Øke toleransen for berøring i ansikt og munn

Noen kan utvikle overømfintlighet (hypersensibilitet) som gjør at berøring av munnen oppleves som ubehagelig. Dette kan være som følge av negative erfaringer knyttet til munnen. Mulige tegn kan være å nekte og spise, å være veldig selektiv når det gjelder konsistens på mat, å brekke seg i forbindelse med spising, drikking eller tannpuss.

Noen viktige hensyn og forberedelser må være på plass før oralmotorisk trening og stimulering settes i gang.  Vennligst les Retningslinjer for trening. Legg merke til at et behandlingsopplegg må tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter når det gjelder valg av øvelser og dosering.

Mål:

  • Akseptere sosial kontakt som innebærer berøring av ansikt.
  • Bedre toleranse for ulike mattyper.
  • Øke toleransen for munnstell og tannbehandling.
  • Forberede videre oralmotorisk trening.

NB! Eventuelle svelgproblemer og allergier mot materialer eller matvarer bør være avklart for man starter med smaks- og konsistensstimulering.

Innledning

Skift på med å la personen gjøre det samme med deg som du gjør med vedkommende. Dere er likeverdige partnere i denne prosessen.Til å begynne med kan personer som vegrer seg for berøring i munnområdet være engstelige for tilnærming til hode og ansikt. Stimulering skal derfor begynne i et kroppsområde hvor personen tolererer berøring uten å trekke seg unna eller vise ubehag. Du kan for eksempel begynne med hender og skuldre. Gå gradvis videre mot ansikt og munn, men ikke før personen viser at han er komfortabel med dette. Ta en kort pause hvis du observerer tegn til vegring. Gå deretter tilbake til et området hvor personen aksepterer stimulering. Det er vanligvis lettere å tolerere berøring når man utfører den på seg selv, f. eks. å pusse tennene sine sammenlignet med å la en annen gjøre det. Ved orofacial stimulering kan det være en god start å la barnet selv utføre stimulering med sin egen hånd, men at du styrer bevegelsen gjennom å holde din hånd over barnets.

Øke toleransen for berøring i ansikt

Stimuleringen kan gjøres manuelt ved at man trykker, strekker, vibrerer og slipper slik at en sammentrekning fremkalles i underliggende muskulatur. Videre kan elektrisk tannbørste brukes for å øke stimuleringen. Man starter med meget kortvarig stimulering i noen få sekunder for så etter hvert å øke tiden. Noter at noen områder er meget sensible som nær øynene og det lepperøde, og skal derfor ikke stimuleres.

Øke toleransen for berøring i munnområdet

Stimulering rundt munnen utføres manuelt ad modum Castillo Morales eller med hjelp av elektrisk tannbørste. Det skal være et distinkt og jevnt trykk. For lett trykk, kan irritere eller kile, mens for hardt press, kan føles smertefullt.

Slikke leppene rene for mat, f. eks. leverpostei eller kaviar, kan være med på bevisstgjøre munnområdet.

Øke toleransen for berøring inne i munnen

Vær observant på eventuelle tegn til ubehag (brekning, avvergende hodebevegelser, mimikk, endret pust) slik at du stopper og går tilbake til et område hvor stimulering ble akseptert. Vanligvis vil man komme lenger bakover etter hvert. For noen barn kan det ta måneder å tolerere berøring ved de bakerste jekslene.Ved manuell stimulering inne i munnen (intraoralt) brukes alltid engangshansker. Dette er spesielt viktig for en person som er lett mottakelig for infeksjoner. Avklar om det foreligger allergi for materialet i hanskene.

Fukt fingrene for å unngå friksjon. Begynn stimuleringen med små sirkulære bevegelser på tannkjøttet ved fortennene i overkjeven. Beveg deg gradvis bakover mot de bakerste tennene. Stimuleringen skal gjennomføres i begge kjever. Avslutt med å stimulere et punkt i ganen rett bak fortennene i overkjeven (papilla incisiva).

Fortsett på tungen gjennom å dra tre streker med en finger bakfra og forover på tungeryggen. Begynn med stimulering kun foran på tungen, men utvid til å starte lengre og lengre bak. Tegn deretter et kryss over tungeryggen. Gjentas tre ganger. Trykk og vibrer deretter mot tungespissen, og stryk tilslutt langs sidene av tungen. Kjenn gjerne at tungen gjør motstand.

Når det er oppnådd toleranse for manuell berøring kan stimulering økes ved å bruke fingerbørste eller baksiden av børstehodet på en elektrisk tannbørste for å tilføre vibrasjon. I dette tilfellet bør en enkel tannbørste velges som kun vibrerer, men ikke roterer.

Utvide toleransen for smaker og konsistenser

Tenk på at det ikke er nødvendig å bruke skje som kan assosieres med spising. Smaksstimuli kan gis dråpevis f. eks. på en bomullsrull eller tyggetube.Når et barn skal utforske nye smaker og konsistenser skal det ikke være et press om at maten må svelges. Man bør gi noen alternative matvarer som barnet kan velge mellom og selv har lyst til å prøve. Det kan ta lang tid å bli vant til nye smaker, og det vil derfor være fornuftig å prøve ut kun en ny smak av gangen i minst en uke.

Forberedende aktiviteter som å være med og handle maten og delta i matlagingen kan være en positiv tilnærming til å utvide toleransen for smaker og konsistenser. Dette gir muligheter til å benytte andre sanser som å se maten og kjenne med hendene før den skal inn i munnen.

Under arbeid med konsistenstilvenning bør det anvendes bare en enkelt smak av gangen, men variere konsistensen. Hvis du for eksempel introduserer eple, kan personen forsøke litt friskt eple, eplekompott, eplejuice og eplemos.


Fant du det du lette etter?