Bruk av fatle etter skulderoperasjon

Etter en skulderoperasjon er det vanlig at man bruker fatle på dag- og nattestid den første tiden. Hvor lenge man skal bruke den, og hvilket fatle man skal bruke, avhenger av hvilken type operasjon som har blitt gjort.

English version.

På denne siden viser vi hvordan man tar av og på de vanligste fatletypene, og hvordan man kan gjennomføre på-/avkledning, enkle tips for vask, og sirkulasjonsøvelser for hånd og håndledd.

 

Fatlet skal du ha på deg på nattestid og dagtid den første tiden, men du kan ta dette av ved av/påkledning, dusjing og for øvelser.

Av-/påkledning og vask

Når du skal ta på deg klær, er det lurt å begynne med den opererte siden først. Når du tar på deg skjorte, bruk armen på ikke-operert side til å trekke på ermet på operert side. Deretter tar du på ermet på ikke-operert side. Når du tar på deg en genser eller t-skjorte, trekk først ermet på operert sides arm med motsatt hånd. Samle så sammen stoffet som utgjør ryggen og trekk plagget over hodet. Til slutt tar du frisk arm inn i det andre ermet.
For å få vasket under armen, kan du lene deg litt fram/til siden slik at den opererte armen henger passivt litt ut fra kroppen. Dermed kan du bruke den andre hånden for å vaske i armhulen.

Hvilestilling

Når du er våken, kan du gjerne hvile uten at du har fatlet på deg. Når du ligger, kan du legge puter under og bak armen, samt under underarm og hånd. Du skal kjenne at du får lagt fra deg armen og slappet av i kroppen. Du kan også bruke kjøling/ispose for smertelindring når du ønsker det.

Putefatle

Ved noen tilfeller får man et putefatle. I videoen under vises hvordan denne tas av og på.

 


Sirkulasjonsøvelser

Det er viktig at man kommer i gang med enkle øvelser etter operasjonen. Dette bedrer sirkulasjonen og vedlikeholder bevegeligheten i armen. Her er noen øvelser som kan gjennomføres ved de fleste skulderoperasjoner, og etter operasjon vil du også få utdelt spesifikke øvelser tilpasset den operasjonen du har gjennomgått. Øvelsene gjennomføres uten fatle, og kan gjennomføres i sittende eller stående stilling. 

  • Knytt og åpne hånden
  • Bøy og strekk i albuen uten belastning. Fokus på å strekke helt ut i albuen.
  • Hev og senk skuldrene: Løft skuldrene opp under ørene, hold kort, og slipp rolig ned. 
  • Trekk skulderbladene bakover: Med musklene mellom skulderbladene trekker du skulderbladene sammen. Hold og slipp.

Pendeløvelser

Støtt deg til eksempelvis en stolrygg. Len overkroppen noe framover og gjør små pendelbevegelser med operert arm. Du kan variere mellom å pendle frem/tilbake, sidelengs og lage sirkler.
NB: Det er viktig at skulderen er avspent når du utfører denne øvelsen.

 

Kontaktøvelser

Hold operert albue bøyd. Med den friske hånden presser du den opererte hånden svært lett utover, mens du holder igjen med operert arm slik at det ikke blir noen bevegelse. Videre kan du gjøre det samme mens du presser innover. 
Det skal IKKE skje noen bevegelse av operert arm ved denne øvelsen, og du skal heller ikke ha mer smerter i etterkant.

 


Fant du det du lette etter?