Øke følsomheten i ansikt og munn

Redusert følsomhet i munnen (hyposensibilitet) kan føre til biting i kinn eller tunge. Det kan også føre til vanskeligheter ved bearbeiding av mat, til eksempel tap av mat og drikke fra munnen eller matrester på leppene. Andre tegn til hyposensibilitet kan være å ta store munnfuller, suge og tygge på fingre eller gjenstander.


​Før oralmotorisk trening og stimulering igangsettes, er det noen hensyn og forberedelser som bør tas i betraktning. Et behandlingsopplegg må blant annet tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter ved valg av øvelser og dosering. Vennligst les Retningslinjer for trening før du begynner.

Mål: 

NB! Eventuelle svelgproblemer og allergier mot materialer eller matvarer bør være avklart før man starter med smaks- og konsistensstimulering.

Hensikt

  • Forbedre evnen til å lokalisere berøring i ansikt og munn.
  • Forberedelse til videre oralmotorisk trening for å bedre spising eller minske sikling.
  • Forberedelse til artikulasjonstrening.

Innledning

Manuell stimulering utføres etter prinsippene til Castillo Morales. Stimuleringen skal gis pulsvis mot målpunktet i ansiktet i noen få sekunder, med intense trykk. Når man slipper trykket, sendes ny informasjon til nervesystemet som må tolkes. Små variasjoner i øvelsen, som å bruke ulike materialer og å skifte område for stimuleringen, vil også stille høyere krav til personen om å tolke ulike sanseinntrykk. Øktene kan derfor ha en varighet på mange minutter.

Ansikts- og munnområde oppleves ofte privat, og du må oppnå personens tillit før du berører disse områdene. Vær derfor hele tiden oppmerksom på eventuelle tegn til ubehag eller vegring, slik at stimuleringen kan modifiseres underveis.

Stimulering i ansikt

Ved ansiktsstimulering kan fingertuppene benyttes til å trykke, strekke, vibrere og slippe underliggende muskulatur. Et alternativ til å øke stimuleringen kan være å benytte en enkel elektrisk tannbørste som kun vibrerer og ikke har roterende hode. Baksiden av børstehodet brukes på samme måte som ved stimulering med fingertuppene. Z-vibe kan også brukes.

Stimulering inne i munnen

Ved stimulering inne i munnen (intraoralt) brukes alltid engangshansker. Dette er spesielt viktig for personer som er lett mottakelige for infeksjoner. Avklar om det foreligger allergi for materialet i hanskene. Begynn med å fukte pekefingeren for å unngå friksjon. Begynn med å stimulere punktet i ganen like bak fortennene i overkjeven (papilla incisiva). Trykket skal være distinkt. En elektrisk tannbørste, eller andre redskaper med vibrasjon, vil være nyttig for å øke stimuleringen. Påvirkningen vil være mindre forutsigbar og dermed mer utfordrende dersom du veksler mellom ulike stimuleringselementer. Tannbørsten kan også brukes til å vibrere innsiden av kinnene og den harde gane, men sannsynligvis vil bare personer med svært nedsatt intraoral følsomhet (hyposensibilitet) tolerere stimulering i ganen.

Dra deretter tre streker med en finger fra tungeryggen og fremover mot tungespissen. Start med stimulering kun foran på tungen, men utvid til å starte lengre bakfra etterhvert. Tegn deretter et kryss over tungeryggen. Gjentas tre ganger. Trykk og vibrer deretter fingeren mot tungespissen, og stryk tilslutt langs sidene av tungen. Kjenn gjerne at tungen gjør motstand.

Vær oppmerksom på at motstandsøvelser mot tungespissen er kontraindisert dersom personen som øver har tungepress (protrusjon) og/eller selvstimulerende aktive tungebevegelser, ettersom disse dermed kan forsterkes ytterligere.

Fant du det du lette etter?