Etablere leppelukke

Tiltak

Nedsatt styrke eller begrenset bevegelighet i leppene kan påvirke evnen til å lukke eller opprettholde lukkede lepper. Redusert evne til å lukke leppene kan bidra til å gjøre spising, drikking og svelging vanskelig, og likeledes føre til sikling og vanskeligheter med å uttale leppelyder (m, p, b).


​Noen viktige hensyn og forberedelser må være på plass før oralmotorisk trening og stimulering settes i gang. Vennligst les Retningslinjer for trening før du begynner. Noter at kjevestabilitet er en forutsetning for å opprettholde leppelukke. Dersom denne funksjonen er utilstrekkelig, bør den trenes opp parallelt med øvelser for å etablere leppelukke. Treningsråd finner du under Kjevestabilitet for munnlukke.

Legg merke til at et behandlingsopplegg må tilpasses den enkeltes behov og ferdigheter når det gjelder valg av øvelser og dosering.

Mål:

  • Minske lekkasje av mat og drikke
  • Minske sikling
  • Forberedelser til å uttale leppelyder 
  • (m, p, b)

Kontraindikasjoner:

  • Hindret nesepust

Manuell stimulering av leppene

Klikk her for informasjon om Forberedelse til stimulering av ansikt og munn. Begynn med underleppen, press med fingertuppen oppover med korte bevegelser like utenfor leppeområdet. Arbeid så med overleppen og bruk en nedadgående bevegelse utenfor leppeområdet. Det er viktig å være klar over hvor stort press du utøver. For svakt press kan irritere eller kile, mens for hardt press kan føles ubehagelig eller smertefullt.

Et alternativ til manuell stimulering er å bruke elektrisk tannbørste av enklere type som kun vibrerer og ikke har roterende hode. Baksiden av børstehodet brukes på samme måte som ved stimulering med fingertuppene.

Aktive øvelser for leppelukke

Disse øvelsene innebærer at personen holder en gjenstand på plass mellom leppene. Dette kan for eksempel være et sugerør eller en trespatel. Tenk på at det er lettere å starte med en noe tykkere gjenstand. Du skal forsikre deg om at personen bare bruker leppene og ikke biter i eller holder gjenstanden mellom tennene. Til å begynne med er det tilstrekkelig å holde i bare noen få sekunder. Etter hvert som utholdenheten øker kan vedkommende holde gjenstanden i lengre perioder samtidig som man er opptatt med andre aktiviteter som for eksempel å se på TV, tegne eller spille pc-spill.

Ved sideforskjell i leppestyrke anbefales det å trene den svake siden dobbelt så mye som den sterkere- enten dobbelt antall repetisjoner eller dobbelt så lang tid inntil symmetri er oppnådd.For ytterligere trening i å lukke leppene kan en munnskjerm være til hjelp. Plasser munnskjermen bak leppene, men foran tannrekkene. Lukk munnen rundt ringfestet. Trekk forsiktig i ringen slik at personen bruker leppemusklene aktivt for å holde skjermen i munnen. Treningens varighet økes gradvis for å øke utholdenhet og styrke. Drakamp er morsomt.

Ved drikking med sugerør trenes flere muskelgrupper i munnen- lepper, tunge, kinn og gane. En naturlig fremgangsmåte ved treningen er å begynne med sugerør som er korte, rette og tykke siden disse krever mindre muskelkraft enn sugerør som er tynne og spiralformede som kan brukes utover i behandlingen. Det er viktig å klarlegge svelgfunksjonen før det eventuelt brukes væske i oralmotorisk trening.

Behandler holder i sugerør og glass. Enden av sugerøret (ca. 1 cm) og plasseres på personens underleppe. Kontroller at personen bruker bare leppene og ikke holder sugerøret mellom tennene. Instruer deretter personen å ta en slurk og holde væsken i munnen før den svelges. Gjenta minimum 10 ganger. Bruk ved behov en hånd for å stabilisere underkjeven eller hjelp til med å holde sugerøret på plass mellom leppene.

Å drikke med sugerør er enkelt å innlemme i dagliglivet og kan dermed være god trening for å vedlikeholde muskelstyrken i leppene.

Ganeplate

Noen personer kan ha utbytte av å komplettere leppetreningen med en ganeplate som er utstyrt med facialbue med stimuleringselementer. Ganeplater er imidlertid sjelden et førstevalg, og andre behandlingsformer bør derfor overveies før ganeplate blir vurdert.

Fant du det du lette etter?