Du blir på overvåkingsavdelingen så lenge det er behov for det. Deretter vil få tilbud om mat og drikke, og informasjon fra sykepleier og kirurg før hjemreise. Dersom det er aktuelt vil du få med deg sykmelding, e-resept og/eller smertestillende medisiner. Operasjonsbeskrivelsen finner du på www.helsenorge.no.
Du vil få tilsendt et spørreskjema etter 3 og 12 måneder. Det er viktig for oss at du svarer på det, slik at vi kan kontrollere og forbedre vår operasjonsvirksomhet.
Når du har kommet hjem
Smerter
Etter operasjonen er det normalt å ha smerter. De første dagene etter operasjonen bør du derfor ta smertestillende jevnlig og til faste tider. Ofte vil du trenge å kombinere ulike smertestillende preparater de første dagene. Nedtrapping av smertestillende gjøres etter hvert som smertene avtar. Sørg for å ha paracetamol hjemme etter operasjonen.
Smertene avtar eller forsvinner etter 2-3 uker. Noen pasienter (10-15 %) kan oppleve smerter over lengre tid, særlig etter lyskebrokkoperasjon. Dersom du fortsatt har smerter etter 3 måneder, er det viktig at du tar kontakt direkte med kirurgisk poliklinikk, eller kirurgen som opererte deg.
Aktivitet
Det er viktig at du forsøker å ha normal aktivitet så langt smertene tillater det. Øk gjerne på med aktivitet etter hvert. Unngå tunge løft (over 5 kg) og raske bevegelser. Kirurgen vil informere deg om når du kan begynne med trening og tyngre løft.
Mat/drikke
Du kan spise normalt etter operasjonen.
Det er viktig å drikke rikelig og bruk gjerne avføringsmiddel for å forebygge treg mage (Duphalac eller Laktulose, kjøpes reseptfritt på apoteket).
Hud
Det kan oppstå blåmerker og bloduttredelser rundt brokkområdet. Etter lyskebrokkoperasjon er det ikke uvanlig med blåmerker og bloduttredelser rundt penis eller i skrotum.
Dusj
Du kan dusje etter 2 dager dersom såret er tørt. Pass på at bandasjen sitter godt på før du dusjer og skift til ny bandasje etter dusjing. Dersom du har en pustende dusjbandasje beskytter den såret slik at det ikke blir vått. Denne bandasjen kan du derfor beholde på etter dusjing.
Sting
Såret er i de fleste tilfeller sydd med tråd som løser seg opp av seg selv. Har du sting som skal fjernes får du spesiell beskjed om det. Dersom operasjonssåret er stripset med sårtape skal de sitte på til de løsner av seg selv, eller du kan fjerne de etter 1 uke.
Bandasje
Dersom bandasjen er tørr kan den sitte på 2 - 3 dager før du skifter til ny. Blir bandasjen våt, gjennomtrukket med blod eller løsner må den skiftes. Det er ikke nødvendig å skifte bandasjen hvis den bare har skygge av blod. Er såret tørt etter ca. 1 uke er det ikke nødvendig med bandasje lenger.
Bandasjeskift
- Vask hendene grundig.
- Fjern den gamle bandasjen ved å ta tak i hjørnet og dra den forsiktig av.
- Du skal ikke ta på såret, rense det eller forsøke å fjerne gamle blodrester.
- Legg umiddelbart på ny bandasje uten å berøre den delen av bandasjen som skal i kontakt med såret.
Bilkjøring
Når du kan begynne å kjøre bil er avhengig av smerte og funksjon. Du kan heller ikke kjøre bil når du er påvirket av medisiner og har redusert reaksjonsevne. Trafikksikkerheten er ditt ansvar.
Sykmelding
Sykmeldingsperioden vil variere ut fra arbeidssituasjon og din individuelle situasjon, men den er ofte på 1-3 uker. Ved eventuell forlengelse av sykemelding kontaktes kirurgen som har operert deg.
Oppfølging
Det innkalles ikke til rutinemessig etterkontroll. Har du behov for tilsyn ta direkte kontakt med kirurgen som opererte deg.
Feber
De første dagene etter operasjonen kan du få en lett temperaturstigning.
Dette er normalt, men ta kontakt med sykehuset dersom du har vedvarende feber over 38° – 38,5° etter operasjonen.