HELSENORGE
Nic Waals Institutt

Eksponering med responsprevensjon (ERP) hos barn og unge

Eksponering med responsprevensjon innebærer gradvis å eksponere/utsette seg for ubehagelige situasjoner og gjennom dette lære seg å tolerere angst, kombinert med at den rituelle atferden ikke utføres, dvs. unnlate å utføre tvangshandlinger.

Behandlingen gjør vi i kombinasjon med kognitiv terapi.

Innledning

Eksempelvis kan du med smittetvang trene deg først på å ta på noe du vurderer som "litt skittent". For eksempel et tørkepapir som så vidt har vært i borti et annet tørkepapir som igjen har vært i kontakt med enden på en tannpirker som har vært i kontakt med en bok som har vært et sted personen opplever som skittent. Dette er "eksponeringen". "Responsprevensjonen" består i at du etterpå ikke skal vaske deg.

Et annet eksempel kan være at du skal forlate huset og sjekke låsen bare én gang (eksponering) uten å gå tilbake og sjekke igjen (responsprevensjon). Du venner deg ganske raskt til den situasjonen som gir angst, og oppdager at angstnivået ditt har sunket betraktelig. Du kan da gå videre til å berøre noe som er mer "forurenset" eller ikke sjekke låsen i det hele tatt, uten å utføre den rituelle atferden, som vasking eller sjekking.

Eksponering og responsprevensjon (ERP) er en effektiv metode og den mest effektive behandlingen for tvangslidelser (OCD).

Henvisning og vurdering

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

For at behandlingen skal virke må du selv ta et valg om å ville bli kvitt lidelsen, og du må bestemme deg for å ta imot behandlingen. Det må være tilstrekkelig plass i hverdagen din til å ha nok tid og søkelys på behandlingen, noe som i en periode kan gå ut over deltakelse i skole og andre aktiviteter og oppgaver.

Noen ganger kan det være aktuelt å be om samtykke for lyd-/videoopptak for å kvalitetssikre behandlingen.

Under

I behandlingen blir du gradvis eksponert/utsatt for ubehagelige situasjoner. Gjennom dette skal du lære deg å tolerere angst, kombinert med at den rituelle atferden ikke blir utført. Det vil si unnlate å utføre tvangshandlinger.

Vanligvis går behandlingsforløpet over tre måneder med inntil 14 behandlingsmøter. Behandlingen blir som regel gitt individuelt, men for å optimalisere behandlingen er det i mange tilfeller helt nødvendig med informasjon og deltakelse av foresatte/pårørende.

Behandlingstimene varer i 45 – 90 minutter, 1-2 ganger ukentlig. Mellom timene får du i oppgave å trene videre på det du har lært. OCD-behandleren fungerer som en personlig trener, og gir deg konkret hjelp til å gjennomføre behandlingen på den måten som er mest effektiv og nyttig.

Dersom du allerede får behandling for andre lidelser enn tvang, eller det viser seg å være behov for det, blir du (som hovedregel) fulgt opp av en annen behandler ved din lokale allmennpoliklinikk i forhold til øvrig(e) lidelse(r) underveis eller i etterkant av OCD-behandlingen.

Etter

Det er viktig å fortsette å bruke det du har lært i behandlingen. Mot slutten av terapiforløpet vil vi snakke sammen om hvordan du kan redusere faren for tilbakefall.

Vær oppmerksom

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.