HELSENORGE
Nic Waals Institutt

Psykoselidelser hos barn og ungdom

Ved psykoselidelser hos barn og unge kan både utredningen og behandlingen være omfattende og langvarig. Skillet mellom utredning og behandling kan ha en glidende overgang. Barn endrer seg over tid, og symptomer endrer seg både med barnets alder men også uavhengig av den. Forskning viser at både samtalebehandling, medikamentell behandling og familiearbeid er nødvendig for å gi et best mulig resultat.

Ventetider

Innledning

Psykotiske symptomer omfatter vrangforestillinger (deriblant forfølgelsesideer), hallusinasjoner (for hørsel, syn, lukt, smak eller berøring), opplevelse av tankepåvirkning, tankeavbrudd/-innskytelser (med neologismer, usammenhengende eller irrelevant tale), følelsesavflating, katatoni (som eksitasjon, negativisme, mutisme eller stupor).

Psykoser kan debutere akutt med dramatiske atferdsendringer, eller gradvis med utvikling av merkelige ideer og rar oppførsel. Psykoser kan forutgås av en prodromalfase over flere måneder med redusert interesse for skole, arbeid, sosiale aktiviteter, utseende og hygiene, i kombinasjon med generell angst, lett depresjon og forvirring.

Henvisning og vurdering

Det er lege, psykolog, helsesykepleier, barne- og familietjeneste, PPT og barnevern som henviser til Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP). Alle henvisninger skal være vurdert og underskrevet av lege, psykolog eller barnevernsleder, og det skal brukes et eget henvisningsskjema som sendes til lokal allmennpoliklinikk. 

Spesialisthelsetjenesten vil på bakgrunn i prioriteringsveilederen - psykisk helsevern for barn og unge avgjøre om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten. Henvisninger skal vurderes innen 10 virkedager. Maksimumsfrist for inntak er 2 uker.

Alle henvisninger skal som hovedregel vurderes i poliklinikk, men hvis innleggelse bedømmes som nødvendig bør pasienten innlegges som øyeblikkelig hjelp.

Alle henvendelser om øyeblikkelig hjelp bør skje gjennom fastlege eller via legevakten.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Viktig ved henvisning for psykose er:   

• Anamnese på aktuelle symptomer/atferdsendringer og prodromalsymptomer   

• Somatisk og mental status, rusmiddelbruk, utvikling i skole, hjem og fritid   

• Eventuelle belastende livshendelser, omsorgsituasjon, tidligere tiltak   

Utredning

Når henvisningen er vurdert og det gis rett til nødvendig helsehjelp, vil barnet/ungdommen bli innkalt til en inntakssamtale.

Det er svært viktig å gjøre en god utredning ved psykotiske symptomer hos barn og ungdom, men ofte vanskelig å diagnostisere en psykoselidelse dersom den er i startfasen. Unøyaktig diagnostisering kan føre til mangelfull behandling.

Det er spesielle utfordringer ved psykoseutredning av barn og ungdom. Symptomer må til enhver tid sees i sammenheng med hvilket utviklingsnivå/evnenivå barnet har.

I mange tilfeller vil det være aktuelt og nødvendig å iverksette behandlingstiltak for å stabilisere pasientens symptombilde og fungering, samtidig som man gjennomfører en kartlegging og utredning.

Utredningsplan som inneholder oversikt over planlagte utredningstiltak, blir utarbeidet på bakgrunn av henvisning og inntakssamtale i samarbeid med pasient og foresatte. 

Utredning vil som oftest skje poliklinisk og består av utviklingsintervju, ulike kartleggingsverktøy og kroppslig (somatisk) undersøkelse.

Etter endt utredning skal man gjennomføre en diagnostisk vurdering. 

Behandling

Det primære målet med behandling av psykoselidelser er å oppnå symptomlettelse og funksjonsforbedring og at dette skal vedvare. Ved behandling av psykoselidelser hos barn og ungdom er det viktig å formidle håp, ha oppmerksomheten rettet mot mestringsområder og ressurser og ta hensyn til generelle forhold ved psykose i kombinasjon med individuelle behov.

Behandlingsplan utarbeides på grunnlag av konklusjonen etter diagnostisk vurdering og inneholder en kort gjennomgang av utredning, konklusjon og foreslåtte tiltak. Planen drøftes og justeres i samråd med pasient/foresatt.

Behandlingen vil som oftest bestå av:

  • Samtalebehandling med mål om tilfriskning, symptombedring, funksjonsbedring og mestring av symptomer

Både barnet/ungdommen og foreldrene anses som bruker og skal involveres i utrednings- og behandlingsprosessen i stor utstrekning. Det er viktig at den unge tar del i og ansvarliggjøres i forhold til egen behandling i den utstrekning han/hun orker.

  • Medikamentell behandling dersom symptomer er over terskel for psykose

  • Tilrettelegging av hverdagen med fokus på mestring og utvikling innenfor barnets mestringsnivå og kapasitet til utfordringer; dette gjøres i tett samarbeid med familie og nære omsorgspersoner

  • Kunnskapsbasert familiesamarbeid – inkludert psykoedukasjon, utvikling av kommunikasjonsferdigheter, mestringsstrategier og problemløsning

  • Tilrettelegging på skole

  • Tett kontakt med primærhelsetjenesten; skole, fastlege, kommunale tjenester

Oppfølging

Ungdom som har/har hatt psykose vil oftest være i behov av omfattende og langvarig oppfølging fra mange ulike instanser. Derfor bør det utarbeides en individuell plan og opprettes ansvarsgruppe. Vi skal derfor ta initiativ til at slik plan lages og koordinator i kommunen oppnevnes, dersom det ikke allerede eksisterer.

Før avslutning hos BUP-klinikk er det viktig å starte et samarbeid med aktuelle samarbeidspartnere i kommunen og primærhelsetjenesten, som kan være skolen, helsesykepleier, fastlege, psykiatritjenesten, barne- og familietjenesten, pedagogisk psykologisk tjeneste og andre kommunale instanser.

Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP) avslutter saker som hovedregel når ungdommen er 18 år. Dersom ungdommen anses å ha behov for videre behandling/oppfølging utover fylte 18 år kan det være aktuelt å overføre saken til Psykisk helsevern for voksne.

Epikrise skal sendes innen 7 virkedager etter avslutning (til henvisende instans).

Helsepersonell

Sjekkliste for utskriving - fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

fastlege eller annen helsetjeneste overtar som primærkontakt

Faresignaler

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Fant du det du lette etter?