Når hverdagen endres
Informasjon og råd fra Sosialfaglig seksjon
Sykdom påvirker ofte flere aspekter i livet. For å håndtere en ny livssituasjon, er det viktig å kjenne til sine rettigheter og plikter. Her finner du en oversikt, som kan ha innvirkning for deg og din livssituasjon.
Bosituasjon
Bruk Husbankens bostøttekalkulator for å undersøke om du har rett på bostøtte. Har du boliglån? Ta kontakt med din bank for ulike løsninger. Søk om økonomisk sosialhjelp fra NAV dersom du ikke har penger til å dekke boutgifter. Står du uten et sted å bo? Møt opp på ditt lokale NAV kontor og be om råd og veiledning.
Økonomi
Lag en oversikt over inntekter og utgifter (budsjett). Vurder om noen utgifter må reduseres. Hvis du er sykmeldt og ikke har sykepengerettigheter, sjekk mulighet for arbeidsavklaringspenger (AAP). Du kan ha rett til økonomisk sosialhjelp fra NAV dersom du ikke har nok midler til å dekke de nødvendige utgiftene. Har du betalingsproblemer? Da er det viktig å ta grep tidlig. Start med å få oversikt, som i første punkt over. Bruk Inkassoregisteret.com for oversikt over gjelden din. Kontakt den du skylder penger og be om betalingsutsettelse eller nedbetalingsplan for ubetalte regninger. Du kan kontakte NAV gjeldsrådgivertelefonen (55 55 33 39) for veiledning om økonomi og gjeld. Tjenesten er gratis.
NAV
NAV forvalter rettigheter knyttet til alle livets faser. Deres oppdrag er å gi økonomisk støtte, veiledning og tjenester for å sikre sosial og økonomisk trygghet, samt bidra til inkluderende arbeidsliv.
NAV kontaktes
På telefon 55 55 33 33
På nettsiden; chat – «skriv til oss» og ved søknader
Ved oppmøte på lokalt NAV kontor
Arbeid
Har legen sykmeldt deg kan du ha rett til sykepenger hvis du var i jobb de siste 4 ukene før sykdom. I samarbeid med arbeidsgiver kan du få tilrettelegging for å muliggjøre din jobbdeltakelse. NAV kan bidra med veiledning og tiltak. Ta kontakt med din NAV-veileder. Nærmer du deg slutten av sykepengeperioden og fremdeles er syk, kan det være aktuelt å søke AAP. Gå tidlig i dialog med NAV om du tror dette kan bli aktuelt. Behandlingstiden på søknad om AAP er ca 3 mnd. Overgang fra lønnet arbeid til langtidssykemeldt kan føre til endringer i inntekter. Se råd under Økonomi og Bosituasjon.
Student
Har du nedsatt funksjonsevne som hindrer jobb ved siden av studiene kan du søke om tilleggsstipend fra Lånekassen.
Ved avbrutte studier grunnet sykdom eller skade kan studenter ha rett på AAP fra NAV. Dette er også aktuelt dersom du har behov for aktiv behandling for å kunne gjenoppta studiene. Ta kontakt med NAV for veiledning. Langvarig sykdom kan gi rett til sykestipend fra Lånekassen. Frist for å søke er 6 mnd etter studieslutt. Har du betalingsproblemer på studielån? Søk om betalingsutsettelse og/eller sletting av renter.
Nettverk
Privat (venner/familie) og offentlig nettverk kan være en viktig ressurs når du blir syk. Kommunen har mange tjenester som kan være aktuelle for deg i ulike faser av livet. Se deres nettside. Du trenger ikke henvisning fra lege for å kontakte kommunen.
Det finnes mange lavterskeltilbud i din kommune og ideelle organisasjoner. Fyll dagene har oversikt over tilbud i Oslo.
Mer info finner du her:
NAV – www.nav.no
Husbanken – www.husbanken.no
Lånekassen – www.lanekassen.no
Oslo kommune – www.oslo.kommune.no
Har du spørsmål etter dette, kan du snakke med behandleren din om det er aktuelt å henvise til sosionom. De kan gi råd og veiledning til deg via din behandler eller ha en samtale med deg direkte.