Pusteprøve, urea

Medisinsk poliklinikk

Undersøkelsen gjennomføres ved at du blåser luft inn i to prøveglass. Deretter får du en tablett (testmateriale) som du svelger med et glass vann. Etter 10 minutter blåser du luft i to nye glass og testen er ferdig.

Innledning

Formålet med undersøkelsen er å avklare om du har en mageinfeksjon som skyldes Helicobacter pylori. Har du allerede fått medisiner for å bli kvitt infeksjonen ønsker vi å finne ut om behandlingen har vært vellykket.
Helicobacter pylori er assosiert med utvikling av magesår og kan være en årsak til kronisk gastritt.

ngen kjente bivirkninger ved testen. Den kan brukes av gravide og ved amming.

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Du må være fastende, det vil si ikke spise, drikke, snuse eller røyke de siste 6 timene før undersøkelsen (faste helst over natten).

Vi ber om høyde og vekt.

De to siste ukene før pusteprøven må du ikke ha brukt antibiotika eller syrehemmene medikamenter. Hvis så er tilfelle ta kontakt med laboratoriet for å få utsatt timen.

Disse medikamentene (syrehemmere) skal du ikke bruke de siste to ukene før testen: Ranitidin, Zantac, Famotidin, Pepcid, Losec, Omeprazol, Pantoprazol, Pantoloc, Somac, Lansoprazol, Lanzo, Esomeprazol, Esopral, Nexium.

Under

Undersøkelsen begynner med at du blåser luft inn i to prøveglass. Så får du en testtablett. Etter 10 minutter blåser du på nytt luft inn i to nye glass og testen er ferdig.

All mat inneholder et stoff kalt karbon-13 og dette kan måles i utåndingsluften din. De to første prøveglassene vil gjenspeile normalverdiene dine. Etter inntak av testoppløsningen med karbon-13-urea måler vi på nytt verdiene etter 10 minutter. Dersom det er betydelig økning i mengden med karbon -13 i det andre settet tyder det på at du har Helicobacter pylori.

Barn under 12 år

Undersøkelsen utføres på lik måte som hos voksne.

Gjør det vondt?

Testen medfører ikke smerter.

Hvor lenge varer undersøkelsen?

Selve testen varer i 10 minutter.

Etter

Etter undersøkelen kan du reise direkte hjem.

Når får jeg resultatet?

Resultatet av prøven vil bli sendt til den legen som har henvist deg til undersøkelsen. Undersøkelsen vil bli besvart i løpet av ca to uker. Det er henvisende lege som er ansvarlig for å formidle resultatet til deg samt videre behandling og oppfølging.
 

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Medisinsk poliklinikk
Besøkstider
mandag - fredag 08:00 - 15:30
Telefon
Telefon: 23 22 57 20 Fax: 23 22 55 61
mandag - fredag 08:00 - 14:00
Lovisenberggata 17
Besøksadresse
Lovisenberggata 17(Kart)
0456 Oslo
Telefon
23 22 50 00
E-post

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Flerspråklig informasjon fra LDS

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 09:30-15:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-19:00, (lørdag: 10:00-17:00, søndag 11:00-18:00).

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Fant du det du lette etter?