Mage-tarmundersøkelse med 24 timers pH- og trykkmåling i spiserøret

Medisinsk poliklinikk

Dette er en funksjonsmåling av spiserøret.

Innledning

Trykkmålingen gir informasjon om hvordan muskulaturen oppfører seg, og hvordan væske/fast føde passerer gjennom spiserøret.

Refluks (tilbake strømning) kaller vi det når væske og gass fra magesekken kommer opp i spiserøret. Graden er varierende, men for mye væske til spiserøret kan irritere/stimulere slimhinnen og gi deg symptomene dine. Vi undersøker grad av refluks til spiserøret i 24 timer. Da væske lekker opp i spiserøret bare i korte perioder, er det nødvendig at du går med utstyret et helt døgn.

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Faste

Det er viktig at du ikke spiser fast føde, drikker eller røyker minst 4 timer før undersøkelsen.

Medisiner

• Hvis ikke annet står i innkallingsbrevet skal du stoppe all syrehemmende medisin 7 dager før undersøkelsen. Dette gjelder medisiner som for eksempel Ranitidin og Somac.
  • 12 timer før undersøkelsen skal du stoppe med syrenøytraliserende medisiner, som for eksempel Link.
  • 24 timer før undersøkelsen, stopp medisin som hører til gruppene kalsium antagonister og nitrat, for eksempel Cardizem og Monoket.
  • 12 timer før undersøkelsen, stopp medisin av typen benzodiazepin, for eksempel Vival.

Viktig

Snakk med fastlegen din hvis du lurer på om dette er medisiner du bruker, og om det er greit og midlertidig stoppe dem.

2. Under

På sykehuset går vi først gjennom et spørreskjema.

Trykk

Undersøkelsen tar 20-30 minutt. Du får lokalbedøvelse med gel i nesebor. Kateteret (4 mm i diameter) blir ført gjennom nesen, svelg, spiserøret og ned i magesekken. Du ligger først på siden/rygg. Du får vann/saft (evt. litt brød eller lignende) i munnen som du skal svelge på kommando. Svelg minst mulig utenom kommando. Ofte gjentar vi alt i sittende stilling.

Refluks-undersøkelse

Et tynt kateter i plastikk (1,5 mm i diameter) blir ført gjennom nese, svelg, spiserøret og ned i magesekken. Kateteret sender data til en bærbar opptaker, hvor alle data blir lagret og vi leser av senere.

24 timer med kateter

Det tynne kateteret i svelget ditt vil du akseptere raskt. Det viser seg at vi får mest ut av undersøkelsen hvis du er i vanlig aktivitet og utfører dine daglige gjøremål hjemme og/eller på jobb. Helst vil vi at du går tilbake på jobb, evt. gjør forefallende arbeid inne eller utearbeid.

Ikke bruk syrehemmende/nøytraliserende midler eller alkohol i løpet av undersøkelsen, hvis ikke annet blir sagt.

Du kan spise og drikke som vanlig, men utenom måltidene skal du ikke drikke sure drikker, mineralvann eller spise appelsiner.

Trykk på knappen og fyll ut skjema

Hvis du får dine typiske symptomer, må du trykke på knappen på apparatet. Skriv også ned klokkeslettet for hendelsen i skjemaet du får med deg. Dette er svært viktig for tolkningen av resultatet.

Husk også å trykke på knappen og notere klokkeslett for start og slutt av måltid, i tillegg til klokkeslettet for hvile (liggende stilling) og søvn. Dette noterer du i skjemaet.

Hvis det er noe du lurer på det døgnet du går med kateteret, kontakt oss på telefon.

3. Etter

Du må komme tilbake neste dag, etter ca. 24 timer, med opptakeren og skjemaet. Resultatet av undersøkelsen og hva vi anbefaler, blir sendt fastlege/henvisende lege.

Vær oppmerksom

Medisinsk poliklinikk