Spilleavhengighet, rus- og avhengighetsbehandling
En definisjon på spillavhengighet er at du har mistet kontrollen på spillingen og at denne atferden dominerer livet både i forhold til tanker, følelser og atferd. Behandlingen kan hjelpe deg til å akseptere problemet, ta kontroll over spillingen og lære deg å håndtere risikosituasjoner.
Behandlingen vil bestå av
- motiverende intervju
- kognitiv atferdsterapi
I behandlingen ønsker vi å gjøre deg bevisst på samspillet mellom tanker, følelser og handlingsmønster, slik at du kan bli bedre i stand til å mestre avhengigheter din.
Med yngre pasienter kan behandlingsprosessen også inkludere foreldre/pårørende. Skole, fastlege og NAV kan dessuten involveres etter behov og ønske.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).
Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.
Barneverntjeneste eller konsulent på ditt lokale NAV-kontor kan henvise til spesialisthelsetjenesten for behandling av din spillavhengighet.
Før
Før behandlingen starter vil behandleren din sammen med deg, basert på opplysningene i henvisningen, danne seg et bilde av hvor alvorlig dine spilleproblemer er. Det vil deretter bli stilt diagnose og utarbeidet behandlingsplan.
Under
Behandlingen vil bestå av polikliniske samtaler individuelt, i gruppe, eller med en kombinasjon av disse. I disse samtalene vil vi snakke om følgende:
- ditt forhold til spill/spilling
- forsøke å forstå hvorfor du spiller
- undersøke hvilken funksjon spillingen har for deg
- undersøke hvordan spillingen påvirker hverdagslivet ditt
- snakke om din motivasjon for å gjøre endringer i forhold til spillingen din
Det kan variere hvor ofte du møter til samtaler. Det er vanlig med en gang i uken.
Hvor lang tid tar behandlingen?
Behandlingsperioden vil variere i lengde, intensitet og hyppighet ut ifra:
- alvorlighetesgraden på din spilleavhengighet
- om du har andre psykiske lidelser i tillegg
- hvor klar du er til å gjøre endringer
- om hvor raskt behandlingen fører til bedring
Etter
Du vil bli fulgt opp videre av førstelinjetjenesten (f.eks. fastlegen din) etter behandlingen.
Det finnes også selvhjelpsgrupper som du kan benytte deg av.