Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Undersøkelse

Søvnundersøkelse barn - polysomnografi

Polysomnografi er en avansert søvnundersøkelse som gir oss informasjon om hvordan barnet ditt sover og puster under søvn.

En baby som har på seg en maske

Før

FORBEREDELSE

For å få en vellykket søvnundersøkelse er det viktig at barnet er forberedt på hva som skal skje, så godt det lar seg gjøre.

Alle elektroder og ledninger blir festet på om kvelden, dette tar rundt en time. Det er ikke noe ved undersøkelsen som gjør vondt, men tålmodigheten til barnet kan bli utfordret. Ta gjerne med noen leker, bøker, nettbrett eller lignende som kan hjelpe til med å avlede oppmerksomheten under monteringen.

Det vil være en søvnvakt til stede som overvåker søvnregistreringen og passer på at det tekniske med undersøkelsen blir vellykket. Har dere fast overvåkning av barnet hjemme må han/hun være med på undersøkelsen. Siden det er begrenset med plass på rommet er det kun en forelder som kan overnatte sammen med barnet.

Avdelingen dere skal sove på er en kirurgisk sengepost.

Det er tilgjengelig mat fra buffé, men dersom ditt barn har behov for spesialkost må dere ta med dette selv.

Ta med til sykehuset undersøkelsesdagen:

  • medisiner
  • leker, bøker, nettbrett ol.
  • klesskift, nattpysj og eventuelt bleieskift til barnet
  • eventuell spesialkost

Under

Når dere kommer på sykehuset blir dere vist til soverommet og kan begynne å gjøre dere klar for kvelden. Dere avtaler med søvnvakten hvilket tidspunkt som passer best for å starte oppkobling av utstyr. Små elektroder blir plassert i ansiktet og på hodet, disse gjør at vi kan registrere søvn. 

En liten dukke med hatt

Det monteres belter rundt overkroppen som registrerer pustebevegelse, en sensor på en finger eller tå som registrerer oksygeninnholdet i blodet og en liten sensor som stikker litt inn i nesen som registrerer pusten.

En kvinne iført hvit skjorte og svarte hansker

Det skal gjøres lyd- og videoopptak av barnet under søvn. Det er derfor viktig at de som er inne på rommet etter at barnet har lagt seg er stille. Ta gjerne med lesestoff eller lignende. I løpet av natten ønsker vi å filme perioder hvor vi tydelig kan se på pustebevegelser i bryst og mage. Dersom registreringen gjøres i en kald årstid kan det være lurt å ta på en litt varm pysj, slik at vi kan gjøre opptak uten dyne.  

Etter

Utstyret fjernes neste morgen ca. kl. 07.00, dersom ikke annet er avtalt. Våkner barnet tidligere kan utstyret monteres av da. Håret kan bli litt klissete etter at elektrodene er fjernet og det kan være behov for å vaske håret.

Resultatet fra undersøkelsen får dere av legen, se avtaletidspunkt i innkallelsesbrevet.

Kontakt

Lovisenberggata 17 Øre-nese-hals

Kontakt Øre-nese-hals

Oppmøtested

For deg som har avtale på sykehuset, se innkallingsbrev for oppmøtested.

Lovisenberggata 17

Lovisenberggata 17

0456 Oslo

Praktisk informasjon

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Forløpskoordinatorene er tilgjengelig mellom kl 08.00-15.30.

Seksjon døgn: Charlotte Schrøder – 24 07 44 00
Ruspoliklinikken: Torgeir Hjellnes – 24 07 44 00
Helse og arbeid: Gunn-Astrid Sørdal, Merethe Haavi Lybekk, Per Gunnar Gudmundsson - 24 07 44 00
Seksjon for gruppebehandling: Turid Haug - 24 07 44 00
Poliklinikk Grünerløkka: Ida Cathrine Jakobsen – 24 07 44 00
Poliklinikk Gamle Oslo: Tine Irene Høye – 24 07 44 00
Poliklinikk St. Hanshaugen: Grete Holstad - 24 07 44 00

Seksjon ambulant virksomhet
SOFT: Hassan Namvar - 995 02 495
APAS: Lars Kvisle - 24 07 44 00
Fact BGA: Hanne Wigaard - 947 87 825
Fact BGO: Eirik Ystad - 930 81 003
Fact BSH: Olav Andersen – 41 67 95 19


 

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.