HELSENORGE
Øre-Nese-Hals

Endoskopisk injeksjon av hyaluronsyre i stemmebånd

Hyaluronsyre - injeksjon i stemmebånd er en behandling for å øke volumet av stemmebånd med intensjon i å bedre stemmekvaliteten.

Innledning

Hyaluronssyre finnes naturlig i huden, men kan også injiseres som en «filler» for å øke volum i vevet vårt hvis det er ønskelig.

Restylane ™ er et av produktnavnene på hyaluronsyre som brukes i kosmetiske behandlinger og som også kan brukes i stemmebånd. Hensikten med å øke volumet på stemmebånd er å oppnå bedre kontakt mellom stemmebåndene slik at man kan få bedre stemme.

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

Noen pasienter kan trenge litt beroligende medisiner i forkant. Dette avtales med legen som skriver en resept på medisiner du kan hente på apoteket. Medisinene tar du 30 minutter før timen. Dersom du tar beroligende medisiner i forkant, kan du ikke kjøre bil denne dagen. Du kan spise og drikke som vanlig før timen.

Under

Varighet: Hele behandlingen varer ca. 1 time. Dette er inkludert bedøvelsen som må ligge inne i nesen i forkant.
Behandlingen gjennomføres på poliklinikken i lokalbedøvelse. Du er våken og sitter i en stol under hele prosedyren. Først vil legen legge inn strimler med lokalbedøvende væske i nesen. Dette skal virke i ca. 30 minutter før de tas ut. Legen fører så en slange med et kamera inn i nesen og bak i svelget, og lokalbedøvelse dryppes ned på stemmebåndene. Mens dette skjer kan det hende legen ber deg om å lage stemme. Når du er godt bedøvet vil legen føre en nål gjennom slangen i nesen og injisere Restylane™ i stemmebåndet. På skjermen vil legen se hvordan stemmebåndet øker i volum og kan tilpasse mengden som injiseres.

Selve stikket vil du ikke kjenne ettersom du får godt med lokalbedøvelse i forkant. Noen pasienter kan kjenne ubehag når slangen føres inn og bakover i nesen. Dette vil som regel avta når slangen kommer på plass.

Kan jeg gjennomføre behandlingen dersom jeg er gravid eller ammer?

Per i dag kan man ikke si med sikkerhet at denne behandlingen er uten risiko for gravide eller barn som ammer. Snakk med legen om dette slik at det eventuelt kan planlegges behandlingsoppstart ved et senere tidspunkt.

Etter

Etter behandlingen er ferdig kan du dra hjem. Ettersom du er bedøvet i svelget skal du vente i 45 minutter med å spise og drikke. I dagene etter behandlingen er det viktig å ha stemmehvile for å oppnå best mulig effekt. Legen vil avtale med deg hvor lang denne stemmehvilen bør være, men det vanligste er ca. 3 dager.

Oppfølging

Etter behandlingen settes du opp til en telefontime med lege for å snakke om effekten av behandlingen. Behandlingen er ikke permanent og gjentas gjerne etter noen måneder dersom den har effekt.

Vær oppmerksom

Bivirkninger og komplikasjoner

Det er lite bivirkninger forbundet med behandlingen. Noen vil kunne oppleve nesetetthet og sårhet i nesen i dagene etterpå.

Steroidespray til nesen kombinert med avsvellende nesespray, f.eks. Otrivin™ samt olje- og saltvannsspray kan skrives ut av legen for å dempe dette.