Helsenorge
Ortopedi

Hofteproteseoperasjon

Artrose

Artrose er en degenerativ leddsykdom hvor leddbrusken brytes ned. Hovedsymptomet er smerte i forbindelse med belastning og bevegelse. Noen utvikler også smerter i hvile og om natten. For noen er det ikke alltid samsvar mellom grad av smerte i hoften og artroseforandringer sett på røntgen.

Flere faktorer kan disponere for utvikling av artrose. Overvekt, alder, kjønn, arv og skader noen av disse. I de fleste tilfeller oppstår artrose uten at man kjenner årsaken.

Hofteleddet består av en leddkule og en leddskål. For at leddet skal kunne bevege seg smertefritt og med minimal friksjon er leddflatene dekket med glatt, jevn brusk. I dag er det ikke mulig å erstatte eller gjenoppbygge den skadde brusken og derfor må hele leddet erstattes med en protese. Både hoftekulen og hofteskålen erstattes av kunstige deler (hofteprotese).

 

Hofteprotese

Det finnes forskjellige typer proteser. Hofteprotesen består av en stamme, en leddkule og en kopp. Metallkomponentene er enten laget av titan eller kobolt-krom, mens innsiden av koppen som settes i hofteskålen er laget av plast (polyethylen). Protesen settes inn gjennom en bakre tilgang til hofteleddet. Dette er en velutprøvd operasjonstilgang som er skånsom for omliggende muskulatur.
 

Ventetider

Innledning

Når brusken i hoften slites, mister hoften sin naturlige glideflate. Det kan medføre stivhet, redusert bevegelighet og svikttendens. Man får smerter både ved belastning og etterhvert også i hvile og om natten. Noen ganger oppnår man ikke god nok smertelindring med trening og bruk av smertestillende tabletter. Da kan det være aktuelt å bytte ut hofteskålen og hoftekulen med et kunstig hofteledd, altså en protese.

​Samvalg

Når du har blitt syk eller har et helseproblem, finnes det ofte flere ulike muligheter for både undersøkelser og behandling. Her finner du ​verktøy som kan hjelpe deg til å ta valget.


Du kan også finne generell informasjon om artrose på helsenorge.no. 


 

Henvisning og vurdering

Lege, fysioterapeut, mauellterapeut og kiropraktor kan henvise til spesialisthelsetjenesten for operasjonsvurdering.

Før

Alle blir invitert til å delta på hofteskolen før operasjonen.

Du kan også se en digital versjon av hofteskolen her.

Forberedelser før innleggelsen

Les nøye innkallingsbrevet og "Viktig informasjon til deg som skal opereres".

Forebygging av infeksjon


 

Sykdom og hud

Det er viktig at du er frisk når du skal opereres for å unngå komplikasjoner i forbindelse med operasjonen. Ring oss dersom du har:

 
 • forkjølelse, feber, urinveisinfeksjon, eller andre infeksjoner i kroppen
 • sår, rifter eller kviser på huden rundt operasjonsområdet, da dette kan være inngangsport for bakterier
 • sår andre steder på kroppen
 • vært innlagt på sykehus, eller gjennomgått kirurgiske inngrep (også i tennene) siden siste kontakt med sykehuset
Det kan da være nødvendig å utsette operasjonen for å ivareta din sikkerhet.

 

Tannstatus

Dersom du mistenker at du kan ha infeksjon i munnhulen eller i tenner bør du oppsøke tannlege i god tid før innleggelse for eventuelt behandling.

Hjelp oss å hindre smitte av antibiotikaresistente bakterier

Har du selv eller noen du bor sammen med fått påvist antibiotikaresistente bakterier (MRSA, ESBL eller VRE) de siste 12 måneder?

Eller har du de siste 12 måneder:

 • Ligget på sykehus eller fått annen helsehjelp eller tannbehandling i utlandet
 • Oppholdt deg som pårørende på sykehus i utlandet?
 • Arbeidet i helsevesenet i utlandet?
 • Bodd eller arbeidet i asylmottak i utlandet eller Norge?
 • Bodd i utlandet i mer enn 6 uker?
 • Fått tatovering eller piercing i utlandet?

Hvis JA til noe av dette, må du:

 1. Gi oss beskjed snarest
 2. Kontakte fastlegen for å bli testet for antibiotikaresistente bakterier (MRSA, ESBL eller VRE). Fastlegen skal sørge for at svaret kommer til sykehuset/ behandlingsstedet. Ta med kopi av prøvesvaret.


Andre forberedelser

Smerte

Smerte påvirker aktivitet og søvn. Benytt smertestillende ved behov.
 

Kosthold

Før en operasjon er det viktig å ha et sunt og næringsrikt kosthold med høyt proteininnhold.  Vi anbefaler at du tar et daglig tilskudd av 10 ml tran (eller 2 trankapsler) og 1 multivitamintablett i tiden før operasjonen.
 
Hygiene
Negler på hender og føtter skal være nyklipte. Neglelakk, shellakk og kunstige negler må fjernes. Føttene skal være nystelte.
 
Barbering

Ikke barber rundt operasjonsområdet, i bikinilinjen eller under armene de siste 2 ukene før operasjonen, dette for å unngå sår eller rifter på huden.

Røyking

Det tilrådes røykestopp 8 uker før og 4 uker etter planlagt operasjon. Nikotinplaster, tyggegummi eller e-sigaretter kan være alternativer dersom du ikke klarer å stoppe.

Hva trenger du hjemme, hjelpemidler

Tenk gjennom hvordan det vil bli og komme hjem.

Bor du alene: Avtal med pårørende eller bekjente dersom du ønsker noen hos deg første natt etter hjemkomsten.
 

Ved behov for hjelp i hjemmet

Kontakt din bydel eller hjemkommune hvis du tenker at du trenger hjelp når du kommer hjem.
 
Tilrettelegge hjemme: Fjern løse tepper og lag plass mellom møblene slik at det er lettere og komme rundt. Sørg for at baderomsgulvet og dusjen er sklisikker.
 
Mat: Planlegg slik at du har mat hjemme
 
Hente medisin fra apoteket før hjemreise: Det blir skrevet e-resept utreisedagen. Denne må du hente selv eller avtale med noen som kan hjelpe deg.
 

Krykkegang

Øv deg gjerne på forhånd


 

 

Hjelpemidler

Hjelpemidlene kan kjøpes i noen apotek og butikker som fører hjelpemidler, eller lånes på hjelpemiddellager i enkelte kommuner.

Følgende hjelpemidler må medbringes ved innleggelse til operasjon:

 • krykker (med ispigger om vinteren)
 • gripetang
 • langt skohorn
 • eventuelt strømpepåtrekker
   

Dagen før operasjonen

Du skal spise som vanlig denne dagen.

Ta med til Operasjonsforberedende poliklinikk:

 • Egne medisiner i originalpakning og oppdatert legemiddelliste fra fastlegen.
 • Skal du legges inn dagen før operasjonen (se innkallingsbrevet) ta i tillegg også med det som står listet under "Operasjonsdagen"

Oppmøte

Møt opp på venterommet for Operasjonsforberedende poliklinikk (OFP). Sett av dagen da det blir noe venting. Ta med lesestoff og ev. matpakke.
 
I løpet av dagen får du snakke med sykepleier og anestesilege som vil fortelle om hvilken bedøvelse som er aktuell for deg.
 
Overnatting
Etter du har vært på OFP drar du hjem/hotell, med mindre du har fått beskjed om at du skal legges inn på sykehuset. Ved behov for hotell, se ev. alternativer her.

Forberedelser til operasjon

Dusj

Du skal dusje og vaske deg med desinfiserende såpe (Hibiscrub, som du får på sykehuset). Du skal fjerne smykker, sminke og neglelakk før du dusjer.
Hensikten med grundig og gjentagende dusj før operasjonen er å redusere risiko for sårinfeksjoner etter operasjonen. Hibiscrub er erstatning for andre såper og må ikke blandes med andre såpeprodukter, sjampo, balsam eller lignende.
Slik skal du vaske deg både kvelden før operasjonen og operasjonsdagen:

Fasting


 

Under

Operasjonsdagen

Det er viktig å møte fastende og presis ved ventearealet i 4. etg.

Ta med:

 • romslig og behagelig tøy til hele oppholdet
 • stødige sko som er enkle å ta på og ikke er glatte
 • toalettsaker
 • krykker, gripetang, langt skohorn og ev. strømpepåtrekker
 • informasjonsbrosjyren om hofteprotese (denne teksten)
Ved oppmøte får du eventuelle faste medisiner og smertestillende, deretter skifter du til sykehustøy. Operasjonsområdet barberes ved behov.
 
Bedøvelse
De fleste får spinalbedøvelse. Du vil ikke klare å bevege bena så lenge spinalbedøvelsen varer (ca. 3-5 timer). Du kan også få lett sovemedisin under operasjonen dersom du ønsker det.

 
Når operasjonen er ferdig flyttes du til Postoperativ avdeling (overvåkningsavdelingen).
På Postoperativ avdeling vil du bli overvåket, smertelindret og mobilisert til stående stilling. Du får drikke og etter hvert tilbud om et lett måltid. Du blir på avdelingen noen timer eller til dagen etter operasjonen. Det er ikke tillatt med besøk på Postoperativ avdeling, hovedpårørende kan kontakte avdelingen på telefon.
Fra overvåkningsavdelingen blir du overflyttet til kirurgisk post 2 eller post 10.

Etter operasjonen

Medikamenter og smertebehandling

De medisinene du har brukt før operasjonen skal du vanligvis fortsette med etter operasjonen. Under innleggelsen får du dine faste medisiner av sykepleier på avdelingen.
En hofteproteseoperasjon vil medføre smerter. Du vil få smertestillende medikamenter til faste tider og ellers ved behov.
Det er viktig at du sier fra til sykepleier og lege hvor sterke smerter du har, hvordan de oppleves og om behandlingen virker. En smerteskala kan hjelpe oss å gradere intensiteten av smerte.
 
0         1          2          3          4          5          6          7          8         9          10
Ingen          Svake                       Moderate                    Sterke              Verst tenkelige smerter                                                                         smerter
 
Målet med smertebehandlingen er at du skal kunne være i aktivitet, men også få tilstrekkelig hvile.
 
Besøkstid
Det er besøkstid for pårørende hver dag mellom kl. 15.00 - 19.00. Vi ber deg ta hensyn til dine medpasienter hvis du har langvarig besøk eller mange besøkende samtidig.
 

Forebygging av blodpropp

I forbindelse med operasjonen er det økt risiko for blodpropp. Dette forebygger vi ved å gi deg et blodfortynnende medikament. Det er i tillegg viktig å være i aktivitet i tiden etter operasjonen, også etter hjemreise.
 

Se film om sirkulasjonsøvelser

Forsiktighetshensyn

Når du bøyer deg fremover, for eksempel for å ta på strømper og sko, skal du føre knærne ut til siden. Dette reduserer risikoen for at hoften går ut av ledd. Når du skal plukke opp ting fra gulvet kan det gjøres ved å føre operert ben bakover. Se bilder.
Forsiktighetsregler1.jpg 
Forsiktighetsregler2.jpg 
Forsiktighetsregler3.jpg 

Liggestillinger

Etter operasjonen kan du enten ligge på ryggen eller på siden. Dersom du ønsker å ligge på siden kan du legge en tykk pute eller dyne mellom bena. Vi anbefaler at du venter med å ligge på operert side til stingene er fjernet.

 

Egeninnsats og opptrening

Det er viktig å komme tidlig i gang med opptrening etter operasjonen. Personalet vil hjelpe deg med å stå opp de første gangene til du er trygg på å klare dette selv. Det forventes gradvis økende aktivitet. Personalet vil også tilrettelegge for stell og du vil gradvis bli mer selvhjulpen. Vi ønsker at du bruker privat tøy etter operasjonen.

 
Du tilses av fysioterapeut under oppholdet, og får informasjon om det videre forløpet.
Som hovedregel kan det opererte benet belastes med full tyngde. I praksis er det smertene som avgjør hvor mye du klarer å belaste.

Utskriving

Du kan regne med å være på sykehuset 1–2 dager etter operasjonen.

Oppsummering før hjemreise

Operasjondagen
 Opp og stå ved sengen

1. postoperative dag
 Ha på private klær
 Opp å gå

Før hjemreise
 Gå med krykker
 Trappetrening
 Samtale med kirurg
 Røntgenkontroll

Hjemreisedag
 Bandasjekontroll
 Mottatt private medisiner som har vært innelåst
 Elektronisk resept
 Fysioterapirapport
 Sykmelding ved behov
 Sykepleierapport til hjemmetjenesten ved behov

•dato for kontrolltime med røntgen etter 3 måneder ettersendes

Transport
Pasientreiser refunderer utgifter til hjemreise, men du må betale en egenandel såfremt du ikke har frikort.
Hvis du har fått behandling utenfor din helseregion og benyttet deg av retten til fritt behandlingsvalg, kan du få dekket reisen med forhøyet egenandel. Helseekspressen benyttes i hovedsak hvis du bor utenbys. Dine pårørende kan også kjøre deg dersom de har anledning til det.
 

 


 


 

Etter

Videre forløp

Bandasjen og såret

Før utreise vil operasjonsområdet tilses. Dersom bandasjen holder seg tørr kan den sitte på til stingene fjernes. Babdasjen du har på ved utreise er en pustende dusjbandasje, den beskytter såret så det ikke blir vått. Du kan dusje etter 2 dager dersom såret er tørt. Før du dusjer er det viktig å kontrollere at bandasjen er tett og sitter godt. Hvis bandasjen blir våt (f.eks. gjennomtrukket med blod) eller løsner, må den skiftes. Det er ikke nødvendig å skifte bandasjen hvis den bare har skygge av blod.

Sting

Stingene skal fjernes 14 dager etter operasjonen, hos din fastlege. Dersom du har sting som løser seg opp av seg selv vil du få beskjed om dette. Det første året etter operasjonen bør du unngå direkte sollys på arret for at det skal bli penest mulig. Før soling bør du dekke til arret med plaster eller høy solfaktor.

Hevelse og misfarging av det opererte benet

Det er normalt at det opererte benet er hovent og misfarget etter operasjonen på grunn av økt væske- og blodansamling. Dette forsvinner etter hvert.

Smerter

Det er normalt å ha smerter etter operasjonen. Bruk smertestillende etter behov, du kan slutte med smertestillende dersom du ikke har smerter.

Bilkjøring

Når du kan begynne å kjøre bil er avhengig av smerte og funksjon. Ofte tar det flere uker før du kan kjøre igjen. Vær oppmerksom på at du ikke kan kjøre bil når du bruker smertestillende medikamenter som er merket med rød trekant. Sikkerheten er ditt eget ansvar. Ta kontakt med eget forsikringsselskap om du er usikker.

Mat/ ernæring

Etter en operasjon har kroppen økt behov for næringsstoffer til sårtilheling og opptrening. Det er viktig at kroppens behov for protein og energi dekkes. Har du dårligere appetitt enn vanlig, spis heller små og hyppige måltider. Det anbefales at du tar 10 ml tran (eller 2 trankapsler), 1 multivitamintablett, samt jern og C-vitamin tilskudd i 6–8 uker etter operasjonen.
Bruk av smertestillende og jerntabletter kombinert med redusert aktivitet kan gi forstoppelse. For å forebygge dette anbefaler vi deg å spise fiberrik kost og drikke rikelig. Under innleggelsen blir du tilbudt Lactulose/ Duphalac. Dette kan du også kjøpe reseptfritt på apoteket hvis du trenger det etter hjemkomst.

Opptrening

Din egeninnsats er viktig for et godt resultat.
Etter operasjonen kan du gjøre det du føler deg i stand til. Du kan forvente å være litt mer trøtt enn vanlig når du kommer hjem, det skyldes ettervirkningene fra operasjonen. Daglige gjøremål er en fin trening i seg selv, men kan oppleves tyngre og ta litt lengre tid, dette er helt normalt. Smerte og hevelse er en veileder for aktivitetsnivå, trening og hvile. Løping som regelmessig treningsform anbefales ikke.
Du beholder krykkene til du føler deg trygg nok til å gå uten.
Dersom du har behov for fysioterapi kan du begynne med det 2-4 uker etter operasjonen.

Seksualliv

Du kan gjenoppta ditt seksualliv når du selv føler at du er klar, men husk forsiktighetshensyn for hoften også gjelder her. For utfyllende opplysninger, les mer her.

 

ØVELSER ETTER PROTESEOPERASJON I HOFTE

Forslag til øvelser som kan gjøres 2-3 ganger daglig, ca. 5-10 repetisjoner.
 Det viktigste er at du utfører øvelsene med kvalitet, ikke antall repetisjoner.

1. Vektoverføringer
 Start med lik vekt på begge ben. Legg det meste av vekten over på ett ben og så over på det andre. 

2. Knebøy
 Stå med litt avstand mellom føttene. Lik vekt på begge ben. Bøy lett i hofter og knær, pass på å holde ryggen rett. Hele foten skal være i kontakt med gulvet under øvelsen.

3. Hoftebøy
Sett operert ben opp på en skammel eller lignende. Før så benet tilbake. Pass på at du bøyer hoften, og ikke løfter bekkenet under øvelsen. 

4. Ben til siden
 Stå på friskt ben. Før det opererte benet rett ut til siden, uten å løfte hoftekammen. Foten skal peke tilnærmet rett frem under hele øvelsen.

5. Hoftestrekk
 Stå på friskt ben. Før det opererte benet bakover, uten å lene deg fremover.

Video av øvelsene kan du se her

Har du spørsmål kan du ringe fysioterapeutene på telefon: mellom kl. 09.00 - 14.00.

 


 

Vær oppmerksom

Komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå komplikasjoner. De vanligste komplikasjonene er blodansamling i såret, sårinfeksjon og blodpropp i leggen. Ved hofteoperasjonen kan det en sjelden gang skje at hoften går ut av ledd etter operasjonen og det kan oppstå en liten forskjell i benlengden. Ved operasjoner i nærheten av nerver kan det oppstå nerveskader.
De aller fleste komplikasjoner og skader kan behandles eller er forbigående, og påvirker sjelden det endelige resultatet. Hvis du mistenker at det har oppstått en komplikasjon, spesielt infeksjon eller blødning, bør du kontrolleres av ortoped og du tar direkte kontakt med avdelingen du var innlagt på.

Infeksjon

Tegn på infeksjon kan være:
 • rødt, hovent, irritert sår
 • siving av puss fra såret
 • feber
 • smerter 

Blodpropp

Blodpropp kan gi varierende grad av plager. Tegn på blodpropp kan være:
 • smerter i tykkleggen
 • ekstra hevelse i benet (spesielt hvis hevelsen varer til morgenen etter)

Benlengdeforskjell

Det er ikke uvanlig at operert ben føles lengre etter operasjonen. Dersom du opplever en benlengdeforskjell anbefaler vi at du avventer en eventuell oppbygning til du får dette vurdert på kontrollen. Funksjonelle faktorer som stram muskulatur er ofte årsak til opplevd benlengdeforskjell, noe som kan bedres over tid. 

Senere sykdom

Ved betennelse (bakteriell infeksjon) andre steder i kroppen, er det en liten risiko for at bakterier kan føres med blodet og sette seg i proteseleddet. Dette kan gi en alvorlig infeksjon.
Hvis du har betennelse i huden eller urinveier (blærekatarr/nyrebekken- betennelse/prostata), betennelse i tykktarmen eller galleveiene, er det viktig å oppsøke lege for å få fastslått om dette er en bakteriell infeksjon som skal behandles med antibiotika. Det samme gjelder hvis du går til tannlegen og får behandling for tannbyll.

Til legen som behandler infeksjon hos protesepasienter

Som nevnt kan bakteriell infeksjon i hud, galleveier, gastrointestinal tractus og urinveier føre til hematogen spredning til et proteseledd, med alvorlige konsekvenser til følge. Ved cystoskopi/colonoskopi og skopi av galleveier hvor det åpenbart foreligger en infeksjon, er det indisert med infeksjonsprofylakse. Man kan bruke Keflin 0,5–1 g rett før behandling og ny dose etter fire timer, ev. Dalacin (Clindamycin) 300 mg x 2, eller Erytromycin 500 mg x 4.

Til tannlegen som behandler infeksjon hos protesepasienter

Rutinemessig antibiotikaprofylakse er ikke nødvendig ved tannbehandling. Følgende pasientgrupper bør ha antibiotikaprofylakse i forbindelse med tannbehandling:
 • Pasienter med nedsatt immunforsvar (f. eks. kreftpasienter som står på cellegift, revmatikere som bruker biologiske legemidler eller >10 mg Prednisolon/dag, organtransplanterte som bruker immunsuppresiva.)
 • Pasienter som tidligere har vært behandlet for infeksjon i leddproteser.

Referanse


 

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Faste til operasjon

Du kan spise som normalt inntil 6 timer før oppmøtetid operasjonsdagen, deretter skal du ikke spise mat, frukt eller drikke melk.

Du kan drikke vann, saft, kaffe/te uten melk, brus eller juice uten fruktkjøtt inntil 2 timer før oppmøtetid. Tyggegummi, drops, røyk og snus kan også brukes inntil 2 timer før oppmøtetid, men tyggegummi og drops må ikke svelges.

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 09:30-15:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-19:00, (lørdag: 10:00-17:00, søndag 11:00-18:00).

Kroppsvask før operasjon

Slik skal du vaske deg både kvelden før operasjonen og operasjonsdagen:

 1. ​Vask håret grundig med sjampo (kun kvelden før operasjonen).
 2. Skyll hår og kropp grundig med vann.
 3. Skru av dusjen.
 4. Fyll hånden med Hibiscrub.
 5. Såp inn hele kroppen. Unngå å få Hibiscrub i øynene og øregangen. Vær spesielt nøye med bakterierike områder som neglene, armhuler, navle, lyske, skritt og anus.
 6. Skyll hele kroppen nøye.
 7. Gjenta punkt 4–6 en gang.
 8. Tørk deg med et rent håndkle og ta på deg rene klær.
 9. Kroppen skal ikke smøres inn med fuktighetskrem e.l. etter dusj.
 10. Legg på rent sengetøy.

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Viktig informasjon til deg som skal opereres

Relaterte artikler

Fant du det du lette etter?