Terapeutfaktorer og utfall av terapi

Betydningen av terapeutfaktorer og terapeutisk allianse for behandlingsutfall for barn med angst.

Prosjektet har som fokus å gå videre fra spørsmålet; om behandlingen virker til hvordan den virker. På denne måten kan forskningen knyttet til prosessfaktorer bidra til å videreutvikle og forbedre behandling for barn med angst.

Det har vært lite prosessforskning når det gjelder terapi med barn, og det er derfor behøvelig å undersøke hvilke terapeut- og prosessvaraibler som kan predikere effekt i behandlingen. Prosjektet ønsker videre å se på ulike virksomme mekanismer (fellesfaktorer/spesifikke faktorer) i terapi for å videreutvikle og forbedre terapeutiske intervensjoner hos målgruppen.

Design på studien: Randomisert kontrollert studie gjennomgått ved 5 BUPer i Oslo, Akershus og Telemark med 157 barn i alderen 7-13 år som gjennomgikk behandlingen.

Barna oppfylte diagnosekriteriene for separasjonsangst, sosial fobi eller generalisert angst. Barna ble randomisert til individualterapi, gruppeterapi eller en ventelistegruppe. Ventelistegruppen ble randomisert til individualterapi eller gruppeterapi etter ventetiden på 12 uker hvis de fremdeles fylte kriteriene for en av de tre angstdiagnosene.

Nic Waals Institutt

Finansiering

Ekstrastiftelsen og ansatt 20 % ved NWI (80% permisjon)

Prosjektleder

Marianne Villabø, Akershus Universitetssykehus

Prosjektdeltagere

Stine Harstad, stipendiat og klinisk sosionom, Nic Waals Institutt

For mer informasjon om prosjektdeltagere og publikasjoner, se Cristin.no

Fant du det du lette etter?