Velkommen til kurs om cøliaki

Kurset går over 1 dag, 6 ganger i året. Hensikten med kurset er å få kunnskap for å kunne leve et godt liv med cøliaki. Læringsmål for kurset er å vite hva som skjer i kroppen ved cøliaki, hvordan sykdommen kan behandles og bli kjent med et utvalg av glutenfrie matvarer. På kurset vil det være undervisning av lege, klinisk ernæringsfysiolog og likemann fra Norsk Cøliakiforening.

Hva er cøliaki?

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen. Cøliaki fremkalles av gluten, som er en proteinforbindelse som finnes i spelt, hvete, rug og bygg. Når gluten kommer ned i tarmen, fører det til en immunreaksjon i slimhinnen og tarmtottene skades.

Behandlingen av cøliaki

Behandlingen av cøliaki går ut på å fjerne gluten fra kostholdet. Cøliaki er en livsvarig sykdom, men de aller fleste blir symptomfrie ved å la være å spise gluten.

Å leve med sykdommen og behandlingen

Å leve med cøliaki medfører behandlingsinnsats i hverdagen. For å unngå gluten, kreves planlegging og tilrettelegging av måltider. Hvis man får i seg gluten, kan man få symptomer som magesmerter el.a. Mat er viktig i mange sosiale sammenhenger. Det er derfor en fordel både for den som har cøliaki og for omgivelsene at familie, venner og kollegaer får informasjon om glutenfritt kosthold.

Kurset

Kurset er for deg med cøliaki eller dermatitis herpetiformis. Pårørende er velkomne til å delta (gratis). Hensikten med kurset er å få kunnskap for å kunne leve et godt liv med cøliaki. Læringsmål for kurset er å vite hva som skjer i kroppen ved cøliaki, hvordan sykdommen kan behandles og bli kjent med et utvalg av glutenfrie matvarer.

På kurset vil det være undervisning av lege, klinisk ernæringsfysiolog og likemann fra Norsk Cøliakiforening. I tillegg blir det mulighet til erfaringsutveksling deltakerne imellom.

• Presentasjon av kurs, tverrfaglig team og deltakerne
  • Hva er cøliaki? Diagnostisering og behandling.
  • Glutenfritt kosthold
  • Lunsj med diverse smaksprøver
  • Hvordan leve glutenfritt?
  • Baketips og ulike melblandinger
  • Spørsmål, erfaringsutveksling og oppsummering

Har du eller dine pårørende spørsmål om kurset?
Pasient- og pårørendeopplæring
E-post: ppo@lds.no

Kurslokale
Lovisenberggate 17, hovedinngang, trapp eller heis til 2. etg.,
kursrom 209 til venstre.

Adkomst
Buss 37 til Lovisenberg.
Buss 20 og 28 til Fayes gate.
Buss 34 og 54 til Arkitekt Rivertz plass.
Gi beskjed dersom du trenger pasienttransport.