HELSENORGE
Generell kirurgi

Åreknuter

Årsaken til at enkelte utvikler åreknuter er ukjent. Det er en kjent arvelig komponent, og overvekt, tungt arbeid og graviditet er disponerende faktorer.

Svikt i venenes ventil eller klaffefunksjon bidrar til utvikling av åreknuter. Dette diagnostiseres blant annet med ultralyd. Åreknuter er oftest et kosmetisk problem. Indikasjon for behandling i det offentlige helsevesen er ved plager som smerter, spreng, hevelse, eksem, årebetennelse og sår.

Ventetider

Innledning

Du blir operert poliklinisk, det vil si at du drar hjem kort tid etter operasjonen.

Les mer om åreknuter

Åreknuter

Henvisning og vurdering

Før

Forberedelser før oppmøte på sykehuset

Les innkallingsbrevet nøye.

  • Du skal drikke og spise frokost før du kommer.
  • Dusj og vask med vanlig såpe om morgenen. Ikke bruk bodylotion. Barbering er ikke nødvendig.
  • Ta på deg en vid bukse som du får over støttebandasjen og en kort underbukse (ikke boksershorts).

Medisiner

Du vil få skriftlig informasjon om bruk av faste medisiner (se utfyllende informasjon i innkallingsbrevet).

Hva skjer operasjonsdagen

Du må være forberedt på at det kan bli noe ventetid før og etter operasjonen.

Ta gjerne med lesestoff, musikk eller lignende. Ved oppmøte blir du tatt imot av sykepleier. Du får smertestillende og eventuelt en beroligende tablett etter behov.

Under

Behandlingen gjøres i lokalbedøvelse og du er våken hele tiden.

Behandling med innvendig laser, damp og radiofrekvens er en varmebehandling som benyttes ved svikt i de overfladiske samlevenene (innside lår eller bakside legg). Dette gjøres ultralydveiledet gjennom et lite stikkhull, man oppnår lukking av venen og metoden erstatter kirurgisk fjerning av venen (stripping). Du unngår da operasjonssår i lysken og på bena (ingen sting).

Hos enkelte kan det være nødvendig å fjerne åreknuter lokalt, da brukes heklenål gjennom små stikkhull i huden (mikroflebektomi).

Skumbehandling (med virkestoff Aetoxysclerol) brukes ved særlig «krøllete» eller dyptliggende åreknuter som ikke er tilgjengelig for annen behandling. Virkestoffet gir en betennelsesreaksjon, og dette kan hos enkelte forårsake ømme kuler.

Det blir lagt på en elastisk, komprimerende bandasje.

Etter

Du kan bli i avdelingen inntil 1/2 time etter behandlingen. Du får informasjon fra sykepleier og kirurgen.

Du kan ikke kjøre bil selv. De fleste kan bruke offentlig transport eller avtal henting. Syketransport rekvireres ikke ved denne type behandling.

Når du har kommet hjem

Smerter

Behandling av åreknuter er vanligvis forbundet med lite smerter. Svie, hevelse og ubehag i det behandlede område kan likevel forekomme i opptil flere uker etter operasjonen.  Ømme kuler etter skumbehandling er vanlig, og harde (uømme) kuler kan kjennes i flere måneder.

Ved behov for smertestillende, ta ibuprofen (Ibux) eller paracetamol (Paracet) jevnlig og til faste tider.

Dosering: Ibux 400 mg inntil 3 ganger i døgnet eller Paracet 500 mg - 1 g 3-4 ganger i døgnet.

Ved smerter etter at bandasjen er fjernet kan du prøve betennelsesdempende krem/gele på ømme områder (Voltaren, Voltarol, Ibux).

Aktivitet

De fleste kan være i vanlig aktivitet samme dag. Hold benet høyt når du sitter. Unngå jogging og hard fysisk trening den førte uken etter behandlingen.

Bandasje

Kompresjonsbandasjen bør sitte på en uke. Dersom bandasjen glir ned, må den fjernes og eventuelt erstattes med en støttestrømpe. Bandasjen blir ofte fuktig (fra innsiden) det første døgnet, dette på grunn av de rikelige mengder lokalbedøvelse du har fått. Bandasjen må ikke bli våt, derfor ikke dusjing/bading så lenge den sitter på.

Bilkjøring

Når du kan begynne å kjøre bil er avhengig av funksjon/bevegelighet i det bandasjerte benet. Du kan ikke kjøre bil når du er påvirket av medisiner og har redusert reaksjonsevne. Trafikksikkerheten er ditt ansvar.

Sykmelding

Sykmelding er vanligvis ikke nødvendig, men avtales i enkelte tilfeller ved behov.

Oppfølging

Det innkalles ikke til rutinemessig etterkontroll. Har du behov for tilsyn de første ukene, ta direkte kontakt med sykehuset.
Operasjonsbeskrivelsen finner du på www.helsenorge.no

Vær oppmerksom

Behandling av åreknuter - mulige ettervirkninger 

Hevelse

Det kan oppstå hevelse over bandasjen mot lysken, dette skyldes lokalbedøvelsen som presses opp på grunn av kompresjonsbandasjen. Dette er helt ufarlig og hevelsen forsvinner raskt.

Hudforandringer

Det kan oppstå  sprengte blodkar og bloduttredelser rundt operasjonsområdet, men disse vil som regel gå tilbake i løpet av 4 - 8 uker.

Det kan forekomme brunpigmentering langs den behandlede venen. Det går som regel tilbake etter 6 - 12 måneder, men det finnes ingen effektiv behandling for dette.

Så lenge benet er misfarget, bruk høy solfaktor eller unngå soling for å hindre økt misfarging.

Årebetennelse/tromboflebitt forekommer hos ca. 10 %. Deler av den behandlede venen (og huden rundt) er da øm og varm. Det er ikke farlig, men det kan ta 3‐4 uker før symptomene går tilbake. Behandlingen er kompresjon (god støttestrømpe), elevasjon (benet høyt), og betennelsesdempende krem/gele, eventuelt kombinert med smertestillende tabletter (se avsnitt foran om smerter).

Komplikasjoner

Ved alle kirurgiske inngrep kan det oppstå komplikasjoner. De aller fleste er sjeldne og kan behandles. De vanligste komplikasjonene er blodpropp (risiko < 1 %) og infeksjon.

Tegn på infeksjon kan være: Rødt, hovent, irritert sår med siving av puss fra såret, feber og økende smerter.

Tegn på blodpropp kan være: Akutt hevelse, rødhet og smerte i det opererte benet.

Tegn på lungeemboli (blodpropp i lungene) kan være: Plutselige, skarpe brystsmerter (forverres ved innpusting eller hoste), kortpustet eller tungpustenhet og hoste.

Ta kontakt med  sykehuset eller egen lege/legevakt hvis du har tegn på komplikasjoner.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 10:00-13:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-18:00, (lørdag: 10:00-16:00, søndag 11:00-16:00).

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Fant du det du lette etter?