Lungetest - måling av diffusjonskapasitet (DLCO)

Medisinsk poliklinikk

Diffusjonskapasitet er en pusteprøve som måler evnen til å transportere oksygen fra lungeblærene til hemoglobinet i de røde blodlegemene.

Innledning

Du puster inn en ufarlig testgass ved undersøkelsen. Gass-konsentrasjonene måles både i luften som går inn i lungene og luften man puster ut. Ut fra endringer i gasskonsentrasjonene får man et mål på hvor lett lungene kan ta opp oksygen fra luften.

Undersøkelsen brukes spesielt ved undersøkelse og utredning av sykdommer som påvirker lungevevet, for eksempel lungefibrose og emfysem.

Det er ingen smerter forbundet med undersøkelsen. Den tar ca 5 minutter.

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Du skal helst ikke røyke undersøkelsesdagen, men kan ta medisiner som vanlig.

Du skal helst ikke spise et større måltid eller ha anstrengt deg mye siste time før undersøkelsen.

Bruker du oksygen kan det være aktuelt å være uten 15 minutter før undersøkelsen.

2. Under

Først måles høyde uten sko og du veies. Tettsittende benklær og belter løsnes. Du sitter på en stol og får en neseklype. Munnen legges rundt et munnstykke og du puster naturlig inn og ut gjennom munnstykket. Det er viktig at det ikke er lekkasje av luft gjennom nese eller rundt munnstykket.

Når du får beskjed tømmer du lungene helt for luft for deretter å fylle lungene maksimalt med luft og holder pusten i ca. 10 sekunder før lungene tømmes helt for luft i vanlig pustetempo.

3. Etter

Etter undersøkelsen vil legen tolke verdiene i forhold til beregnede forventede verdier og se dette i sammenheng med sykdomsbildet og andre undersøkelser.

Vær oppmerksom

Medisinsk poliklinikk