Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

ROP

Samtidige alvorlige rusmiddelproblemer og psykiske lidelser (ROP-pasienter), rus- og avhengighetsbehandling

Begrepet ROP-lidelse brukes som en samlebetegnelse når man samtidig har problemer med rusmidler og en psykisk lidelse. Begrepet dekker særlig personer som har en alvorlig psykisk lidelse kombinert med ruslidelse. Personer med mindre alvorlig psykisk lidelse og samtidig ruslidelse inkluderes også hvis hver av de to lidelsene er forbundet med betydelig svikt i funksjon og livskvalitet i hverdagen.

Mål for behandling

Behandlingen kan ha ulike mål. Det er ønskelig å redusere skadene ved pågående rusmiddelbruk og bidra til at man får bedre psykisk helse og styrket evne til å fungere godt i hverdagen. Et annet mål kan være å bedre funksjonsevnen for å oppnå økt grad av integrering i samfunnet, for eksempel hjelp til arbeidsdeltakelse og inkludering i andre aktiviteter. Ofte vil målene endre seg underveis i behandlingsforløpet, ut fra den enkeltes situasjon og behov.

 

Om behandlingen

Behandlingen kan skje poliklinisk eller i form av døgninnleggelse. Noen ganger kan det være aktuelt med en kombinasjon. Avhengig av personens behov og tilbudet ved behandlingsstedet kan helsehjelpen bestå av individuelle samtaler, miljøterapi, deltakelse i grupper, medikamentell behandling og fysisk aktivitet.

For at en døgninnleggelse skal gi best mulig resultat, er det viktig med godt forarbeid. Vi ønsker å være best mulig kjent situasjonen din og behovene dine, slik at behandlingen kan legges til rette for deg. Det er viktig med kontakt mellom behandlingsinstitusjonen og personene som allerede hjelper deg i ditt lokale hjelpeapparat, for eksempel fastlegen din.

Kartlegging og utredning bør omfatte rusmiddelbruk og psykisk og fysisk helse, inkludert tannhelse og ernæring. Vi ønsker også å kartlegge din sosiale situasjon og hvordan du fungerer i hverdagen, slik at det kan danne grunnlag for en godt tilrettelagt  behandlingsplan.

Behandlingsteamet møter deg

Et behandlingstilbud kan bestå av hjelp fra et behandlingsteam med ulike yrkesgrupper, for eksempel sosionom, sykepleier, lege, eller psykolog.

Vi kan møte deg enten på kontoret, hjemme hos deg eller et annet egnet sted. Det kalles ambulant behandling.

Oppfølging etter behandlingen

Etter avsluttet behandling i spesialisthelsetjenesten overtar det lokale hjelpeapparatet, det vil si fastlege og andre helse- og sosialtjenester i kommunen.

Før avslutning ved poliklinikk eller utskrivning fra døgnenhet, vil det være møter og samtaler mellom sykehuset og ditt lokale hjelpeapparat. Ved avslutning mottar du og behandleren din et avslutningsbrev med en oppsummering av oppholdet og en anbefaling av videre tiltak.

Ved utskrivning fra opphold i døgnavdelingen, kan det i en periode være aktuelt med videre poliklinisk oppfølging i spesialisthelsetjenesten.

Kontakt

  • Kontakt Senter for psykisk helse og rus

    Lovisenberggata 21

    Lovisenberggata 21

    0456 Oslo

  • Kontakt Avdeling ambulant virksomhet

    Oppmøtested

    Storby- og flyktningteam: Lovisenberggata 21G
    APAS (Ambulant Psykose Avhengighet Sikkerhet): Lovisenberggata 21F
    Akutteam: Lovisenberggata 21F
    FACT Bydel St.Hanshaugen: Pilestredet 56
    FACT Bydel Gamle Oslo: Hedmarksgata 23
    FACT Grünerløkka: Marstrandsgata 6, inngang C

    Lovisenberggata 21

    Lovisenberggata 21

    0456 Oslo