Adenotomi (fjerning av falsk mandel) - barn

Øre-Nese-Hals

Falske mandler/adenoide vegetasjoner er forstørret lymfevev øverst i svelget ved den bakre åpningen til nesen. Slikt vev - som folk flest kaller “polypper“ - kan hos småbarn medføre nesetetthet, munnpusting, dårlig søvn og slitenhet på dagtid. I tillegg kan store falske mandler bidra til at det danner seg væske i mellomøret og hørselen til barnet kan bli dårligere. Ved uttalte plager er behandlingen operasjon.

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Før

FORBEREDELSER FØR OPPMØTE PÅ SYKEHUSET

Vi anbefaler å se informasjonsfilmen; Da Håkon og Siri var på sykehus.

Faste
Barnet skal ikke spise mat, frukt eller drikke melk siste 6 timer før fremmøte på sykehuset. Dette er svært viktig for å unngå komplikasjoner ved narkosen.
Barnet kan få morsmelk/-erstatning inntil 4 timer før fremmøte på sykehuset.

Barnet bør drikke sukkerholdig saft eller vann frem til 1 time før fremmøte på sykehuset. Dette kan redusere kvalme etter operasjonen og er viktig for å ikke være helt tom for energi ved oppmøte. Grunnen til at barnet kun kan drikke vann/saft er at denne væsken fordøyes fortere.

Sykdom
 Dersom barnet blir forkjølet, får annen sykdom eller har feber/nedsatt allmenntilstand når det nærmer seg operasjonsdatoen, må du ta kontakt med sykehuset på tlf. 23 22 62 51/23 22 62 53. I slike tilfeller vil vi vurdere om operasjonen bør utsettes. Har barnet vært behandlet ved sykehus i utlandet i løpet av siste 12 måneder, må det gis beskjed til sykehuset.

Medisiner
 Barn som bruker astmamedisiner/inhalasjoner, MÅ ta disse både kvelden før og om morgenen operasjonsdagen. Dosering som vanlig eller etter avtale med kirurg.
Andre faste medisiner tas som vanlig. Er noe uklart ta kontakt med sykehuset.

Neglelakk og påkledning
Barnet skal ikke ha på neglelakk. Ha på rene og komfortable klær.

"Viktig informasjon til foresatte som følger barn til øre- nese- halsoperasjon"

HVA SKJER OPERASJONSDAGEN

Du må være forberedt på ventetid før barnet ditt blir operert, beregn god tid og sett av hele dagen.

Ta med:

• astmamedisiner
  • eventuelt andre medisiner
  • klesskift og eventuelt bleieskift til barnet

Under

Operasjonen er kortvarig og foretas i narkose. Pårørende får være med inn på operasjonsstuen til barnet har sovnet, og når barnet våkner på postoperativ (oppvåkningsavdelingen). Det er begrenset med plass og det henstilles til at barnet maksimalt følges av en voksen. Barn under 16 år må ha følge av foreldre eller ha med skriftlig samtykke fra foreldrene.

Etter

Barnet kan reise hjem ca. 2 timer etter operasjonen. Ved hjemreise med bil må barnet ha tilsyn av en voksen i tillegg til bilfører.

NÅR DU HAR KOMMET HJEM

Smerter
 Operasjonen medfører lite smerter. Ved behov for smertelindring kan paracetamol brukes(Paracet/ Panodil/ Pamol/ Pinex).

Mat
Det første døgnet anbefales kald eller lunken, og myk eller most mat som er lett å svelge, som for eksempel iskrem, yoghurt, smoothie, sjokolademelk, gele eller loff. Deretter kan barnet spise det som frister. Det er viktig at barnet får i seg rikelig med drikke.

Aktivitet
Barnet skal være hjemme fra barnehage/skole med tilsyn av en voksen i 2-3 dager. Barnet skal ta det med ro, unngå fysisk anstrengelse (gymnastikk/trening) og lange varme bad den første uken.

Vær oppmerksom

Komplikasjoner
Komplikasjoner som kan oppstå er infeksjoner og etterblødninger. Er svært store falske mandler fjernet kan barnet den første tiden etter operasjonen «snakke i nesen» (åpen nasalering).

Infeksjon
Sykdomsfølelse, økt smerte og/eller vedvarende temperatur over 38 - 38,5 etter operasjonen kan skyldes infeksjon og lege skal kontaktes. Sykdomsfølelse med noe feber og kvalme er vanlig de første dagene etter operasjonen.

I helgene, fra lørdag kl. 08.00 til mandag kl.07.00 i tillegg til alle helligdager er det ingen legevirksomhet ved øre-nese-halsavdelingen på Lovisenberg Diakonale Sykehus. Ved behov for legetilsyn i dette tidsrommet kontakt legevakt eller nærmeste øre-nese-halsavdeling.

Blødning

Alvorlige etterblødninger kjennetegnes av vedvarende frisk blødning fra munn eller nese.

Inntreffer tegn på alvorlig etterblødning kontaktes AMK, tlf. 113.

Er det tvil om alvorlighetsgrad eller ved andre spørsmål kan kirurgisk avdeling Lovisenberg Diakonale Sykehus kontaktes på tlf. 23 22 58 00/01 (døgnåpen telefon som besvares av sykepleier).

Øre-nese-hals
23 22 55 01 / 23 22 55 11
mandag - fredag 08.00-14.30
Postboks 4970 Nydalen
Lovisenberggata 17
Lovisenberggata 17(Kart)
23 22 50 00

Faste til operasjon

Du kan spise som normalt inntil 6 timer før oppmøtetid operasjonsdagen, deretter skal du ikke spise mat, frukt eller drikke melk.

Du kan drikke vann, saft, kaffe/te uten melk, brus eller juice uten fruktkjøtt inntil 2 timer før oppmøtetid. Tyggegummi, drops, røyk og snus kan også brukes inntil 2 timer før oppmøtetid, men tyggegummi og drops må ikke svelges.