Eksponering med responsprevensjon (ERP) hos barn og unge

Nic Waals Institutt

Eksponering med responsprevensjon innebærer gradvis å eksponeres/ utsette seg for ubehagelige situasjon og gjennom dette lære seg å tolerere angst, kombinert med at den rituelle atferden ikke utføres, dvs. unnlate å utføre tvangshandlinger.

Behandlingen som brukes er eksponeringsterapi med responsprevensjon (ERP) i kombinasjon med kognitiv terapi.

Innledning

Eksempelvis kan en person med smittetvang trene ved først å ta på noe de vurderer som "litt skittent" (som et tørkepapir som så vidt har vært i borti et annet tørkepapir som igjen har vært i kontakt med enden på en tannpirker som har vært i kontakt med en bok som har vært et sted personen opplever som skittent). Dette er "eksponeringen". "Responsprevensjonen" består i at man etterpå ikke skal vaske seg. Et annet eksempel kan være å forlate huset og sjekke låsen bare én gang (eksponering) uten å gå tilbake og sjekke igjen (responsprevensjon). Personen venner seg ganske raskt til den situasjonen som gir angst, og oppdager at deres angstnivå har sunket betraktelig; de kan da gå videre til å berøre noe som er mer "forurenset" eller ikke sjekke låsen i det hele tatt, uten å utføre den rituelle atferden som vasking eller sjekking.

Det finnes betydelig dokumentasjon som viser at eksponering og responsprevensjon (ERP) er en effektiv metode. Generelt er dette ansett å være den mest effektive behandlingen for tvangslidelser (OCD).

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

For at behandlingen skal virke må du selv ta et valg om å ville bli kvitt lidelsen og at du bestemmer deg for å ta imot behandlingen. Det må være tilstrekkelig plass i hverdagen din til å ha nok tid og fokus på behandlingen, noe som i en periode kan gå ut over deltakelse i skole og andre aktiviteter/- oppgaver. En del ganger kan det være aktuelt å be om samtykke for lyd-/videoopptak for å kvalitetssikre behandlingen.

2. Under

Eksponering med responsprevensjon innebærer gradvis å eksponeres/utsette seg for ubehagelige situasjon og gjennom dette lære seg å tolere angst, kombinert med at den rituelle atferden ikke utføres, dvs. unnlate å utføre tvangshandlinger.

Vanligvis går behandlingsforløpet over 3 måneder med inntil 14 behandlingsmøter. Behandlingen gis som regel individuelt, men for å optimalisere behandlingen er det som regel helt nødvendig med informasjon og deltakelse av foresatte/pårørende.

Mellom behandlingstimene (som varer i 45 – 90 minutter, 1-2 ganger ukentlig) vil du få i oppgave å trene videre på det du har gjort i timene. OCD-behandleren vil fungere som en personlig trener, og vil gi deg konkret hjelp til å gjennomføre behandlingen på den måten som er mest effektiv og nyttig. Dersom du allerede får behandling for andre lidelser enn tvang, eller det viser seg å være behov for dette, vil du som hovedregel følges opp av en annen behandler ved din lokale allmennpoliklinikk i forhold til øvrig(e) lidelse(r) underveis eller i etterkant av OCD-behandlingen.

3. Etter

Det er viktig å fortsette å bruke det du har lært i behandlingen. Det er også vanlig å kunne snakke om hvordan redusere fare for tilbakefall i slutten av terapi.

Vær oppmerksom

Nic Waals Institutt