Ortopedi

Triggerfinger - injeksjonsbehandling

Triggerfinger skyldes en irritasjon og opphovning av bøyesenen til en av fingrene, noe som medfører at senen henger seg opp i bøyd stilling.

Langfinger og ringfingeren er oftest rammet. Den vanligste behandlingen er innsprøytning av kortison (betennelsesdempende medisin) rundt selve senehevelsen. Dersom injeksjonsbehandling ikke fungerer er operasjon neste behandlingsalternativ.Innledning


Henvisning og vurdering

Fastlegen kan henvise til utredning i spesialisthelsetjenesten.

Før

Behandlingen utføres poliklinisk, det vil si at du kan dra hjem umiddelbart etter injeksjonen.

Forberedelser før oppmøte på sykehuset


Les nøye: Innkallingsbrevet.

Hva skjer operasjonsdagen


Ved oppmøte vil sykepleier i samråd med ortoped konstatere riktig diagnose og beste behandlingstilbud. Dersom det vurderes at injeksjon er mest riktig må du påregne ventetid.

Ta gjerne med lesestoff eller lignende.
Under

Sykepleier injiserer kortison og lokalbedøvelse i området rundt senehevelsen. Lokalbedøvelsen kan gi umiddelbar lindring mens kortisonet vil begynne å gi effekt etter et par dager. Det kan ta fra et par dager til noen uker før man vet om behandlingen har vært vellykket.

Etter

Du får informasjon fra sykepleier før hjemreise. 

Smerter

Du kan oppleve å være litt øm i håndflaten etter injeksjonen. Hvis du har behov for det kan du ta paracetamol de første par dagene.

Aktivitet

Du skal unngå tung bruk av hånden den første uken, men ellers skal du bruke den som normalt. Det er viktig å bevege fingrene og det er lurt å holde hånden hevet de første dagene.

Dusj

Du kan dusje som vanlig etter behandlingen, men dersom du har bandasje må denne skiftes til ny etter dusjing.

Bilkjøring

Når du kan begynne å kjøre bil er avhengig av smerte og funksjon. Du kan heller ikke kjøre bil når du er påvirket av medisiner og har redusert reaksjonsevne. Trafikksikkerheten er ditt ansvar.

Oppfølging

Har du behov for tilsyn ta direkte kontakt med sykehuset. Det innkalles ikke til rutinemessig etterkontroll, men hvis det ikke er bedring etter 6 uker må du ta kontakt med sykehuset for å vurdere videre behandling.


Vær oppmerksom

Bivirkninger

Som ved all behandling med legemidler, kan det oppstå bivirkninger. De aller fleste er sjeldne og vil normalt forsvinne i løpet av dager eller ett par uker.

De vanligste bivirkningene er:
Blåmerker, hevelse og ømhet rundt injeksjonsstedet. Hevelse rundt innstikksstedet kan forekomme.

Dersom du får vedvarende feber over 38 – 38,5° etter behandlingen, økende smerte og/eller rødt, hovent, irritert sår med siving av puss, kan det være tegn på infeksjon og du skal ta direkte kontakt med sykehuset.


Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Faste til operasjon

Du kan spise som normalt inntil 6 timer før oppmøtetid operasjonsdagen, deretter skal du ikke spise mat, frukt eller drikke melk.

Du kan drikke vann, saft, kaffe/te uten melk, brus eller juice uten fruktkjøtt inntil 2 timer før oppmøtetid. Tyggegummi, drops, røyk og snus kan også brukes inntil 2 timer før oppmøtetid, men tyggegummi og drops må ikke svelges.

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 09:30-15:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-19:00, (lørdag: 10:00-17:00, søndag 11:00-18:00).

Kroppsvask før operasjon

Slik skal du vaske deg både kvelden før operasjonen og operasjonsdagen:

  1. ​Vask håret grundig med sjampo (kun kvelden før operasjonen).
  2. Skyll hår og kropp grundig med vann.
  3. Skru av dusjen.
  4. Fyll hånden med Hibiscrub.
  5. Såp inn hele kroppen. Unngå å få Hibiscrub i øynene og øregangen. Vær spesielt nøye med bakterierike områder som neglene, armhuler, navle, lyske, skritt og anus.
  6. Skyll hele kroppen nøye.
  7. Gjenta punkt 4–6 en gang.
  8. Tørk deg med et rent håndkle og ta på deg rene klær.
  9. Kroppen skal ikke smøres inn med fuktighetskrem e.l. etter dusj.
  10. Legg på rent sengetøy.

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Viktig informasjon til deg som skal opereres

Fant du det du lette etter?