Viktig informasjon til foresatte som følger barn til øre- nese- halsoperasjon

Se eget innkallingsbrev for oppmøtedato, tid og sted. Der vil det også stå om ditt barn skal opereres dagkirurgisk eller innlegges på sykehuset.

​Forberedelse før oppmøte på sykehuset

Vi anbefaler å se informasjonsfilmen; Da Håkon og Siri var på Sykehus

Faste
Barnet skal ikke spise mat eller drikke melk siste 6 timer før fremmøte på sykehuset. Dette er svært viktig for å unngå komplikasjoner ved narkosen.

Barnet kan få morsmelk/ -erstatning inntil 4 timer før fremmøte på sykehuset.

Barnet bør drikke sukkerholdig saft eller vann frem til 1 time før fremmøte på sykehuset. Dette kan redusere kvalme etter operasjonen og er viktig for å ikke være helt tom for energi ved oppmøte. Grunnen til at barnet kun kan drikke vann/ saft er at denne væsken fordøyes fortere.

Sykdom
Dersom barnet blir forkjølet, får annen sykdom eller har feber/ nedsatt allmenntilstand når det nærmer seg operasjonsdatoen, må du ta kontakt med sykehuset på tlf. 23 22 62 51/23 22 62 53. I slike tilfeller vil vi vurdere om operasjonen bør utsettes.

Har barnet vært behandlet ved sykehus i utlandet i løpet av siste 12 måneder, må det gis beskjed til sykehuset.

Medisiner
Barn som bruker astmamedisiner/ inhalasjon, ta disse både kvelden før og om morgenen operasjonsdagen. Dosering som vanlig eller etter avtale med legen.

Betennelsesdempende smertestillende medisiner som f.eks. Neurofen, Ibux eller Voltarol skal ikke tas siste 72 timer før fremmøte på sykehuset.

Andre faste medisiner tas som vanlig. Er noe uklart ta kontakt med sykehuset.

Operasjonsdagen

Barnet skal ikke ha på neglelakk. Ta på komfortable klær.
Du må være forberedt på ventetid før barnet blir operert, beregn god tid og sett av hele dagen.

Ta med:

• astmamedisiner
  • eventuelle andre medisiner
  • klesskift og eventuelt bleieskift til barnet

Under operasjonen
Pårørende får være med inn på operasjonsstuen til barnet har sovnet, og når barnet våkner på postoperativ (Oppvåkningsavdelingen). Det er begrenset med plass og  det henstilles til at barnet maksimalt følges av en voksen.

Barn under 16 år må følges av foresatte eller ha med skriftlig samtykke fra foresatte.

Etter operasjonen
Barnet kan vanligvis reise hjem ca. 3 - 4 timer etter operasjonen. Ved hjemreise med bil må barnet ha tilsyn av en voksen i tillegg til bilfører. Se diagnosespesifikk informasjon om tiden etter operasjonen.