Utvikle nesepust

Tiltak

Munnpusting kan skyldes anatomiske hindringer eller være habituell, en vane. Langvarig munnpusting kan bidra til utvikling av bittfeil, munntørrhet, sikling og kan vanskeliggjøre å spise, drikke og svelge. Dersom de strukturelle forutsetningene for nesepust er til stede, er det mulig å trene denne opp.


Før oralmotorisk trening og stimulering igangsettes, er det noen hensyn og forberedelser som bør tas i betraktning. Et behandlingsopplegg må blant annet tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter ved valg av øvelser og dosering. Vennligst les Retningslinjer for trening før du begynner.

Kontraindikasjoner:

  • Strukturelle hindringer for nesepust.

Hensikt:

  • Underlette spising og drikking.
  • Minske sikling.
  • Bevisstgjøre nasale lyder.

Bevisstgjøring av nesepust

En grunnleggende øvelse for å styre luftstrømmen gjennom nesen, er å instruere personen i å lukke leppene og la han eller hun puste på en papirbit, fjær eller speil som holdes under nesen. Ved behov kan man manuelt hjelpe til med å lukke leppene. Gjør personen oppmerksom på bevegelsen som oppstår i papirbiten/fjæren ved utpust, eller vis at det er dogg på speilet.

Aktive øvelser for leppelukke

Etablering av leppelukke kan bidra til å utvikle nesepust. Øvelser for etablering av leppelukke kan innebære at personen holder en gjenstand på plass mellom leppene, eksempelvis et sugerør eller en trespatel. Jo tykkere gjenstanden er, jo lettere er det å holde den på plass mellom leppene. Følgelig er det hensiktsmessig å starte med en tykkere gjenstand. Du skal forsikre deg om at personen bare bruker leppene og ikke biter i, eller holder gjenstanden fast mellom tennene. Til å begynne med er det tilstrekkelig å holde gjenstanden i noen få sekunder. Etter hvert som utholdenheten øker kan gjenstanden holdes i lengre perioder, gjerne samtidig som personen utfører andre aktiviteter, som å se på TV, tegne eller spille spill.

Munnskjerm

For ytterligere trening i leppelukke kan en munnskjerm være til hjelp. Plasser munnskjermen bak leppene, men foran tannrekkene. Lukk munnen rundt ringfestet. Trekk forsiktig i ringen slik at personen bruker leppemusklene aktivt for å holde skjermen på plass i munnen. Treningens varighet økes gradvis for å øke utholdenhet og styrke. Drakamp kan være morsomt.

Ved sideforskjell i leppestyrke anbefales det å trene den svake siden dobbelt så mye som den sterkere siden. Dette kan gjøres ved å for eksempel trekke munnskjermen i retningen hvor leppelukket er svakest, slik at denne siden må jobbe hardere for å holde den på plass.

Ganeplater

Enkelte kan ha utbytte av å komplettere leppetreningen med en ganeplate som er utstyrt med facialbue med stimuleringselementer. Ganeplater er imidlertid sjelden et førstevalg, og andre behandlingsformer bør derfor overveies før ganeplate vurderes.


Fant du det du lette etter?