Ved nyoppdaget diabetes type 1 får du time ved sykehuset. Som regel vil du snakke med en diabetessykepleier først. Da får du informasjon om sykdommen, og hvordan du kan leve med denne i hverdagen.
Kostholdsveiledning er en viktig del av behandlingen ved nyoppdaget diabetes type 1. Blodsukkeret blir påvirket av blant annet maten du spiser. Du må ha kunnskap om hvilke matvarer som påvirker blodsukkeret mest og hvordan du forholder deg til dette. Du vil også lære å måle blodsukker, og du får utstyr til dette her hvis du ikke har det fra før.
Vi starter som regel med insulinbehandling, og du får opplæring i å sette insulin, informasjon om virkning og oppbevaring av insulinet og om hva som skjer hvis du setter mer insulin enn du har behov for. Du begynner som regel med små doser middels langsomvirkende insulin morgen og kveld med tillegg av hurtigvirkende insulin før måltider. Dosene settes med insulinpenner som er enkle å bruke. Disse dosene justerer vi ut fra resultatet av blodsukkermålingene du gjør. De første ukene etter du har startet med insulin har du hyppig kontakt med oss, enten ved at vi ringer deg eller ved oppmøte på poliklinikken. Målet er at du selv ganske raskt skal justere insulindosene dine.