Vibrasjon

Treningshjelpemidler

Når det er oppnådd toleranse for manuell berøring kan stimuleringen økes ved å tilføre vibrasjon. Denne stimuleringen gir et kraftig stimuli, som kan bidra til økt sensibilitet. Videre kan den bidra til å bedre oralmotoriske funksjoner fordret til for eksempel prosessering av mat i en spisesituasjon. Det kan også være et nyttig redskap for å øke toleransen for berøring i munnhulen, og for å trene opp tungebevegelighet.

Stimulering gis gjennom forsiktig massasje på tannkjøtt, tunge og innsiden av kinnene. Man kan også stimulere rundt munnen for å øke toleranse for berøring.

Klikk på Øke toleransen for berøring i ansikt og munn , Øke følsomheten i ansikt og munnFjerne matrester fra munn og lepper eller Bearbeiding av mat for å lese om trening med munnmotoriske hjelpemidler med vibrasjon.

Det finnes ulike verktøy med vibrasjon som kan brukes for å stimulere ansikts-og munnområdet.

Elektrisk tannbørste

Elektrisk tannbørste kan være et nyttig redskap ved å bruke baksiden av børstehodet. I dette tilfellet bør en velge en enkel tannbørste som kun vibrerer, men ikke roterer.

Elektrisk tannbørste kan kjøpes i en velutstyrt dagligvarehandel eller i elektronikkbutikker.

Toothettes med vibrasjon

Toothettes er munnpinner til bruk for fukting av lepper og munnhule, rensing av matrester i munnhule, og kan brukes til oralmotorisk stimulering med eller uten vibrering.

Stimulering gis gjennom forsiktig massasje på tannkjøtt, tunge og innsiden av kinnene. Det er viktig å fukte munnpinnen med for eksempel vann først, med hensyn til konsistens og mykhet. Deretter føres den forsiktig inn i munnhulen via munnvikene.

Toothettes kan også brukes til smaksstimulering. Dypp f.eks. i vann tilsatt sitron eller i munnskyll.

Vibrator med toothettes kan kjøpes fra Talktools. Toothettes kan også kjøpes separat uten vibrator fra diverse apotek.

Z-vibe

Z-vibe er et vibrerende oralmotorisk verktøy som kan brukes til orofacial stimulering. 
Z-vibe er av merket TalkTools, og kan kjøpes fra Barnas språksenter.

Fant du det du lette etter?