøying av kjeveleddet. Mens TheraBite har et bredt munnstykke som fordeler belastningen på flere tenner, krever tøying med JawTrainer kun at fortennene i over- og underkjeve er i kontakt med hjelpemiddelet. Dette medfører imidlertid at belastningen blir fordelt på færre antall tenner.
Den fremre delen av klypen plasseres mellom fortennene. Man trykker sakte på klypen, som en klesklype, samtidig med at kjevemuskulaturen er avslappet. La klypen åpne munnen til et punkt der det begynner å strekke, men ikke gjør vondt. Generelt anbefaler vi å holde klypen i ca. 25 sekunder før man letter på trykket fra klypen og hviler i ca. 25 sekunder. Øvelsen gjentas 4-6 ganger, flere ganger per dag. Etter hvert som treningen utvikles, kan antall repetisjoner økes, samtidig som trykket økes. Prøv deg frem til hva som føles bra. Strekken økes gradvis til du føler lett motstand.
Kjeveåpning kan også trenes aktivt ved å gape så høyt som mulig og holde kjeven åpen i 3-30 sekunder. For å øke effekten kan man strekke musklene ytterligere gjennom å plassere tommelen på den ene hånden mot overkjevens fortenner og pekefingeren på den andre hånden mot underkjevens fortenner. Press forsiktig for å øke kjeveåpningen, og bruk så tommel og pekefinger til å opprettholde kjeveåpningen i 3-30 sekunder. Alternativt kan man bruke en gjenstand mellom tennene, som for eksempel en tyggetube eller trespatler
Gjespe
Ved gjesping åpnes kjeven og musklene strekkes. Samtidig puster vi dypt inn. Gjesping er ofte "smittsomt", prøv derfor å stimulere hverandre til å gjespe.
Tygge
Ved tygging repeteres kjeveåpningen mange ganger og dette gir dermed god trening. I tillegg til vertikale tyggebevegelser jobbes det også med sidebevegelser. Man starter ofte med å trene med tyggetube og går etter hvert over til ulike typer av tyggemat. Husk å bruke matvarer med lavt sukkerinnhold og sukkerfri tyggegummi.