Helsenorge
Medisinsk poliklinikk

HIV-forebyggende behandling, PrEP (preeksponeringsprofylakse)

Personer med høy risiko for hivsmitte kan få tilbud om PrEP-behandling. I Norge gjelder dette i hovedsak menn og transmenn som har sex med menn (msm).

Innledning

PrEP er en hiv-forebyggende behandling og står for preeksponeringsprofylakse. Behandlingen innebærer at personer med høy risiko for å bli smittet av hiv tar tabletter mot hiv, enten daglig eller i perioder ved behov, for å minske risikoen for smitte.

PrEP beskytter svært godt mot hiv dersom det tas riktig, men gir ikke 100 % beskyttelse.  Behandlingen beskytter ikke mot andre seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Vi anbefaler derfor å bruke kondom og å teste seg jevnlig. I Norge er PrEP i hovedsak aktuelt for menn og transmenn som har sex med menn (msm).

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

PrEP gis ved infeksjonsmedisinske avdelinger eller ved spesialiserte klinikker, og du kan kontakte din fastlege for å få henvisning. For å starte behandling med PrEP må du være hiv-negativ og ha økt risiko for hiv-smitte. I Norge er behandlingen sjeldent aktuelt for heterofile.

Er PrEP aktuelt for deg?

• Har du sex uten kondom med partnere som har økt risiko for hivsmitte?
  • Har du ubeskyttet analsex?
  • Har du nylig hatt en bakteriell seksuelt overførbar infeksjon?
  • Bruker du rusmidler som fører til at du har risikosex?
  • Har du nylig brukt Post-Eksponerings-Profylakse (PEP), en medisin som gis etter mulig risiko for hiv-smitte?
  • Har du en hiv-positiv partner som fortsatt har målbare virustall?

Har du svart ja på ett eller flere av disse spørsmålene, kan PrEP kanskje være aktuelt for deg.

Før oppstart med PrEP er det viktig å ta en blodprøve for å utelukke at du er smittet med hiv, og sjekke at andre relevante blodverdier er normale. Det er også viktig at du kan oppgi hvilke andre medisiner du bruker, fordi enkelte medikamenter ikke bør kombineres med PrEP.

Under

PrEP kan brukes enten daglig eller ved behov.

Daglig behandling

Daglig behandling innebærer at du tar én tablett til samme tidspunkt hver dag. Dette kan passe for deg som har hyppig sex, eller som sjelden vet når du kommer til å ha sex

ELLER

Behandling ved behov

Du kan ta PrEP som en "kur" når du tror du vil ha behov for det. Du må da ta tablettene før risikosex. 2 tabletter tas 2 til 24 timer før sex, deretter tas 1 tablett daglig til samme tid, til og med 2 døgn etter siste risikosituasjon. Dette passer for deg som har planlagt og sjeldnere sex.

Etter

Jevnlige kontroller

Når du bruker PrEP skal du ha jevnlig oppfølging ved klinikken, blant annet for å teste deg for hiv, soi og andre relevante blodverdier.

Avslutte bruk av PrEP

PrEP er ikke ment som livslang behandling. Ettersom behovet kan endre seg, vil du og behandleren din sammen vurdere om og når det er riktig å avslutte behandlingen.

Vær oppmerksom

PrEP tolereres vanligvis godt, men alvorlige bivirkninger kan oppstå en sjelden gang. Blant annet kan medisinen noen ganger påvirke nyrefunksjon og skjelett.

Flerspråklig informasjon fra LDS