HELSENORGE
Øre-Nese-Hals

Aurikkelplastikk - Utstående ører

Indikasjon for aurikkelplastikk kan være til stede ved sjenerende utstående ytre øre.

Ventetider

Innledning

De fleste blir innlagt etter operasjonen, det betyr at du reiser hjem etter 1-2 dager. Dette avtales på forhånd, se også innkallingsbrevet.

Før

Forberedelser før oppmøte på sykehuset

Les innkallingsbrevet nøye. 

Hva skjer operasjonsdagen

Du må være forberedt på at det kan bli noe ventetid før operasjonen. Ta gjerne med lesestoff, musikk eller lignende.

Ved oppmøte blir du tatt imot av sykepleier. Du vil få snakke med anestesilegen og med kirurgen som skal operere deg.

Under

Operasjonen tar ca. 2 timer og utføres i narkose (det vil si at du sover under operasjonen). Det blir lagt en elastisk bandasje rundt hodet som skal holde ørene inn til hodet og hindre blødning etter inngrepet.

Etter

Du blir på overvåkningsavdelingen så lenge det er behov for det. Deretter vil du få tilbud om mat og drikke og informasjon fra sykepleier og kirurg før hjemreise. Dersom det er aktuelt vil du få med deg attest til skole/sykmelding, e-resept og/eller smertestillende medisiner. Operasjonsbeskrivelsen finner du på www.helsenorge.no

Når du har kommet hjem

Smerter

Smerter kan forekomme etter operasjonen, spesielt de første dagene. Ved behov for smertelindring kan du bruke paracetamol eller smertestillende som foreskrevet av kirurg. Antall tabletter tas som avtalt operasjonsdagen, følg anbefalt dosering som står på pakken påfølgende døgn. Sørg for å ha paracetamol hjemme etter operasjonen.

Mat

Noen er plaget med kvalme etter operasjonen og påfølgende døgn, det anbefales da å spise lett mat. Ellers kan du spise og drikke normalt etter operasjonen.

Aktivitet

Etter operasjonen bør du holde deg i ro og være hjemme til første kontroll hos kirurg, det vil si 7-10 dager etter operasjonen. Du må være forsiktig så du ikke får slag eller støt mot ørene. Det innebærer at du ikke bør ha gym, svømme, sparke fotball og lignende i minimum 4 uker etter operasjonen.

Sting

Det er sydd med sting som løser seg opp av seg selv.

Bandasje

Hodebandasjen skal sitte på i 7-10 dager etter operasjonen. Dersom bandasjen sklir opp kan den trekkes forsiktig ned og festes bedre med plaster. Du kan ikke vaske håret så lenge du har bandasje. Når bandasjen er tatt av bør du bruke pannebånd dag og natt de første 4 ukene for å hindre at ørene «bretter» seg. Deretter bare om natten de neste 2 ukene.

Oppfølging

Etter 7-10 dager skal du møte til kontroll hos kirurg. Dato og tid for kontrolltimer utleveres før hjemreise eller ettersendes.

Feber

De første dagene etter operasjonen kan du få en lett temperaturstigning. Dette er normalt, men ta kontakt med sykehuset dersom du har vedvarende feber over 38°–38,5° etter operasjonen.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå komplikasjoner, de vanligste komplikasjonene er blødning og infeksjon.

Tegn på infeksjon kan være: Sykdomsfølelse, hevelse, siving av puss ,feber og økende smerter. En viss hevelse samt misfarging av huden er vanlig, men forbigående. Det kan ta inntil 4 måneder innen sluttresultatet kan bedømmes.
Sensitiviteten på øret kan bli svekket i varierende grad etter inngrepet. Det er viktig å være oppmerksom på dette i vintersesongen. Dekk til ørene/ha på deg lue.

Ta direkte kontakt med sykehuset dersom du har tegn til komplikasjoner.

I helgene, fra lørdag kl. 08.00 til mandag kl. 07.00, i tillegg til alle helligdager er det ingen legevirksomhet ved øre-nese-halsavdelingen på Lovisenberg Diakonale Sykehus. Ved behov for legetilsyn i dette tidsrommet kontakt nærmeste sykehus som har øre-nese-halsavdeling.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Fant du det du lette etter?