Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Transøsofagusekkokardiografi

Ultralydundersøkelse av hjertet gjennom spiserøret - transøsofagusekkokardiografi

Denne undersøkelsen viser detaljer i hjertet ved hjelp av ultralydsonde i spiserøret, bak hjertet.

Denne undersøkelsen gir bedre oversikt over deler av hjertet, spesielt hjerteklaffene, enn ved ultralydundersøkelse. Vi kommer nærmere hjertet og får skarpere bilde. 

Undersøkelsen er ofte en nødvendig tilleggsundersøkelse i spesielle situasjoner, som ved klaffesykdom. Dette gjelder spesielt for å planlegge operasjon av hjerteklaffer. I tillegg bruker vi undersøkelsen for å se blodproppe, hull i hjerteskilleveggen, eller se etter tegn til infeksjoner i hjertet. En sjelden gang er den også aktuell når man får uvanlig dårlig innsyn utenfra.

 

Før

Du må være fastende når du kommer til undersøkelsen. Dette er for å ikke risikere at mageinnhold skal komme opp og kunne inhaleres til lungene. Det betyr at du ikke skal spise, drikke eller røyke i minst 6 timer før undersøkelsen. Faste medisiner kan du ta med litt vann dersom ikke annet er avtalt med legen.

Hvis du bruker bMarevan må du måle graden av blodfortynning med blodprøve (PT-INR). INR måler du hos legen i løpet av de siste 1 - 2 dagene før undersøkelsen, og INR‐verdien skal som regel være lavere enn 2,8.

Andre blodfortynnende medikamenter kan du ta uten restriksjoner.

 

Under

Det er både lege og sykepleier til stede under undersøkelsen.

 Vi gir deg avslappende medisin via en venekanyle som blir lagt på armen din, og du får lokalbedøvende spray i svelget.

Det vil nesten alltid komme en del spytt og slim under undersøkelsen, derfor ligger du på siden slik at spytt skal kunne renne ut. Du bør unngå å svelge mens ultrasonden ligger i spiserøret, siden spytt fort kan havne i luftveiene.

 
Ultralydsonden er en 7‐8 mm tykk slange som vi smører inn med bedøvende gel for at den skal gli lett. Den har bevegelig tupp slik at vi kan styre den gjennom svelget og ned i spiserøret. Det er i prinsippet samme type sonde som brukes til undersøkelse av mage (gastroskopi).
 
Av og til supplerer vi med å sprøyte inn kontrastvæske i venekanylen for å vurdere spesielle forhold. Vi kan også bruke fysiologisk saltvannsløsning som kontrastvæske.

Gjør det vondt?

Det er sjelden smerter ved undersøkelsen, men de fleste får brekningsfornemmelse når slangen føres ned i svelget. Det mest ubehagelige punktet er når slangespissen, som er godt avrundet, passerer tungeroten og skal ned i selve spiserøret. Når dette punktet er passert, går resten av undersøkelsen vanligvis greit.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Undersøkelsen varer cirka 30 minutter i tillegg til den ytre undersøkelsen. En stor del av tiden går med til forberedelse av pasient og utstyr. Selve tiden med slange i spiserøret kan være fra 5 til 15 minutter, avhengig av problemstilling.
 

Etter

Når slangen er tatt ut hviler du i sengen eller på undersøkelsesbenken noen minutter slik at vi ser at alt er i orden, før venekanylen fjernes.

På grunn av at du har fått intravenøs avslappende medisin anbefaler vi at du sitter og hviler i ventearealet cirka 30 minutter etter undersøkelsen. Det er sjelden at du merker noe ubehag når virkningen av den avslappende medisinen er over. Du skal ikke kjøre bil selv før neste morgen på grunn av medisinen. 

På grunn av lokalbedøvelse i svelget må du ikke drikke eller spise den første timen etter undersøkelsen. Etter en time kan du gjerne starte med en slurk vann for å se at svelgrefleksen er i orden. Etter langvarig undersøkelse kan du av og til være litt sår i halsen.
 
Resultatene av selve undersøkelsen får du straks den er ferdig. Fullstendig svar med tanke på videre behandling med kirurgi eller liknende,  kan imidlertid måtte vente til det er avholdt et møte, der sykehistorie og resultater fra andre undersøkelser blir drøftet i en gruppe som består av ulike spesialister. Din behandlende lege blir også informert om svaret.  

 

Kontakt

Lovisenberggata 17 Medisinsk poliklinikk

Kontakt Medisinsk poliklinikk

Oppmøtested

2.etg. Adkomst via parkeringsplass hovedinngang 1. etg. eller Øre-Nese-Hals inngang 2.etg (hjørninngangen).

Besøkstider

  • I dag 08:00 - 15:30

Lovisenberggata 17

Lovisenberggata 17

0456 Oslo