HIV-forebyggende behandling, PrEP (preeksponeringsprofylakse)

Medisinsk poliklinikk

PrEP er en hiv-forebyggende behandling og står for Preeksponeringsprofylakse. Behandlingen består av at hiv-negative personer tar tabletter, enten hver dag, eller «ved behov» for å minske risiko for hivsmitte.

Innledning

PrEP beskytter svært godt mot hiv dersom det tas riktig, men ikke 100%.  PrEP beskytter ikke mot andre seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Vi anbefaler derfor å bruke kondom og å teste deg jevnlig.

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

PrEP tilbys til personer med høy risiko for hivsmitte. I Norge gjelder dette i hovedsak menn som har sex med menn.

For å ta PrEP må du være hiv negativ og i økt risiko for hivsmitte. Dette avklares ved konsultasjon med behandleren din.

Er PrEP aktuelt for deg?

• Har du sex uten kondom med partnere som har økt risiko for hivsmitte?
  • Har du ubeskyttet analsex?
  • Har du nylig hatt en bakteriell SOI?
  • Bruker du rusmidler som fører til at du har risikosex?
  • Har du nylig brukt PEP grunnet «risikosex» (Post-Eksponerings-Profylakse, medisin som gis etter mulig risiko for hiv-smitte)?
  • Har du en hiv-positiv partner som fortsatt har målbare virustall (ikke velbehandlet)?

Har du svart ja på et eller flere av disse kan PrEP være aktuelt for deg.

Før PrEP startes er det viktig å utelukke at du ikke allerede er smittet med hiv.  Dette avklares med blodprøver.
De fleste tåler PrEP godt, men det finnes alvorlige men sjeldne bivirkninger. Blant annet kan det gi påvirkning på nyrer og skjelett. Enkelte medisiner går dårlig overens med PrEP, og man må derfor ha en gjennomgang av helse og medisiner før oppstart.

Under

PrEP kan brukes på to måter: daglig (kontinuerlig) og ved behov (intermitterende).

Kontinuerlig behandling:

Dette innebærer at du tar 1 tablett hver dag. Tabletten skal tas til ca samme tidspunkt hver dag . Dette passer for deg som har hyppig sex eller om du ikke kan forutsi når du kommer til å ha sex.

ELLER

Intermitterende behandling eller behandling ved behov:

Du kan ta PrEP som «en kur» når du tror du vil ha behov for det ( FØR risiko sex). Du tar 2 tabletter minimum 2 timer FØR sex, deretter 1 tablett daglig til samme tid, til og med 2 døgn etter siste sex. Dette passer for deg som har sjeldnere sex.

Jevnlige kontroller:

Når du bruker PrEP skal du ha jevnlige kontroller (hver 3. måned) for å teste for hiv, SOI og eventuelt nyrefunksjon.

Etter

Avslutte bruk av PrEP:

PrEP er ikke ment som en livslang behandling. Behovet kan endre seg. Det anbefales at PrEP avsluttes i samråd med behandleren og eventuelt partneren din.

Trygg stopp: Hvis du bestemmer deg for å avslutte PrEP, må du forsikre deg om at du har tatt to enkeltdoser PrEP etter den siste risikoen (to døgn siden siste risiko).

Vær oppmerksom

Medisinsk poliklinikk