Øre-Nese-Hals

Ørekatarr - Sekretorisk otitt, væske i mellomøret

Sekretorisk otitt er en tilstand i mellomøret, som er vanlig hos barn.
Tilstanden kan variere og forverres ved forkjølelse.
Symptomer kan være nedsatt hørsel og ørebetennelse. Ved langvarige plager tilrådes behandling.
Behandlingen består i å lage et hull i trommehinnen (paracentese) og suge ut væsken.
For å hindre at væsken kommer tilbake, legges det ofte inn et ventilasjonsrør (canalisatio).

Før

Forberedelser før oppmøte på sykehuset

Vi anbefaler å se informasjonsfilmen; Da Håkon og Siri var på sykehus.

Faste

Barnet skal ikke spise mat, frukt eller drikke melk siste 6 timer før fremmøte på sykehuset.
Dette er svært viktig for å unngå komplikasjoner ved narkosen.
Barnet kan få morsmelk/-erstatning inntil 4 timer før fremmøte på sykehuset.
Barnet bør drikke sukkerholdig saft eller vann frem til 1 time før fremmøte på sykehuset. Dette kan redusere kvalme etter operasjonen og er viktig for å ikke være helt tom for energi ved oppmøte. Grunnen til at barnet kun kan drikke vann/saft er at denne væsken fordøyes fortere.

Sykdom
Dersom barnet blir forkjølet, får annen sykdom eller har feber/nedsatt allmenntilstand når det nærmer seg operasjonsdatoen, må du ta kontakt med sykehuset. I slike tilfeller vil vi vurdere om operasjonen bør utsettes.
Har barnet vært behandlet ved sykehus i utlandet i løpet av siste 12 måneder, må det gis beskjed til sykehuset.

Medisiner

Barn som bruker astmamedisiner/inhalasjoner, ta disse både kvelden før og om morgenen operasjonsdagen. Dosering som vanlig eller etter avtale med kirurg. Andre faste medisiner tas som vanlig. Er noe uklart ta kontakt med sykehuset.

Neglelakk og påkledning

Barnet skal ikke ha på neglelakk. Ha på rene og komfortable klær.

Hva skjer på operasjonsdagen 

Du må være forberedt på ventetid før barnet ditt blir operert, beregn god tid og sett av hele dagen. Vi anbefaler derfor at den som følger barnet spiser frokost før oppmøte.

Ta med

  • astmamedisiner
  • eventuelt andre medisiner
  • klesskift og eventuelt bleieskift til barnet
  • bamse/koseklut/smokk eller lignende

Under

Operasjonen er kortvarig og foretas i narkose. Pårørende får være med inn på operasjonsstuen til barnet har sovnet, og når barnet våkner på postoperativ (oppvåkningsavdelingen). Det er begrenset med plass og det henstilles til at barnet maksimalt følges av en voksen. Barn under 16 år må ha følge av foreldre eller ha med skriftlig samtykke fra foreldrene.

Etter

Barnet kan reise hjem 1-2 timer etter operasjonen. Ved hjemreise med bil må barnet ha tilsyn av en voksen i tillegg til bilfører.

Når du har kommet hjem

Smerter

Operasjonen medfører lite smerter. Ved behov for smertelindring kan paracetamol brukes (Paracet/Panodil/Pamol/Pinex).

Mat

Barnet kan spise vanlig mat operasjonsdagen. Det er viktig at barnet får i seg rikelig med drikke.

Aktivitet

Barnet bør ta det med ro operasjonsdagen. Dagen etter operasjonen kan barnet på skole/ barnehage som vanlig og det er ingen restriksjon på aktivitet.

Bading 

Er ventilasjonsrør lagt inn, bør barnet unngå å få vann i øret de første to ukene. Det er ikke badeforbud etter dette, men ørepropper anbefales. Stuping og dykking frarådes så lenge barnet har røret i trommehinnen. Unngå forurenset badevann (eks. basseng i varme land).

Kontroll

Det er viktig med oppfølgende kontroller. Disse bør foretas hos henvisende øre-nese-halsspesialist, vanligvis etter 3 måneder eller etter avtale.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner

Den vanligste komplikasjonen etter operasjonen er infeksjon.

Tegn på infeksjon er vedvarende fuktighet/sekresjon fra øret.

Økt smerte og/eller vedvarende temperatur over 38 -38,5 etter operasjonen kan også være tegn på infeksjon og lege skal kontaktes.
De første dagene etter operasjonen kan det være litt fuktighet i øret, dette er helt normalt. Det skal ikke renne fra øret over tid. Det skal behandles, vanligvis med øredråper. Spor av blod fra øret er ufarlig i de første dagene.
Ved eventuelle spørsmål vedrørende komplikasjoner kontakt henvisende lege eller kirurgisk avdeling Lovisenberg Diakonale Sykehus.

I helgene, fra lørdag kl. 08.00 til mandag kl.07.00 i tillegg til alle helligdager er det ingen legevirksomhet ved øre-nese-halsavdelingen på Lovisenberg Diakonale Sykehus. Ved behov for legetilsyn i dette tidsrommet kontakt henvisende lege.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Faste til operasjon

Du kan spise som normalt inntil 6 timer før oppmøtetid operasjonsdagen, deretter skal du ikke spise mat, frukt eller drikke melk.

Du kan drikke vann, saft, kaffe/te uten melk, brus eller juice uten fruktkjøtt inntil 2 timer før oppmøtetid. Tyggegummi, drops, røyk og snus kan også brukes inntil 2 timer før oppmøtetid, men tyggegummi og drops må ikke svelges.

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 09:30-15:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-19:00, (lørdag: 10:00-17:00, søndag 11:00-18:00).

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Fant du det du lette etter?