HELSENORGE
Medisinsk poliklinikk

Pusteprøve, urea

Undersøkelsen kan avklare om du har bakterien Helicobakter pylori (HP) i magen. HP kan være en årsak til kronisk betennelse i magesekk og tolvfingertarm. Hvis du har fått medisiner for å bli kvitt infeksjonen kan pusteprøven vise om behandlingen har vært vellykket.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Du må faste i minst 6 timer før undersøkelsen, det vil si ikke spise, drikke, røyke eller bruke snus. Du kan drikke litt vann frem til prøvetidspunktet.

Du må oppgi høyde og vekt.

De to siste ukene før pusteprøven skal du ikke bruke antibiotika eller syrehemmende medikamenter. Hvis hvis du har brukt antibiotika eller syrehemmende, ta kontakt med avdelingen for å få utsatt timen.

Barn har samme forberedelser som voksne, og pusteprøven blir utført på samme måte.

Under

Undersøkelsen begynner med at du blåser luft inn i to prøveglass. Etter det skal du drikke 200 ml appelsinjuice
(100 ml til barn), og et virkestoff som er løst opp i 30 ml vann. Dette har ikke smak. 

Etter 30 minutter blåser du på nytt luft inn i to nye glass og testen er ferdig.

 

Etter

Når testen er ferdig kan du reise hjem. Det er ingen spesielle hensyn å ta i etterkant. Undersøkelsen har ingen kjente bivirkninger og testen kan benyttes av gravide og ved amming.

Når får jeg resultatet?

Resultatet av prøven vil bli sendt til den legen som har henvist deg og til fastlegen din i løpet av to uker. Det er henvisende lege som er ansvarlig for videre behandling og oppfølging.

Pusteprøve brukt som kontroll for å se om bakterien er borte, kan tidligst utføres 8 uker etter avsluttet antibiotikakur.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Flerspråklig informasjon fra LDS

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Fant du det du lette etter?