Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hepatitt C

Hepatitt C er et virus som ofte lager en "kronisk" infeksjon i leveren etter at man er smittet, men finnes i flere varianter (genotyper). Behandlingen er blitt betydelig bedre de siste årene, med mye mer effektive medisiner enn tidligere. De nye medisinene fjerner viruset fra kroppen hos de aller fleste.

Hepatitt C er en virusinfeksjon som kan gi leverbetennelse og påfølgende leverskade. Ikke alle blir syke etter å ha blitt smittet med viruset. Det finnes effektiv, kortvarig og trygg behandling som gjør at de aller fleste som er smittet med viruset blir friske.

Les mer på helsenorge.no

Om behandlingen

I dag består hepatitt C-behandling oftest av tablett(er) en gang daglig i 3 måneder og har få bivirkninger. Alle med hepatitt C tilbys behandling uavhengig av genotype.

De fleste med kronisk hepatitt C vil kunne ha infeksjonen uten å oppleve problemer, selv uten behandling. Noen vil likevel over lang tids infeksjon kunne utvikle komplikasjoner uten å merke det underveis, særlig skrumplever (lever med mye arrvev) eller leverkreft.

Etter at vi har fått mye mer effektiv behandling med få bivirkninger, bør derfor alle med hepatitt C infeksjon bli vurdert for behandling. Behandlingen fjerner virus fra kroppen og stopper utvikling av komplikasjoner.

Etter vellykket behandling vil du heller ikke kunne smitte andre med hepatitt C.

Det beste du kan gjøre for leveren din er å unngå alkohol og andre stoffer som kan ha uheldige virkninger på helsen din.

Utredning

Du må legge en plan for når det passer for deg å ta denne kuren. Det er viktig at du er i stand til å ta hepatitt C-medisinen hver eneste dag og ikke hopper over doser. Du må tenke igjennom om du trenger hjelp til å huske på kontroller og hente tabletter på apoteket. I tilfelle ønsker vi oss et telefonnummer vi kan ringe hvis du ikke møter til kontroll og ikke svarer på telefonen.

Du må ha med deg en oppdatert og detaljert liste fra fastlegen over de medisinene du bruker. Det er viktig å opplyse legen som skal behandle deg om du ammer eller har planer om å bli gravid i nærmeste fremtid.

Først må du utredes med blodprøver og elastografi (Fibroscan). Noen ganger må det tas en vevsprøve fra leveren (biopsi).

Du vil også bli spurt om ting som kan ha betydning for behandlingen din:

  • Bruker du alkohol og i tilfelle hvor mange glass per uke?
  • Bruker du eller har du brukt sprøyter?
  • Bruker du metadon eller lignende?
  • Har du eller har du hatt psykiske problemer og i tilfelle hvordan har dette har artet seg?

Dette behøver ikke være til hinder for behandlingen, men er viktig for oss å vite for å kunne lage et bra opplegg for deg.

Behandling

Du får ut medisiner på apoteket for fire uker av gangen. Da må du komme tilbake til oss for blodprøvekontroll og til apoteket for boks nummer 2. Hvis alle prøver er normalisert etter fire uker slipper du å ta prøver i uke åtte, men du må innom apoteket for å hente den siste boksen med medisiner.

Hvor lenge varer behandlingen?

Som oftest varer behandlingen i to eller tre måneder.

Hva skjer etterpå?

For å være sikker på at behandlingen har virket, skal du komme til legetime for å ta en siste blodprøve en til to uker før det har gått tre måneder til du er ferdig med behandlingen. Hvis du da er virusfri, anses du som varig frisk. Hvis du ikke blir virusfri etter endt behandling (det skjer hos tre til seks prosent) blir du fulgt opp videre på poliklinikken, og vi forsøker å finne en annen og bedre kur for deg.

Birvirkninger og komplikasjoner

Tablettene kan gi litt plager som tretthet, hodepine, kløe og kvalme, men totalt sett har de få bivirkninger. Kun 2 av 100 må avbryte behandlingen på grunn av bivirkninger. Dette er en stor forbedring i forhold til tidligere da man måtte sette sprøyter med interferon. De aller fleste greier seg uten sykemelding fra jobben.

Forholdsregler

Før du går i gang med en kur, er det avgjørende at du tenker grundig i gjennom hvordan du skal unngå å bli smittet på nytt. Dette kan handle om å ta i mot hjelp for å håndtere avhengighet, alltid bruke rent utstyr når du bruker sprøyter eller beskytte deg på andre måter. Dette er et tema vi ønsker å diskutere litt med deg om før du går i gang. Du oppnår ikke immunitet mot hepatitt C etter å ha gjennomgått sykdommen.

Oppfølging

Dersom du tre måneder etter avsluttet kur blir erklært virusfri trenger du ikke videre kontroller.

Dersom du allerede har utviklet skrumplever eller forstadier til dette før behandling bør dette følges opp med ultralyd og blodprøver også etter vellykket behandling for hepatitt C. Det gjelder først og fremst de som har levercirrhose eller har risiko for å bli smittet på nytt.

Hvis du har risiko for å bli smittet på nytt bør du kontrolleres med blodprøver årlig.

Kilder for mer informasjon

Smittevernhåndboka om Hepatitt C (Folkehelseinstituttet fhi.no)

Ofte stilte spørsmål

Jeg har ventet i flere år på nye medikamenter. Hvorfor har jeg ikke fått tilbud om behandling før nå?

  • De som har hepatitt C genotype 2 eller 3 og frisk lever har ikke fått tilbud om behandling før 1.februar 2018. Årsaken er at prisen på de nye hepatitt C medisinene tidligere ble ansett til å være for høy til at alle kunne få tilbud. Den tiden er nå forbi.

Hvor lenge må jeg ha vært rusfri for å få tilbud om behandling?

  • Det er ikke noe krav om at du må være rusfri. Det som betyr noe, er at du er i stand til å følge opp kontroller og behandling på en god måte. Dette er noe vi snakker grundig med hver enkelt om. Uansett vurderer vi hvert menneske individuelt. Hvis du er i aktiv rus ønsker vi en kontaktperson som vi kan ringe hvs du ikke kommer til kontroller. Alle som starter med behandling får en sykepleie-koordinator som kan holde kontakten med støtteapparatet ditt dersom du trenger det.

Kan jeg få hepatittbehandling mens jeg sitter i fengsel?

  • Det får vi til dersom helseavdelingen i det aktuelle fengselet er velvillig innstilt. Dette er mye enklere nå med den nye interferonfrie behandlingen.

Kontakt

Lovisenberggata 17 Medisinsk poliklinikk

Kontakt Medisinsk poliklinikk

Oppmøtested

2.etg. Adkomst via parkeringsplass hovedinngang 1. etg. eller Øre-Nese-Hals inngang 2.etg (hjørninngangen).

Besøkstider

  • I dag 08:00 - 15:30
  • Mandag 08:00 - 15:30
  • Tirsdag 08:00 - 15:30
  • Onsdag 08:00 - 15:30
  • Torsdag 08:00 - 15:30
  • Fredag 08:00 - 15:30
  • Lørdag STENGT
  • Søndag STENGT

Lovisenberggata 17

Lovisenberggata 17

0456 Oslo

Praktisk informasjon

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Forløpskoordinatorene er tilgjengelig mellom kl 08.00-15.30.

Seksjon døgn: Charlotte Schrøder – 24 07 44 00
Ruspoliklinikken: Torgeir Hjellnes – 24 07 44 00
Helse og arbeid: Gunn-Astrid Sørdal, Merethe Haavi Lybekk, Per Gunnar Gudmundsson - 24 07 44 00
Seksjon for gruppebehandling: Turid Haug - 24 07 44 00
Poliklinikk Grünerløkka: Ida Cathrine Jakobsen – 24 07 44 00
Poliklinikk Gamle Oslo: Tine Irene Høye – 24 07 44 00
Poliklinikk St. Hanshaugen: Grete Holstad - 24 07 44 00

Seksjon ambulant virksomhet
SOFT: Hassan Namvar - 995 02 495
APAS: Lars Kvisle - 24 07 44 00
Fact BGA: Hanne Wigaard - 947 87 825
Fact BGO: Eirik Ystad - 930 81 003
Fact BSH: Olav Andersen – 41 67 95 19


 

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Det er gratis WiFi: "LDS-Gjest". Bruk av gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter.  

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. 

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.