Velkommen til kurs om diabetes type 2

Kurset går over 3 dager, 4 ganger i året. Målsettingen med kurset er at deltakerne får mer kunnskap om sykdommen og behandlingen og opplever økt mestring av selvbehandlingen i hverdagen.

På kurset er det undervisning av diabetessykepleier, lege, klinisk ernæringsfysiolog, farmasøyt og fysioterapeut. Erfaren Pasient/Likemann deler erfaringer. Dessuten vektlegges samtale i gruppen for at deltakerne skal dra nytte av kompetansen den enkelte har utviklet gjennom erfaring.

Hva er diabetes type 2?

Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som innebærer at kroppen produserer for lite insulin eller at insulinet virker for dårlig (insulinresistens). Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen. Insulinet hjelper til med å transportere karbohydratene inn i cellene hvor det lagres som sukker til kroppen trenger det. For lite insulin i kroppen medfører for mye sukker i blodet. For mye sukker i blodet over lang tid kan medføre alvorlige følgeskader (hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, nyresvikt, blindhet, sår på føtter og amputasjoner).

Behandling av diabetes type 2

Målet for behandlingen av diabetes type 2 er å ha passe mengde insulin og sukker i kroppen. For å oppnå et normalt blodsukkernivå, er viktige behandlingstiltak å reduser inntak av sukker/karbohydrat, øke fysisk aktivitet og eventuelt redusere vekt. Mange trenger blodsukkersenkende tabletter eller insulin i tillegg.

Å leve med sykdommen og behandlingen

Behandlingen av diabetes type 2 krever stor innsats av pasienten. Livsstilen må ofte endres. En del pasienter er plaget av dårlig samvittighet og anklager seg selv for ikke å gjøre nok for egen helse. Med egenomsorg og tilpasset behandling, er det mulig å føle seg helt frisk og leve et langt og godt liv med diabetes type 2.

Kurset

Målgruppen for dette kurset er mennesker som har levd med diabetes type 2 i kort eller lang tid og som ønsker mer kunnskap om sykdommen og behandlingen. Pårørende er velkomne til å delta i kurset.

Tverrfaglig team

Kurset varer tre dager fra kl. 09.30 til 14.30.

• Hva er diabetes?
  • Ulike behandlingstiltak
  • Forebygging av følgeskader
  • Kostveiledning
  • Blodsukkermåling
  • Trening i teori og praksis. Undervisning, veiledning og praktisk gjennomføring. Trening/tur 1 time hver kursdag.

Det serveres kaffe, te og lunsj hver kursdag.

Sted
Kurset gjennomføres i samarbeid mellom Lovisenberg Diakonale Sykehus og Sagene bydel og holdes på:
Sagene Frisklivssentral
Treschowsgate 2A

Har du eller dine pårørende spørsmål om kurset?
Pasient- og pårørendeopplæring

Kurslokale
Sagene Frisklivssentral, Treschows Hus, Treschowsgate 2A, underetasjen. Tlf. 2347 4760 – 4694 1657.

Adkomst
Trikk 11, 12 og 13 til Sandakersenteret.
Buss 20 til Arendalsgate.
Buss 30 og 58 til Sandaker.
Gi beskjed dersom du trenger pasienttransport