På kurset er det undervisning av diabetessykepleier, lege, klinisk ernæringsfysiolog, farmasøyt og fysioterapeut. Erfaren Pasient/Likemann deler erfaringer. Dessuten vektlegges samtale i gruppen for at deltakerne skal dra nytte av kompetansen den enkelte har utviklet gjennom erfaring.
Hva er diabetes type 2?
Diabetes type 2 er en kronisk sykdom som innebærer at kroppen produserer for lite insulin eller at insulinet virker for dårlig (insulinresistens). Insulin er et hormon som produseres i bukspyttkjertelen. Insulinet hjelper til med å transportere karbohydratene inn i cellene hvor det lagres som sukker til kroppen trenger det. For lite insulin i kroppen medfører for mye sukker i blodet. For mye sukker i blodet over lang tid kan medføre alvorlige følgeskader (hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, nyresvikt, blindhet, sår på føtter og amputasjoner).
Behandling av diabetes type 2
Målet for behandlingen av diabetes type 2 er å ha passe mengde insulin og sukker i kroppen. For å oppnå et normalt blodsukkernivå, er viktige behandlingstiltak å reduser inntak av sukker/karbohydrat, øke fysisk aktivitet og eventuelt redusere vekt. Mange trenger blodsukkersenkende tabletter eller insulin i tillegg.
Å leve med sykdommen og behandlingen
Behandlingen av diabetes type 2 krever stor innsats av pasienten. Livsstilen må ofte endres. En del pasienter er plaget av dårlig samvittighet og anklager seg selv for ikke å gjøre nok for egen helse. Med egenomsorg og tilpasset behandling, er det mulig å føle seg helt frisk og leve et langt og godt liv med diabetes type 2.
Kurset
Målgruppen for dette kurset er mennesker som har levd med diabetes type 2 i kort eller lang tid og som ønsker mer kunnskap om sykdommen og behandlingen. Pårørende er velkomne til å delta i kurset.
Målsettingen med kurset er at deltakerne får mer kunnskap om sykdommen og behandlingen og opplever økt mestring av selvbehandlingen i hverdagen.
Tverrfaglig team
På kurset er det undervisning av diabetessykepleier, lege, klinisk ernæringsfysiolog, farmasøyt og fysioterapeut. Erfaren Pasient/Likemann deler erfaringer. Dessuten vektlegges samtale i gruppen for at deltakerne skal dra nytte av kompetansen den enkelte har utviklet gjennom erfaring.
Varighet
Kurset varer tre dager fra kl. 09.30 til 14.30.
Innhold
- Hva er diabetes?
- Ulike behandlingstiltak
- Forebygging av følgeskader
- Kostveiledning
- Blodsukkermåling
- Trening i teori og praksis. Undervisning, veiledning og praktisk gjennomføring. Trening/tur 1 time hver kursdag.
Det serveres kaffe, te og lunsj hver kursdag.
Sted
Kurset gjennomføres i samarbeid mellom Lovisenberg Diakonale Sykehus og Sagene bydel og holdes på:
Sagene Frisklivssentral
Treschowsgate 2A
0477 Oslo
Tlf.: 23 47 47 60
Har du eller dine pårørende spørsmål om kurset?
Kontakt
Pasient- og pårørendeopplæring
Tlf.: 23 22 52 68
Kurslokale
Sagene Frisklivssentral, Treschows Hus, Treschowsgate 2A, underetasjen. Tlf. 2347 4760 – 4694 1657.
Adkomst
Trikk 11, 12 og 13 til Sandakersenteret.
Buss 20 til Arendalsgate.
Buss 30 og 58 til Sandaker.
Gi beskjed dersom du trenger pasienttransport