HELSENORGE
Medisinsk klinikk

Non invasiv ventilasjon

Non-invasiv ventilasjon er langtids mekanisk ventilasjon (LTMV) tilsluttet maske. Masken er tilkoblet mekaniske pumper som enten helt eller delvis kompenserer for sviktende evne til å trekke luft. Fordelen med masketilslutning er at det er enklere å administrere enn invasiv ventilasjon, og den er ideell når det trengs pustestøtte deler av døgnet, oftest om natten.

Innledning

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Standard henvisning til spesialist (lungelege) med kompetanse i LTMV skal inneholde:

• Diagnose
• Spirometri (VC < 60 %)
• Anamnese: symptomer på hypoventilasjon (dyspné, dagtretthet, dårlig søvnkvalitet, (morgen)hodepine, residiverende nedre luftveisinfeksjoner)
• Kognitiv funksjon. Forstår pasienten hva LTMV innebærer?
• Pasientens (og pårørendes) ønsker i forhold til LTMV
• Vil pasienten selv kunne administrere BiPAP/respirator med masketilslutning
• Hjemmeforhold / nettverk / hjemmesykepleie   


    

Før

Ved oppstart og tilpasning av non-invasiv ventilasjon blir du lagt du inn på lungemedisinsk avdeling i 1-2 døgn. 

Den første natten gjør vi noen ganger ytterligere undersøkelser før behandling starter. Det kan for eksempel være undersøkelse av pusten din under søvn. Vi prøver ut maske og maskin på dagtid før vi forsøker behandling under søvn.

Under

Non-invasiv behandling vil vanligvis være en livslang behandling.

Fordelen med masketilslutning er at det er enklere å administrere enn invasiv ventilasjon, og den er ideell når det trengs pustestøtte deler av døgnet, oftest om natten. Det er ikke infeksjonsrisiko forbundet med maskebruk.

Det kan være utfordringer med tilpasning av maske på grunn av ulik ansiktsform.  Masken kan være vanskelig å få tett, og dermed strammes slik at det kan oppstå trykksår. Det kan være en fordel å ha to ulike masker å bytte imellom.

Det finnes nesemasker, ansiktsmasker, oralmasker og neseproppmasker. Det er mulig å spesialstøpe nesemaske hvis vi ikke finner noen som passer. Hos enkelte pasienter, som også har behov for pustestøtte i perioder på dagtid, kan munnstykkeventilering være en mulighet.

Gjør det vondt?

  • Maskebehandlingen kan gi tørrhet i slimhinner i munn og nese. Dette gir seg i mange tilfeller etter noen dager, men noen ganger trenger vi å bruke et fuktefilter eller en fukter.

  • Lekkasje rundt masken kan være ubehagelig og lage støy; dette bedres med korrekt masketilpasning.

  • Noen kan få smerter i øre og bihuler. Det er ikke farlig, og går vanligvis over etter noen dager. 

  • Gnag på neserygg av maske kan skje hvis masken sitter for stramt eller er feil tilpasset. Det løses ved korrekt masketilpasning.


Etter

Etter hjemreise følges du opp av et LTMV-team. Kontroller avtales individuelt.

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Flerspråklig informasjon fra LDS

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Fant du det du lette etter?