HELSENORGE
Øre-Nese-Hals

Endoskopisk injeksjon av hyaluronsyre i stemmebånd, poliklinisk behandling

Hyaluronsyre - injeksjon i stemmebånd er en behandling for å øke volumet av stemmebånd med for å bedre stemmekvaliteten.


Innledning

Hyaluronsyre finnes naturlig i huden, men kan også injiseres som en «filler» for å øke volum i vevet vårt hvis det er ønskelig.

Restylane er et av produktnavnene på hyaluronsyre som brukes i kosmetiske behandlinger og som også kan brukes i stemmebånd. Hensikten med å øke volumet på stemmebånd er å oppnå bedre kontakt mellom stemmebåndene slik at man kan få bedre stemme.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

I forkant av behandlingen vil du få beroligende medisiner, du kan derfor ikke kjøre bil etterpå. Du kan spise og drikke som vanlig før timen.

Under

Varighet: Hele behandlingen varer ca. 1 time. Dette er inkludert bedøvelsen som må ligge inne i nesen i forkant.
Behandlingen gjennomføres på poliklinikken i lokalbedøvelse. Du er våken og sitter i en stol under hele prosedyren. Sykepleier vil først gi deg beroligende tabletter, du vil deretter få strimler med lokalbedøvelse i nesen som skal virke i ca. 30-40 minutter. Strimlene blir så tatt ut og legen vil føre en slange med et kamera inn i nesen og bak i svelget, her vil legen dryppe lokalbedøvelse ned på stemmebåndene. Mens dette skjer kan det hende du blir bedt om å lage stemme. Når du er godt bedøvet vil legen føre en nål gjennom slangen i nesen og sette Restylane i stemmebåndene.

Selve stikket vil du ikke kjenne ettersom du får lokalbedøvelse. Noen pasienter kan kjenne ubehag når slangen føres inn og bakover i nesen, dette vil som regel avta når slangen kommer på plass. 


Kan jeg gjennomføre behandlingen dersom jeg er gravid eller ammer? 

Det er ikke anbefalt å gjennomføre denne behandlingen dersom du er gravid eller ammer. Snakk med legen om dette slik at det eventuelt kan planlegges behandlingsoppstart ved et senere tidspunkt.

Etter

Etter behandlingen er ferdig kan du dra hjem. Ettersom du er bedøvet i svelget skal du vente i 45 minutter med å spise og drikke. I dagene etter behandlingen er det viktig å ha stemmehvile for å oppnå best mulig effekt. Legen vil avtale med deg hvor lang denne stemmehvilen bør være, men det vanligste er ca. 3 dager.  

Oppfølging

Etter behandlingen settes du opp til en telefontime med lege for å snakke om effekten av behandlingen. Behandlingen er ikke permanent og gjentas gjerne etter noen måneder dersom den har effekt.
Vær oppmerksom

Bivirkninger og komplikasjoner

Det er lite bivirkninger forbundet med behandlingen. Noen vil kunne oppleve nesetetthet og sårhet i nesen i dagene etterpå.

Steroidespray til nesen kombinert med avsvellende nesespray, f.eks. Otrivin samt olje- og saltvannsspray kan skrives ut av legen for å dempe dette.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Fant du det du lette etter?