HELSENORGE

Velkommen til Hjertekurs – Kransåre

Kurset går over 2 dager. Målet for kurset er at du får økt kunnskap om sykdommen og behandlingen og opplever større trygghet rundt det å leve med hjertesykdom. Pårørende er velkomne til å delta.

På kurset vil du møte lege, farmasøyt, fysioterapeut, klinisk ernæringsfysiolog, og sykepleier. «Erfaren pasient» som selv har kransåresykdom og som har levd med sykdommen en stund deltar også.

Hva er kransåresykdom?

Hjertet er en livsviktig muskel som pumper blod med oksygen og næringsstoffer rundt i kroppen. Hjertet selv får sin blodforsyning fra tre hovedårer kalt kransarterier, som ligger utenpå hjertet og omkranser det. Kransarteriene forgreiner seg til et stort antall mindre årer. Kransåresykdom, som angina pectoris og hjerteinfarkt, oppstår fordi det dannes fortetninger og forkalkninger i en eller flere av kransarteriene på grunn av fettavleiringer. Prosessen kalles arteriosklerose eller åreforkalkning.

Behandling av kransåresykdom

Behandling av kransåresykdom består av medikamenter, ofte kombinert med utblokking (PCI) av den trange åren, eventuelt bypassoperasjon dersom utblokking ikke er mulig. Det er mye du selv kan gjøre for å forebygge videre utvikling av kransåresykdom. Å sørge for å være røykfri, drive regelmessig fysisk aktivitet og ha et hjertevennlig kosthold, er viktige tiltak. I tillegg kan bevissthet rundt stress og stressmestring være viktig for deg.

Hjertekurs

Hjertekurs er et tilbud til deg som har gjennomgått hjerteinfarkt, har angina pectoris, blokket kransårene eller som er bypassoperert. Hjertesykdom kan oppleves skremmende og skape usikkerhet om hva hjertet tåler etter en hendelse. Målet for kurset er at du får økt kunnskap om sykdommen og behandlingen og opplever større trygghet rundt det å leve med hjertesykdom. Pårørende er velkomne til å delta.

Tverrfaglig team

På kurset vil du møte lege, farmasøyt, fysioterapeut, klinisk ernæringsfysiolog, og sykepleier. «Erfaren pasient» som selv har kransåresykdom og som har levd med sykdommen en stund deltar også.

Dialog og erfaringsutveksling

Kurset er preget av dialog og det blir gode muligheter til å stille spørsmål og diskutere de ulike temaene. Samtale i gruppen vektlegges slik at deltakerne kan dra nytte av kunnskapen den enkelte har utviklet gjennom erfaring.

Varighet og program

Kurset går over to dager.

Dag 1: kl. 09.00 – 15.00
Presentasjon av kurs og deltakere
Hjertesykdom; årsaker, symptomer og behandling
Hjertemedisiner; virkninger og bivirkninger
Vi spiser lunsj sammen
Fysisk aktivitet ved hjertesykdom
Å leve med hjertesykdom

Dag 2: kl. 10.30 – 14.30
Hjertegod mat
Vi spiser lunsj sammen
Spørsmål og avslutning

Har du eller dine pårørende spørsmål om kurset?
Kontakt
Pasient- og pårørendeopplæring
Tlf.: 23 22 52 60

Kurslokale
Lovisenberggate 17, hovedinngang, trapp eller heis til 2. etg.,
kursrom 209 til venstre.

Adkomst
Buss 37 til Lovisenberg.
Buss 20 og 28 til Fayes gate.
Buss 34 og 54 til Arkitekt Rivertz plass.
Gi beskjed dersom du trenger pasienttransport.

Fant du det du lette etter?