We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Kurs og opplæring for pasienter og pårørende

Når du som pasient kommer til sykehuset, har du rett til å få god informasjon og opplæring om diagnose, behandling og de endringer dette medfører i ditt liv. Fagfolkene du møter skal støtte deg og legge til rette for god og tilpasset opplæring. Denne rettigheten gjelder også pårørende i alle aldre. Vi skal spørre: «Hva er viktig for deg?».

Liste over kurs for pasienter og pårørende

Hva er pasient- og pårørendeopplæring?

Tilstrekkelig kunnskap om sykdom og behandling er en forutsetning for at du kan medvirke i valg og beslutninger som angår din helse.  Kunnskap kan du få i samtale med helsepersonell i form av informasjon, veiledning, undervisning individuelt eller i gruppe, som skriftlig informasjon, digitalt eller på kurs. Pasient- og pårørendeopplæring er for deg som er pasient, dine pårørende og/ eller familien din.

Sykehuset tilbyr ulike lærings- og mestringskurs hvor du kan lære mer om din diagnose, behandling og tiltak som kan forebygge plager. På kurs kan du møte andre pasienter og pårørende i samme situasjon, dele erfaringer og få råd og veiledning om hvordan du og dine pårørende best kan håndtere utfordringer med sykdom. Sykehuset arrangerer også temakvelder og seminarer for pasienter og pårørende.

Snakk med din behandler, så vil han/hun hjelpe deg med å svare på spørsmål, og til å finne frem til det tilbudet som er best for deg.

Hvorfor delta på kurs?

Målet med lærings- og mestringskurs, temakvelder og seminarer og annen pasient- og pårørendeopplæring er at du skal lære om sykdommen din, hvordan du kan mestre hverdagen og hvordan du kan medvirke i egen behandling. Kunnskap om sykdom, behandling, egne ressurser og gode levevaner, kan hjelpe deg å velge det som er best for deg.

På lærings- og mestringskurs møter du fagfolk som foreleser om forskjellige tema knyttet til sykdommen din. Du vil også møte erfarne pasienter og pårørende som forteller om hvordan de lever sine liv med de samme helseutfordringene. Vi legger til rette for at du kan stille spørsmål og dele dine erfaringer med de andre kursdeltagerne.

Nettbaserte opplæringstilbud

Sykehuset tilbyr også noen nettbaserte opplæringstilbud.
Disse består av:
 
Hofte- og kneskolefilmer 

For pasienter som vurderer å få hofte- eller kneprotese. Filmene er lagd for de som allerede er henvist til klinikken fra fastlege, så det er ikke noen påmelding på nett. Men alle kan se filmene om de ønsker.
Kneproteseoperasjon
 
Treningsvideoer fra sykehusets fysioterapeuter

For pasienter har fått hofte- eller kneprotese. Filmene er lagd for de som allerede er henvist til klinikken fra fastlege, så det er ikke noen påmelding på nett. Men alle kan se filmene her, om de ønsker.
 
Paisentinformasjonsfilmer fra TAKO-senteret

Besøk hos tannlege på TAKO-senteret, Oralmotorisk team - Norsk/Engelsk og En dag på TAKO-senteret.
Se dem her.
 
Andre filmer

•    Film for barn: Da Håkon og Siri var på sykehus (Norsk/engelsk/somali)
•    Krykkegang
•    Bruk av minipep
Disse finner du her.
 
Nettkurs for voksne med ADHD

Dette kurset tilbys som en del av behandling ved poliklinikken. De pasientene som skal delta på kurset får tilsendt lenke fra behandler. 
Les mer om kurset her.

Kurs for pasienter og pårørende

  • Trening, veiledning og samhold for deg som er i kreftbehandling
    På Pusterommet Lovisenberg kan du trene trygt sammen med fysioterapeut/AKTIV instruktør. En AKTIV instruktør har tilleggsutdanning innenfor feltet trening og kreft (se aktivmotkreft.no). Treningen inneholder tilrettelagt kondisjonstrening, styrketrening og avspenning. Du kan få individuell treningsveiledning og / eller delta på gruppetrening sammen med andre som er i samme situasjon.
    Trening, veiledning og samhold for deg som er i kreftbehandling
    Alltid tilgjengelig
  • KOLS
    Målsettingen med kurset er at deltakerne får økt kunnskap om sykdommen og behandlingen og opplever økt mestring av selvbehandlingen og mer trygghet rundt det å leve med kols.
    KOLS
    11.
    oktober
    2023
    3 dager
  • IBD (Crohns sykdom eller Ulcerøs kolitt)
    Målsettingen med kurset er at deltakerne får økt kunnskap om sykdommen og ulike behandlingsformer gjennom undervisning, veiledning og erfaringsutveksling.
    IBD (Crohns sykdom eller Ulcerøs kolitt)
    30.
    oktober
    2023
    2 dager
Last updated 8/29/2024