Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hepatitt B kronisk

Hepatitt B er en kronisk virusinfeksjon, med sparsomme symptomer, som du aldri kan bli kvitt helt. Hovedmålet med behandling av kronisk hepatitt B er å hindre utvikling av skrumplever og leverkreft hos de som har høye levertall over lengre tid. All hepatitt B-behandling blir derfor en form for forebyggende behandling.

Hepatitt B er en virussykdom som angriper leveren og kan ha et akutt eller kronisk forløp. I Norge smitter sykdommen vanligvis ved ubeskyttet sex og via blod ved deling av utstyr for injisering av rusmidler.

Les mer på helsenorge.no

Alle som har blitt smittet med hepatitt B-virus vil ha litt virus i leveren som kan blusse opp senere i livet. Risikoen for å få oppbluss av hepatitt B eller komplikasjoner i form av skrumplever og leverkreft er avhengig av flere faktorer. 

Du har økt risiko for skrumplever og leverkreft hvis du:  

  • har høye nivåer av hepatitt B-virus i blodet 
  • har leverkreft i familien 
  • har annen sykdom som stresser leveren slik som diabetes og fedme 
  • har høyt alkoholforbruk 
  • har andre kroniske virussykdommer som påvirker leveren slik com hepatitt C eller hiv 
  • bruker immunhemmende medisiner

Utredning

Alle personer som har fått påvist hepatitt B-virusinfeksjon skal henvises til spesialist i infeksjonssykdommer eller leversykdommer. 

Utredning består av vanlig klinisk undersøkelse, måling av leverstivhet med et eget ultralydapparat og blodprøver. Vi vil da avgjøre om du trenger behandling for å redusere virusmengden og risikoen for oppblussing og komplikasjoner. 

Hvordan kan jeg forberede meg?

Det kommer an på hvilken behandling du skal ha, interferon eller tabletter. Hvis du skal gjøre et forsøk med interferon bør du forberede deg litt ekstra, siden behandlingen kan være tøff både fysisk og psykisk. Det viktigste er å tilpasse tidspunktet for en interferon-kur til jobb, skolegang, reiser, planer om graviditet og så videre. Fastlegen bør også involveres siden noen kan trenge sykemelding en periode.

Tablettbehandling er enklere og trenger mindre planlegging.

Behandling

Hvis du skal i gang med tabletter, er det oftest 1 tablett hver dag i mange år.

Interferonbehandling består av én sprøyte i uka i 1 år. 

Bivirkninger og komplikasjoner

De tablettene vi bruker i dag (oftest tenofovir eller entecavir) er velkjente medikamenter med få bivirkninger.

For de som skal bruke interferon vil det å sette en sprøyte én gang i uken kunne være litt ubehagelig. En del får også muskelverk, utslett og svimmelhet som bivirkning. 

Oppfølging

Uansett om du står på behandling eller ikke, må du til blodprøvekontroll minst 1 gang per år resten av livet. Det gjelder alle med kronisk hepatitt B-infeksjon, også de med fine levertall og lite virus i blodet. Noen må også til ultralyd av leveren 1-2 ganger per år, spesielt de med skrumplever.

Kilder for informasjon

Smittevernboka om Hepatitt B (Folkehelseinstituttet fhi.no)

Ofte stilte spørsmål

  • Skal jeg gå til kontroller hos dere eller hos fastlegen?
    De fleste med kronisk hepatitt B innkalles til en spesialistpoliklinikk for kontroll. Hvis du blir klassifisert som «inaktiv bærer» kan du følges opp av fastlegen, men da må du selv bestille deg time én gang i året.

  • Hva gjør jeg hvis fastlegen min ikke vet hvilke prøver som skal tas når jeg kommer dit på kontroll?
    Når du er ferdig utredet og legen her mener du kan følges opp av fastlegen får både du og fastlegen din en oppsummering av tilstanden din – inkludert i hvilke stadium du er i – og en liste over de prøvene som skal tas. For «inaktive bærere» er det Hgb, hvite blodceller, blodplater (trombocytter), ASAT, ALAT og HBV DNA 1 gang per år. Hvis ALAT stiger igjen, og forblir høy uten at dere finner en annen forklaring, bør du henvises tilbake til oss.

  • Jeg har både hiv og kronisk hepatitt B. Skaper det problemer for behandlingen?
    Nei, på ingen måte. Siden du allerede bruker medisiner mot hiv, bruker du sannsynligvis ett av midlene som virker på hepatitt B også: tenofovir.

Kontakt

Lovisenberggata 17 Medisinsk klinikk

Kontakt Medisinsk klinikk

Oppmøtested

Hovedresepsjonen ligger i 1. etasje. Hvis du ikke har fått beskjed om noe annet, henvend deg der. 

Besøkstider

  • I dag 16:00 - 19:00
  • Mandag 16:00 - 19:00
  • Tirsdag 16:00 - 19:00
  • Onsdag 16:00 - 19:00
  • Torsdag 16:00 - 19:00
  • Fredag 16:00 - 19:00
  • Lørdag 16:00 - 19:00
  • Søndag 16:00 - 19:00

Lovisenberggata 17

Lovisenberggata 17

0456 Oslo

Praktisk informasjon

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Det er gratis WiFi: "LDS-Gjest". Bruk av gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter.  

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. 

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.