Endokarditt

Bakterievekst i den indre hjertehinnen (bakteriell endokarditt) er en sjelden sykdom som kan inntreffe i både normale og unormale hjerter. Ved visse former for hjertefeil er risikoen for dette større enn ellers.

Les mer om Endokarditt (infeksjon i hjertet)
Informasjon fra helsenorge.no

Endokarditt (infeksjon i hjertet)

Endokarditt er en alvorlig infeksjon i de indre delene av hjertet. Enkelte hjertesykdommer gjør deg utsatt for en slik bakteriell infeksjon.

​​​​​​​​Endokarditt skyldes at bakterier som kommer inn i blodbanen (bakteremi) slår seg ned i de indre delene av hjertet. Her kan infeksjonen gjøre stor skade, særlig på hjerteklaffene. Infeksjonen kan også spres til andre deler av kroppen.

Bakteremi kan oppstå ved infeksjoner i for eksempel hud eller tenner, og som komplikasjon til visse medisinske undersøkelser og behandlinger. Det er mindre risiko for å få infeksjon i hjertet dersom du tar medisiner som virker mot bakterier før slike prosedyrer. Denne typen behandling kalles endokardittprofylakse eller antibiotikaprofylakse.

Dersom du vet at det er risiko for at du kan få endokarditt, må du oppsøke lege raskt dersom du har feber eller føler deg syk uten at det er noen spesiell grunn til det.

Hvem har økt risiko for å få endokarditt?

Endokarditt er i utgangspunktet en sjelden tilstand, men forekommer oftere ved visse typer hjertesykdom og hos sprøytenarkomane.

Risikoen for å få endokarditt er høyere hvis du

  • har hatt infeksjon i hjertet (endokarditt) tidligere
  • har innsatte klaffeproteser eller rørgraft i større kar
  • har kirurgisk konstruerte lungeshunter eller conduit
  • har visse typer medfødte hjertefeil

Medfødte hjertefeil som gir økt risiko for endokarditt er

  • komplekse ukorrigerte medfødte hjertefeil hvor barnet blir blålig i huden
  • komplett reparerte medfødte feil – første 6 måneder etter operasjon eller kateterbasert intervensjon
  • korrigerte medfødte hjertefeil med restdefekt nær reparasjonsstedet

Tilhører du en av disse risikogruppene, er det svært viktig å forebygge endokarditt med tiltak som hindrer bakterier i å komme inn i blodbanen. I situasjoner der risikoen for at dette skjer er høy, kan det kan være aktuelt for deg med forebyggende medisinering mot infeksjon i hjertet, såkalt endokardittprofylakse.

Les mer om Endokarditt – infeksjon i hjertet (helsenorge.no)

Innledning

Sykdommen utvikler seg forskjellig avhengig av hvilken bakterie det er snakk om. I noen tilfeller utvikler betennelsen seg langsomt over uker eller måneder. I andre tilfeller er betennelsen mer hissig og du kan på få dager bli meget dårlig.

Dårlig munn- og tannhygiene er det største risikomomentet for bakteriespredning hos barn. God daglig tannpleie, fluorbehandling og regelmessig tannlegebesøk er derfor veldig viktig!

Henvisning og vurdering

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

1. Før

Hvis det er mistanke om betennelse på hjertehinnen eller hjerteklaffene, vil legen undersøke deg for å se om hjerteklaffene er skadet. Vanlige symptomer er feber, nedsatt almen tilstand og bilyd på hjertet. Det vil også bli tatt en blodprøve med dyrkning av bakterier, ultralyd og en EKG av hjertet.

2. Under

Bakteriell endokarditt blir behandlet med antibiotika i minst 6 uker. I noen tilfeller kan det også være nødvendig med operasjon av hjerteklaffen.

3. Etter

Avhengig av hvordan tilstanden til hjertet og klaffene er etter endt behandling, vil det bli laget videre oppfølging hos hjertespesialist. Tiltak for å forebygge ny infeksjon er viktig.

 

Vær oppmerksom

Kontaktinformasjon

Medisinsk poliklinikk
Besøkstider
mandag - fredag 08:00 - 15:30
Telefon
Telefon: 23 22 57 20 Fax: 23 22 55 61
mandag - fredag 08:00 - 14:00
Lovisenberggata 17
Besøksadresse
Lovisenberggata 17(Kart)
0456 Oslo
Telefon
23 22 50 00
E-post

Praktisk informasjon

Apotek

​Lovisenberg sykehusapotek finner du på sykehusets øst-fløy, med inngang fra forsiden. Åpningstider for publikum er mandag-fredag kl. 8:00 -16:00, tlf. 23 22 54 00

Avbestilling

Deling av bilder fra sykehuset

Ta hensyn hvis du fotograferer. Det er ulovlig å dele bilder av andre pasienter eller ansatte ved sykehuset uten samtykke.

Ta også hensyn slik at ikke arbeidet der du får behandling blir forstyrret. Hvis du er i tvil, henvend deg til personalet.

Henvisning

Kantine og kiosk

​Sykehusets kantine ligger i Lovisenberggt. 17, og kan benyttes av pasienter og pårørende. Åpningstider er mandag-fredag 09:30-15:30.

Kiosken i vestibylen i Lovisenberggt. 17 har åpningstider: 07:00-19:00, (lørdag: 10:00-17:00, søndag 11:00-18:00).

Overnatting / hotell

Personlige eiendeler

​Vi gjør oppmerksom på at sykehuset ikke kan ta ansvar for klær og andre personlige gjenstander som medbringes. Vi anbefaler at du har minst mulig med deg.

Post, telefon og internett

​Postkasse finnes utenfor hovedinngangen i Lovisenberggt. 17. Frimerker fås kjøpt i kiosken.

​Du kan bruke din mobiltelefon de fleste steder, vis hensyn til medpasienter. TV er tilgjengelig på sykehusets dagligstuer. Det er også gratis WiFi: "LDS-Gjest". 

Bruk av Gratis WiFi skjer på eget ansvar. Det forutsettes av brukeren selv iverksetter nødvendige sikkerhetstiltak for å beskytte sin datautrustning med tilhørende utstyr, og den informasjon som brukeren ønsker å utveksle via Gratis Wifi.

Ventetider

​Ventetider for de forskjellige behandlingstilbudene oppgis på Velg behandlingssted på helsenorge.no.
Se også vedlagte oversikt.

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.