Men hvorfor utvikles differensierte lidelser som depresjon og psykoser på tross av overveiende generalisert genetisk risiko? Er det miljøeksponeringer eller utviklingsprosesser som bidrar til symptomdifferensiering gjennom barndom og ungdomsalder? Blir effekter av subtile forskjeller i individers genetiske risikoprofiler forsterket over tid? MoBa-Dev-prosjektet har som mål å svare på disse spørsmålene ved å bruke en unik kombinasjon av metoder og data fra den norske mor-, far- og barn-studien (MoBa).
Et internasjonalt team av samarbeidspartnere vil legge til rette for replikasjoner og utvidelser i andre store, genotypede kohortstudier. Det overordnede formålet med denne forskningen er å bidra til ny kunnskap om faktorer som bidrar til utvikling av ulike psykiske lidelser.
Prosjektet er en del av forskningsgruppen PaGE ved Nic Waals Institutt, ledet av Alexandra Havdahl. Forskningen i MoBaDev-prosjektet ledes av doktorgradsstipendiat Adrian Dahl Askelund. Hovedveileder er Laurie Hannigan og medveileder er Alexandra Havdahl.
Avdeling
Nic Waals Institutt
Finansiering
Helse Sør-Øst
Prosjektleder
Laurie Hannigan, PhD, Forskningsgruppeleder
Prosjektdeltagere
Alexandra Havdahl, PhD, Forskningsgruppeleder og medveileder, LDS, FHI og UiO
Robyn Wootton, postdoktor, LDS
Jean-Baptiste Pingault, University College London
Helga Ask, seniorforsker, FHI
Anne-Siri Øyen, PhD, psykologspesialist, LDS
Thalia Eley, PhD, professor ved King’s College London
Neil Davies, PhD, forsker ved University of Bristol
George Davey Smith, PhD, professor ved University of Bristol
Adrian Dahl Askelund (bildet), ph.d.-stipendiat, Lovisenberg
Ted Reichborn-Kjennerud, professor ved UiO og seniorforsker ved FHI