Forberedelse til stimulering av ansikt og munn

Personer med oralmotoriske problemer kan vegre seg for berøring i ansikt og munn. Disse områdene føles ofte privat, og du må oppnå personens tillit før vedkommende vil tolerere berøring. Ved systematisk tilnærming vil de fleste kunne akseptere stimulering i ansiktsområdet.

​Stimuleringen kan gjøres manuelt etter prinsippene til Castillo Morales ved at man trykker, strekker, vibrerer og slipper slik at en sammentrekning fremkalles i underliggende muskulatur. Videre kan også elektrisk tannbørste brukes for å øke stimuleringen. Man starter med meget kortvarig stimulering i noen få sekunder for så å øke tiden etter hvert.

Stimulering skal begynne i et kroppsområde hvor personen tolererer berøring uten å trekke seg unna eller vise ubehag. Du kan for eksempel begynne med hender og skuldre. Gå gradvis videre mot ansikt og munn, men ikke før personen er komfortabel med dette. 

Ta en kort pause hvis personen vegrer seg og gå tilbake til det området hvor personen best tolererer stimulering. Det er vanligvis lettere å tolerere berøring når man utfører den på seg selv, f. eks. å pusse tennene sine sammenlignet med å la en annen gjøre det. Ved orofacial stimulering kan det være en god start å la barnet selv utføre stimulering med sin egen hånd, men at du styrer bevegelsen gjennom å holde din hånd over barnets.

Skift på å og la personen gjøre det samme med deg som du har gjort med vedkommende. Dere er likeverdige partnere i denne prosessen.

Fant du det du lette etter?