Viktig informasjon til deg som skal til øre-nese-hals operasjon i lokal

Se eget innkallingsbrev for oppmøtedato, tid og sted.

Du må lese igjennom alle papirer og brosjyrer du har fått fra sykehuset.

DINE FORBEREDELSER FØR OPPMØTE PÅ SYKEHUSET

HELSE

Det er viktig at du er frisk når du skal opereres for å unngå komplikasjoner i forbindelse med operasjonen. Ring oss dersom du har:

• forkjølelse, feber, urinveisinfeksjon, eller andre infeksjoner i kroppen
  • vært innlagt på sykehus, eller gjennomgått kirurgiske inngrep (også i tennene) siden siste kontakt med sykehuset

ANTIBIOTIKARESISTENTE BAKTERIER

Ta kontakt med din fastlege for prøvetaking før din kontakt med sykehuset dersom du:

• har jobbet ved eller vært behandlet på sykehus eller hos tannlege utenfor Norge i løpet av de siste 12 måneder
  • har vært innlagt på sykehus i Norge/Norden der det pågikk utbrudd med ESBL, VRE eller MRSA
  • bor sammen med/overnattet hos noen som er eller har vært smittet av ESBL, VRE eller MRSA

Dersom prøven er positiv, ta kontakt med sykehuset slik at vi kan planlegge smitteforebyggende tiltak. Dette gjelder ikke dersom du allerede har tatt en prøve som var negativ. Ta uansett med prøvesvaret når du kommer til oss.

BLODPRØVER

Du vil få skriftlig beskjed fra sykehuset dersom du skal ta blodprøver før operasjonen.

FASTE

Du skal spise og drikke som normalt før operasjonen.

MEDISINER

Ta med dine faste medisiner til sykehuset i originalemballasjen, dette gjelder også inhalasjonsmedisiner, øyedråper, diabetesmedisiner med tilhørende utstyr og lignende.

Du vil få eget skriv om bruk av faste medisiner.

RØYKING

Røyking øker risikoen for komplikasjoner, spesielt infeksjoner. Vi anbefaler deg derfor å slutte å røyke i 8 uker før operasjonen.

Nikotinplaster, tyggegummi eller e-sigaretter kan være alternativer dersom du ikke klarer å slutte.

HYGIENE OG PÅKLEDING

Du må dusje om morgenen på operasjonsdagen og fjerne smykker og piercing for å redusere infeksjonsfaren.

Du skal ikke bruke krem eller sminke etter dusjing. Ta på deg rene og komfortable klær og gode, stødige sko.

Du skal ikke ha på neglelakk. Akrylnegler og shellakk må også fjernes på grunn av hygiene og observasjon under operasjonen.

VERDISAKER

Ta med minst mulig verdisaker.

Lommebok, mobiltelefon etc. får du anledning til å låse inn når du er til operasjon.

Det kan bli nødvendig å stryke deg fra operasjonen eller utsette operasjonsdagen dersom noen av de overstående punkt ikke overholdes.

Hjemreise

Du kan ikke kjøre bil selv, du må derfor planlegge kollektivtransport hjem eller avtale henting på forhånd. Tidspunkt for henting er best å avtale etter operasjonen, du kan selv ringe fra sykehuset når hjemreise er avklart. Dersom du ikke har noen som kan hente deg kan sykehuset bestille transport via Pasientreiser, du betaler da en egenandel.

Sjekkliste:

Før oppmøte til operasjon er det viktig at du har lest alle papirer og
 brosjyrer som du har fått fra sykehuset:

• innkallingsbrev
  • viktig informasjon til deg som skal opereres
  • informasjonsbrosjyre om din operasjon

Ta med til sykehuset:

• faste medisiner, medisinliste, inhalasjon, diabetes utstyr el.
  • skjema som skal fylles ut og returneres
  • eventuelle hjelpemidler eller annet utstyr som beskrevet i informasjonsbrosjyren
  • CPAP/BIPAP maskin dersom du bruker dette